Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Vízállótok vagy vízálló telefon?

(Témakör létrehozásának dátuma: 30-09-2022 06:02 PM)
103 Megtekintések
KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Igaz már túl vagyunk a nyári, nyaralásos időszakon, azonban sosem érzem lerágott csontnak a fenti kérdést! Vannak, akik minden áron magukkal akarják vinni a készüléküket a termálvízbe, vagy éppen a Balatonba. …mert akarnak egy jóféle fotót vagy videót, amit majd mutogatni tudnak ismerősöknek, szülőknek és családtagoknak. Nálam sincs másképp!

A Samsung legtöbb terméke már rendelkezik vízhatlansággal. A középkategóriában az IP67-es, míg a felsőben az IP68-as védelem a jellemző. Előbbi egy, utóbbi másfél méteres víznyomásnak megfelelő védelemmel lett felvértezve, amit édesvízben tessék értelmezni.

Ez a védelem persze nem minden folyadékos esetre értendő. Pl.: tengervízbe nem célszerű tesztelni a képességet, mert a tengeri só kikezdheti a védelemért felelős anyagot. Nyilván a kisebb mélység nem tesz kárt a készülékben (ha utána csapvízzel leöblítjük), de a vízállóságra mindig úgy tekintsetek, mint ha elkapna egy nyári zápor, az okostelefonod pedig a zsebedben teljesen elázna. Az ilyen szitukban a védelmét fogja szolgálni. Vízállóságnál sokan megfeledkeznek arról, hogy a készülék csak akkor fogja tudni ellátni a rászánt feladatot, ha azt nem ejtettük le, nem keletkezett rajta olyan külső, maradandó kár, ami fokozza a beázás lehetőségét.

Gondolok itt a megrepedt kijelzőre vagy oldalvázra. Bizonyos nyomás felett a hajszál repedéseken keresztül a beázás ténye fokozódik.

Van egy másik csoport, akik a vízálló tokokra esküsznek. Nekem még sosem volt ilyen, de a nyári Balaton szenzonban elég sok embernél láttam. Nem érzem azt, hogy jó ötlet lenne ilyesmit vásárolni egy olyan modellre, ami nem rendelkezik IP tanúsítvánnyal. Amelyik pedig rendelkezik, arra meg minek, hiszen maga a képesség ellenállóbbá teszi. Mondjuk abban az esetben látok realitást a használatára, ha olyan sós vagy lúgos víztömegbe vinnénk, amihez némi extra ellenállásra van szűkségünk.

Nem véletlen egyébként, hogy a gyártók többsége se forgalmaz vízálló tokokat. Ennek legfőbb oka, hogy ilyen esetekben vállalni kell a beázás megelőzésének tényét. Szerintem ez olyan átvágás lenne, mint a biztosítóknál a biztosítás: hiszen mindig keresik a kiskaput, miért nem él a szerződésben írott tény.

100 szónak is egy a vége: Ti vásároltatok már vízállótokot? Ha igen, miért és mi indokolta? Másrészről, mit vársz egy vízálló tanúsítvánnyal rendelkező terméktől? Szerinted miként kellene ezt a funkciót továbbfejleszteniük?

Üdv.:

K

3 Válaszok
Gábor0225
Navigator
Beállítások
Szia!
Én még nem használtam vízálló tokot, mert nem tettem ki a készülékeimet víznek.
Viszont ha elkerülhetetlen, hogy olyan helyre vigyem a telefont ahol nagy eséllyel víz fogja érni, egész biztos, hogy használnám.
És ajánlom mindenkinek.

A munkám során sok telefont javítok és tapasztalom, hogy egy pár hónapos készülék szétszedése érezhetően másabb mint egy idősebb, pl. egy - másfél éves készüléké. Egy 2 éves, vagy még régebbi készülékről nem is beszélve. A ragasztásuk sokkal könnyebben enged, a gumi tömítések kevésbé rugalmasak. Így a vízzárása lényegesen romlik az öregedéssel.
Példákkal nem szeretnék feleslegesen írni, legyen elég, hogy jópár készülék volt már nálam javításon, aminek nem szabadott volna, mert az előírttól nem volt jobban kitéve folyadéknak és még sem bírták

A fenti, nyári záporos példa tökéletesen szemlélteti, hogy ilyen esetben egy IP67,IP68- as készüléknek nagy eséllyel nem lesz baja, de én mindenképpen kerülném a vizet.

Nem éri meg a kockázatot, hogy ki bírja e a készülék vagy sem.

Szerintem...

0 tetszik
AndrasK
Samsung Expert
Beállítások

Szia!én igen, amikor tengerbe akartam bevinni a telefont.

Üdc. Andris

KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Abszolút egyetértek, hogy nem szabad kockáztatni, de megmondom őszintén, senki se úgy indul el, hogy sz*rrá akar ázni :face-with-tears-of-joy: 

Amit írtál tapasztalatot, azért köszi, szerintem ezekre sokan nem is gondolnak.