dátum: 05-10-2023 09:39 PM
Nekem az egyik jó barátom által vetődött fel a téma, miszerint ő nagyon alaposan figyel az adatai védelmére az online világban és nála ez már az levelező kliens megválasztásakor kezdődik.
Folyamatosan rágja a fülem, hogy kezdjek el Proton mail-t használni de végre rávettem magam és utána is néztem, hogy pontosan mit tud ez a levelező kliens.
Manapság a az online jelenlét ahogyan egyre jobban elterjedt úgy helyeződött át a fókusz az online jelenlét biztonságára is…Na nem mondom, hogy nem kellett ehhez rengeteg negatív tapasztalat az embereknek, de már-már vannak felhasználók akik egészen tudatosan használják az internet adta lehetőségeket.
Az email kliensek biztonsága számos tényezőtől függ, és a válasz változhat attól függően, hogy milyen szempontokat tekintünk a legfontosabbnak. Néhány fontos szempont, amelyeket figyelembe kell venni a legbiztonságosabb email kliens kiválasztásakor:
Titkosítás: Az email kliensnek támogatnia kell az adatok titkosítását a levelezés során. Az End-to-End (E2E) titkosítás azt jelenti, hogy csak a feladó és a címzett képes olvasni az üzeneteket.
Jelszókezelés: A jelszavak biztonságos kezelése és tárolása elengedhetetlen. A kliensnek támogatnia kell erős jelszavak használatát és esetlegesen képesnek kell lennie a kétlépcsős azonosítás (2FA) támogatására is.
Kéretlen levelek (spam) szűrése: A jó email klienseknek hatékony spam szűrővel kell rendelkezniük a kéretlen levelek elleni védelem érdekében.
Sebezhetőségek kezelése: A kliens fejlesztőinek gyorsan kell reagálniuk az esetleges sebezhetőségekre, és időben ki kell adniuk a frissítéseket.
Nyílt forráskódú vs. zárt forráskódú: Nyílt forráskódú kliensek esetén a kód nyilvános, és több személy ellenőrizheti a biztonságát. Zárt forráskódú klienseknél csak a fejlesztő cég tudja, mi van a kód mögött.
Támogatott protokollok: A kliensnek támogatnia kell az aktuális email protokollokat (pl. IMAP, SMTP, POP3 stb.).
Néhány olyan email kliens, amelyeket sokan biztonságosnak tartanak,többek között én is a Proton-ra szavaznék bár sajnos még nem vagyok aktív felhasználójuk..na de a legbiztonságosabbak közé tartozik:
ProtonMail: E2E titkosított email szolgáltatás, amelynek kliense is elérhető.
Tutanota: Egy másik E2E titkosított email szolgáltatás és kliens.
Thunderbird: Nyílt forráskódú email kliens, amelyet a Mozilla fejleszt.
Mailvelope: Egy böngésző-kiegészítő, amely lehetővé teszi a webmail fiókok E2E titkosítását.
Microsoft Outlook: A Microsoft által fejlesztett kliens, amely erős biztonsági funkciókat kínál.
Fontos megjegyezni, hogy az email kliensek biztonsága csak egy része az email rendszer teljes biztonságának. A felhasználók is felelősek a biztonságért, például erős jelszavak használatával és a biztonsági beállítások figyelemmel kísérésével. Az is fontos, hogy a leveleket biztonságosan tárolják és ne osszák meg érzékeny információkat ismeretlenekkel. Az email biztonsága tehát komplex kérdés, és a felhasználók és a szolgáltatók közös erőfeszítéseket igényel a maximális védelem érdekében.
dátum: 05-10-2023 11:04 PM
dátum: 05-10-2023 11:53 PM