Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Mi is az eSIM?

(Témakör létrehozásának dátuma: 02-02-2021 03:14 PM)
783 Megtekintések
JozsefZs
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

A jövő SIM kártyája az eSIM, a legtöbb ember szerint az “e” az elektronikusra utal, de ez egyáltalán nem így van, hiszen az eSIM az embed (beépített) szóra utal.

Hogyan kell ezt elképzelni?

Az eSIM a hagyományos SIM kártyákat felváltó új kártyatípus, ami már az eszközökbe beépített (embedded SIM - eSIM), így nem lehet a hagyományos módon eltávolítani, cserélni és a készülék képes önállóan a hálózatra csatlakozni.

Az ilyen típusú kártyák az új generációs mobiltelefonokban, tabletekben már megtalálhatóak, kis méretének köszönhetően pedig kiválóan alkalmasak az okos kiegészítőkhöz (pl. okosóra), különböző IoT (Internet of Things – Dolgok internete) eszközökhöz, mint pl. szenzorok és nyomkövetők, de az új típusú gépjárművek is ezeken keresztül kommunikálnak a hálózaton.

Miért szükséges ez?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a baj a fizikai SIM-kártyákkal, érdemes visszarepülni az időben egészen az első okostelefonokig, amelyek még a készülék memóriájában tárolták a hálózati hozzáféréshez szükséges adatokat. Mivel ez a megoldás jelentősen megnehezítette a szolgáltatóváltást és a szabad versenyt, 1991-ben megjelentek az első, bankkártya méretű SIM-kártyák, melyek az integrált áramkörükön tárolták az egyedi sorozatszámot, az IMSI (International Mobile Subscriber Identity)-azonosítót, a PIN- és PUK-kódot, illetve egyéb, a hálózat eléréséhez szükséges információkat, névjegyeket.

Ezeknek az adatoknak a birtokában a készülékek és a felhasználók beazonosíthatóvá váltak, miközben a szabványosítás következtében azonos kialakítású foglalatok miatt jelentősen egyszerűbb lett készüléket vagy szolgáltatót váltani.

A SIM-kártyák aztán elkezdtek zsugorodni, miközben egyre több információt lehetett rajtuk tárolni. A kompatibilis eszközök száma is több milliárdra nőtt, következésképpen egyre nagyobb gyártási és logisztikai kapacitást igényelve a szolgáltatók részéről.

JozsefZs_0-1612275198648.png

Az eSIM előnyei

Univerzális, így a különböző eszközökhöz a különböző méretű, típusú kártyák cseréjével nem kell többet bajlódni.

Okos eszközökkel szabadon lehet hívást fogadni, indítani vagy netezni akkor is, ha nincs nálunk a telefonunk.

Nincs kártya behelyezés, így nem kell sorban állni a SIM cserénél, akár online is igényelhető és a futárt sem kell vele megvárni, egyszerűen aktiváld vagy cseréld előfizetésed pár kattintással.

Kevesebb a sérülésveszély, mivel nem szükséges cserélni a kártyát, így kisebb eséllyel hibásodik meg és nem fogjuk többé elveszíteni.

Mi a helyzet itthon?

Jelenleg Magyarországon még csak a Magyar Telekom kínál eSIM-előfizetéseket, ám iparági pletykák szerint a Vodafone és a Telenor is tervezi a szolgáltatás bevezetését. 

Készülékek tekintetében a Galaxy okosórák, mint a Galaxy Watch, Galaxy Watch Active 2, Galaxy Watch 3 is elérhető eSIM változatban, de kizárólag a Telekomnál. Emellett az újabb Galaxy okostelefonokban is előfordulhat eSIM képesség.

Nektek van eSIM-es készüléketek vagy kiegészítőtök? Írjátok meg kommentben!

7 Válaszok
DRΞDD
Troubleshooter
Beállítások
Pár év és a fizikai SIM kártyák ki lesznek vezetve. Rengeteg helyet lehet vele nyerni tervezés során.
Akár egy négyes optikai is elfér a helyén.

Amikor az S20 Ultra-t kihoztam, ott is már epapíron írtam alá mindent. Ha kértem volna eSIM-et, azt is digitálisan kapom meg.
Viszont előbb megvárom amíg jobban kiforrja magát.
Nem kizárt, hogy esetleg nyáron adok egy próbát neki.
0 tetszik
GyulusA
Black Belt 
Beállítások

Szia Józsi!

Óriási mennyire elterjedt a köztudatban, hogy ez egy elektronikus megoldás lenne. Nagyon rendezetten összeszedted a lényeget, klassz összefoglaló!

0 tetszik
JozsefZs
Samsung Expert
Beállítások

Egyelőre nem olyan stabil mobilokban, mint a fizikai kártya, de órákban ez az egyetlen lehetőség jelenleg.

DRΞDD
Troubleshooter
Beállítások
Korábban vettem rá magam. Sajna tényleg nem igazán stabil még. Talán majd valamikor...
0 tetszik
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Köszi a cikket, következő okosórám biztos, hogy eSIM-es lesz! :smiling-face:

0 tetszik
David_K
Samsung Expert
Beállítások

Hali! 

Nagyon királyul összefoglaltad! 

Sok esetben tapasztalom, hogy az eSIM megoldást jelent az olyan felhasználók számára akiknek hibrid DS készülékük van és a második foglalatban SD kártyát használnak. Így marar az eSIM második kártyának. És csatlakozva az előttem írtakhoz, a következő okosórám szinte 100%, de nekem is eSIM képes lesz 😎

0 tetszik
MonikaP
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Köszi a hasznos összefoglalást!

Szerintem nagyon is helye van az eSIM-nek hazánkban, hiszen pár év múlva szerintem alig lesznek már fizikai SIM képes készülékek.... kíváncsi vagyok, hogy a többi szolgáltató mikor lép ez ügyben. :smiling-face:

Üdv,
Móni

0 tetszik