27-12-2020 09:17 PM – szerkesztés: 27-12-2020 09:44 PM
Sziasztok!
Következő párbaj ellenfeleim között két felsőkategóriás okostelefon foglal helyet. Az egyik a tavasszal napvilágot látott Galaxy S20+, a másik pedig az ősszel bemutatkozott Galaxy S20 FE, ami méltó utódja lett a Lite-famíliának. Sokat gondolkodtam azon, hogy a sima Galaxy S20-szal kellett volna egy kalap alá vennem, azonban az idő múlása eldöntötte a meccset, ugyanis közben kifutott; már lassan egyik hivatalos csatornán se lehet elérni.
Fontosnak érzem ismételten megemlíteni, hogy nagyjából azonos árponton lévő készülékeket vetek górcső alá. Tudom, most a karácsonyi időszakban elfordult olyan szituáció, hogy akár 50 ezer forint is volt kettőjük között a differencia, azonban amondó vagyok, hogy ilyen árzónában elengedhető a különbözet, hiszen feltételezhető, hogy több évre ruháztok be a termékekbe.
Galaxy S20 FE:
Úgy a tiszta, ha a legfrissebb Galaxy S-szériával kezdem a sort. Előnyei között a 120Hz-es képfrissítést mindenképpen kiemelném, hiszen a legolcsóbb terméke jelenleg a Samsungnak, ami támogatja ezt az üzemmódot.
Alig érzékelhető a kijelzők közti különbség, mindössze egyetlen inchnyi a javára. Tehát ha számít a méret, akkor egy jobb választás. Árban sűrűbben alálicitál a versenytársának, így ha olcsóbban – de tényleg olcsóbban akarod megúszni, nincs mese, mellette kell döntened.
Kameránál se kapunk kevesebbet, hiszen képes a 30x-os hobrid zoomra. Csak hát az a fránya glasstic hátlap... de tokkal oly mindegy, illetve kevésbé törik a készülék. Szelfiezésnél viszont előnyös lehet a nagyobb felbontás.
Galaxy S20+:
Nincs könnyű helyzetben a Galaxy S20+, hiszen az „olcsósított” megoldás sokkal olcsóbb, és azért vannak érvek mellette. Szó sincs olyasféle távolságról, mint ami a Galaxy S10 Lite és a Galaxy S10+ között mutatkozott. De ne írjuk le a középső tagot, mert nagyon sok jó dologgal rendelkezik.
Gondolok elsőként a 120Hz-es képfrissítésre, amit tisztán hoz. Hiába kisebb a képernyője, mégis QHD+ felbontásban veszi le a felhasználókat a lábukról. Míg nála nagyjából 525 ppi-et mérnek pixelsűrűségben, addig a Galaxy S20 FE-nél „csak” 407 ppt-t. Processzorban valóban nincs különbség, viszont a kameráknál azért muszáj kiemelni két igencsak fontos tényt. Az egyik a 8K videófelvétel képessége, amit 24 fps-sel képes űzni; vagy a szuperstabil funkció 60°-ban. A másik pedig a sokkal nagyobb zoom szenzor, amivel kevesebb fényviszony mellett állja meg a helyét. Az f-értékben mutatkozik is az elhanyagolhatatlan különbség, hiszen 2.0 szól a javára 2.4 helyett.
Nem utolsó sorban az ujjlenyomatos védelmet említeném, mégis csak az ultrahangos sokkal biztonságosabb, mint a szimpla optikai!
Összességében:
A Galaxy S20 FE is remek telefen, főleg, ha hivatalos forgalmazóknál 200-220 ezer forint körül ki tudod fogni. Ellenben, ha látnátok Galaxy S20+-ot 260-280 ezer körül, akkor amondó vagyok, hogy inkább invesztáljatok egy kicsit többet bele, mert hosszútávon kifizetődőbb lesz!
Utószó: a dizájnt azért se említettem, mert speciel nálam nem döntené el a meccset!
dátum: 30-12-2020 03:29 PM
Szia!
Szuperül bemutattad a két telefon előnyeit, ha én most telefont vásárolnék valószínűleg a Samsung S20FE választanám pont a műanyag hátlap miatt, mivel nálam általában összetörnek a telefonok.
dátum: 01-01-2021 02:28 PM
Szia Krisztián!
Én az S20 Fet választanám inkább kedvezőbb árazása és dizájnja miatt. Egyszerűen jobban tetszik. Emellett az hogy 6 vagy igb a RAM az számomra mindegy.
Üdv. AndrasK