Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Két SIM kártyás üzemmód

(Témakör létrehozásának dátuma: 13-06-2020 11:08 AM)
46315 Megtekintések
KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

Azáltal, hogy manapság szinte minden okostelefonja a Samsungnak két SIM-kártyás, gondoltam nézzük át, mit takar ez pontosan! Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi portfóliójában a belépőszintű és középkategóriás készülékeinél 3 tálcás, míg a felsőkategóriásnál 2 tálcás foglalattal dolgoznak. Magyarra lefordítva mindez annyit jelentene, hogy előbbinél 2 SIM kártya és 1 memóriakártya kerülhet a készülékbe, míg utóbbinál a második szlot egy hibrid jellegű, azaz el kell döntenünk, hogy a második SIM kártyát vagy bővíthetőséget szeretnénk-e!

Magyarországon javarészt kártyafüggetlen készülékek vannak forgalomba. Azonban ez csak részlegesen igaz, ugyanis mindegyik hozzánk érkezett modellnél régióblokk van érvényben, amit egy egyszeri 10-15 perces folyamatos hívással lehet megszüntetni, inaktíválni örökre. Nyilván mindenki beszélt legalább egyszer az életében 10 percet az okostelefonjával, viszont ha mégsem fordulna mindez elő, akkor olyan korlátokba ütközhetünk, hogy más régióknak, mondjuk: az Egyesült Arab Emírségeknek a SIM kártyáját nem lesz képes olvasni. (Ez egyébként a Region Guide-be le is van írva, amit a doboz tartalmai között találhattok.)

Három SIM tálca stílust tartunk számon a Samsung berkein belül.

A SIM tálcák formái.A SIM tálcák formái.

Az első megoldást legfőképpen a felsőkategóriás készülékeknél alkalmazzák. Ezt hívjuk hibrid megoldásnak, mert mint látható egyszerre tud SIM- és microSD kártyát fogadni. A középső variánst szlengesen csak „sorosnak” szokták becézni, mivel sorba foglalnak helyet a foglalatok; míg a harmadikat a „tömbösített” megoldásként emlegeti a tech-szleng, mivel egy sorban vannak a SIM kártya foglalatok, míg egy másikban a memóriakártyáé. Utóbbi kettő a felsőtől eltérő kategóriákra jellemző.

Célszerű az elsődleges telefonszámunkhoz kapcsolódó SIM kártyát a SIM1-be helyezni, míg a másodlagos a SIM2-be. Miután megtörtént a behelyezésük, a rendszer automatikusan kéri a SIM kártyákhoz kapcsolódó PIN kódot.

(Tipp: Én azt javaslom, hogy a két SIM kártyánál használjátok ugyanazt a PIN kódot, így nem futhattok bele abba, hogy elrontjátok a beíráskor.)

DualSIM-a.jpg

Az aktív SIM kártyák az értesítési panelen is mutatkoznak, ahol tudunk három féle konfigurálást elvégezni, de amondó vagyok, hogy ezt inkább a Beállításokon belül ejtsük meg!

A [BEÁLLÍTÁSOK] à [KAPCSOLATOK] à [SIM KÁRTYA KEZELÉS] menüpontja alatt tudjuk a szükséges egyszeri beállításokat elvégezni, hogy onnantól kezdve ne legyen több dolgunk vele. Javaslom, hogy ezt még a legelején ejtsük meg, hogy életünket ne bonyolítsuk.

Ha rányomtok az egyik SIM-kártyára, akkor tudtok hozzárendelni

• Szimbólumot, amivel még egyértelműbb, hogy mi is az (3. ábra);
  • elnevezést, amit az értesítősávban láttok is,
  • valamint meghatározhatjátok, hogy milyen Hálózati mód legyen rá jellemző!
    (Ez akkor lehet hasznos, ha mondjuk egy adott kártyáról semmiképpen se akarnál mobilinternetet engedélyezni, ilyenkor átállíthatod annak tartományát 2G-re.)

sim-c.png

A [PREFERÁLT SIM KÁRTY] menürésznél lesz lehőség beállítani:

• a Hívásokat (beállítási lehetőségei: „Mindig rákérdez” / „SIM1” / „SIM2”)
  • a Szöveges üzenet küldést (beállítási lehetőségei: „SIM1” / „SIM2”)
  • illetve a Mobilinternet-kapcsolatot (beállítási lehetőségei: „SIM1” / „SIM2” / „KI”)

A [HÍVÁS BEÁLLÍTÁSOK] menürésznél két opcióval találkozhatunk:

1. A SIM-KÁRTYA MEGERŐSÍTÉSE HÍVÁSHOZ opcióval bebiztosíthatjuk magunkat, hogy nehogy rossz hívószámról kezdeményezzük a hívást egy olyan ember felé, aki közbe nincs tudomásában, hogy ez a kártya is hozzánk kapcsolódik. Pl.: nem szeretnénk kiadni egy ügyfélnek a magántelefonszámunk, hanem csak a munkahelyit.
  2. Az ÁLLANDÓ KÉT SIM beállításnál van lehetőség az átirányítások elkészítésére, azonban vigyáznunk kell arra, hogy ilyenkor bizonyos hálózatoknál van átirányítási költség, cserébe viszont látjuk minden esetben a bejövő hívásokat beszélgetés ideje alatt is.

DualSIM-b.jpg

Ha két SIM kártyát használunk, akkor a Tárcsázóban két hívásindítás ikon köszön vissza attól függetlenül, hogy elsődlegesnek a SIM1-et állítottam be. Látszódik a Hívásnaplónál is, hogy melyik kártyára érkezett a bejövő hívás, illetve melyikről ment ki. Ezen kívül az SMS-nél szintén két ikon mutatkozik küldéskor.

sim-d.png

Remélem tudtam segíteni egy kicsit, hogy átlássátok a két SIM kártya világát. Nálam egyébként, mint az látható a "Telekom" csak 2G-s hálózaton van használva, ugyanis a Telenortól van a mobilnetem, amiről pedig hívást nem tudok indítani. 

Ha kérdésetek volna, tegyétek fel bátran!

Szép hétvégét!

24 Válaszok
AndrasK
Samsung Expert
Beállítások

Szia Krisztián!

Nagyon hasznosnak tartom a cikkedet. Sokszor előjön ez a kérdés az ismeretségi körömben, hogy ez miként is működik és mi értelme van ennek. 

Nekem csak az lenne a kérdésem, hogy szerinted a felső kategóriában miért a Hybrid SIM a legelterjedtebb? 

Üdv AndrasK

KrisztianK
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Igazából a felsőkategóriás telefonok többségénél van arra lehetőség, hogy nagyobb tárhelyű kiszerelésben vásárold meg - bár azért kivételek akadnak! Talán ez lehet az egyik oka, a másik pedig, hogy sokkal több tudást kell ugyanakkora vázba zárniuk, gondolok itt: az ultrahangos ujjlenyomat-olvasóra, a periszkopós kamerára, vagy a sokkal nagyobb kameraszenzorokra. A középkategóriánál nincs vezetékmentes töltés sem, illetve mostanság vízállóság sincs. Az FM-rádió képesség is ebből adódóan került belőlük kivezetésre.

A gyártó rengeteg helyet tud nyerni azzal, hogy egy "tálcaszlottal" kevesebbel dolgozik. 

Egyébként kis keresgélés után találhatsz a neten alternatívát arra, hogy azoknél is megoldható a 2 sim + 1 memóriakártya egyidejű alkalmazása, csak éppen annyira nem szép megoldással.

Szép napot!

OliverM
Black Belt 
Beállítások

Szia Krisztián!

Örülök, hogy végre valaki kirészletezte ezt a funkciót, sokan nem értik, de nem igazán néznek utána, remélhetőleg erre a cikkre egyszerűen rátalálnak majd! :ok-hand:

Én is hasaznosítom, van egy személyes, és egy munkahelyi számom, így ha épp szabadságon vagyok, akkor letiltom a munkahelyi számot, és nem kereshet más, csak a család, és a barátok! :smiling-face-with-sunglasses:

Szerintem ez az egyik legkellemesebb funkciója :i-love-you-hand:

0 tetszik
SomaE
Samsung Expert
Beállítások

Hello,

Némi technikai kiegészités.
A Samsung mobilok - és igazából a ma kapható telefonok 99 százaléka - ún. dual SIM standby technológiával működnek. Ennek a lényege, hogy minden hálózati hardwerelemből egy van, amiken osztozik a két SIM kártya. Alapvetően időmultiplexálással oldják meg (egyik pillanatban az egyik, másik pillanatban a másik kártya hasznlja), ami az adatkapcsolt (3G és fölfelé) hálózatokon valósitható meg.

Ennek az egyik előnye, hogy fizikailag sokkal kisebb helyre van szükség a telefonban, mintha mindenből kettő lenne. Ezen felül az akkumulátort is fele annyira meriti, mint a full duplex megoldás.

A hátlutője, hogy például a 2G technológia vonalkapcsolt, igy ha aktiv 2G kapcsolatunk van bármelyik SIM kártyán (azaz 2G hálózaton beszélünk) akkor a másik SIM kártya erre az időre inaktivvá válik. Továbbá ha mindkettő SIM kártyát ugyanazon a technológián használjuk (pl LTE+LTE vagy 3G+3G), akkor a megfelezett kapcsolat miatt a potenciális maximum adatkapcsolat sebessége is feleződik.

Emiatt leginkább 3G+4G beállitással érdemes használni a SIM-eket.

Üdv,
Soma

0 tetszik
MonikaP
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Köszi! Köszi! Köszi! 🙏

Sok ügyfelem használja Dual SIM-el a telefonját, viszont sokszor belezavarodnak abba, hogy "akkor most hogyan és milyen elven működik is ez?"...

Szerintem ezt a cikkedet nagyon sokat fogom mutogatni és ajánlani mert nagyon jól kirészletezted és összefoglaltad a lényeget! 

Üdv,

Móni

0 tetszik
Miskó
First Poster
Beállítások
Sajnos belefutottam note10plus 5g-be... nem működik 2 kártyával... fel se merült bennem, hogy nem tudja...
0 tetszik
MarciK
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Sajnos az valóban nem képes a Dual SIM kezelésére 😕

Máskor a doboz hátulján lévő piktogrammokat érdemes megnézni (ott van a Dual SIM ikonja is, ha tudja a készülék), illetve a GSMArena is mindig pontos információkat nyújt a készülékekről.

0 tetszik
AnitaI
Samsung Expert
Beállítások

Szia Krisztián!

Köszi az összefoglalót!

Sokan nem értik, mikor több slot van a telefonban, hogy ez miért is jó, vagy hova is kell rakni a simet és az sd kártyát. 

Jó ez a kis összefoglaló tisztázásnak!

Üdv.:

AnitaI.

0 tetszik
Nagyokos008
First Poster
Beállítások

Szia Krisztián!

Samsung Galaxy S20 FE Telenor készülék, SIM1 GSM és 4G, SIM2 csak 2-3G és SMS, hívás nincs rajta.

SIM1-ről ha lefogy a mobilnet akkor átállítom a SIM2-re a mobilnetet, hozzáférési pontok egy az egyben egyeznek a SIM1 és SIM2 beállításával, de nem kapcsol be a SIM2-es kártyán a mobil net. Telenornál aktív a mobilnet mindkét SIM kártyán, mi lehet a gond? Nem tudja kezelni a telefon egyszerre?

Köszönöm szépen!

Üdv, Viktor

0 tetszik