Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Indokolatlan programok a készüléken?

(Témakör létrehozásának dátuma: 28-03-2023 04:44 PM)
2803 Megtekintések
OliverM
Black Belt 
Beállítások

Sok esetben találkozom olyan készülékekkel, amelyek rendkívül lassan teszik amit gazdája elvárna tőle, ezzel nehezítve, és idegesítővé téve a mindennapi használatot. Sok esetben azonban nem a készülék kora, vagy  állapota a lassulás indoka, hanem különböző programok jelenléte a készüléken anélkül, hogy a felhasználó tudna róla.

Milyen programokról van szó?

best-android-cleaner-apps.jpgÁltalában két kategóriájú program szokott megfordulni a készüléken, amelyeket nem feltétlenül a felhasználó telepített: tisztító alkalmazások, és játékok. Ezek a programok legtöbbször látszólag valamilyen segítő szerepet töltenek be, például tisztító, gyorsító, vagy optimalizáló appok, vagy csak szimplán játékok, kisebb programok, amelyek látszólag semmi rosszat nem csinálnak a készüléken. Utóbbi kategória kártékony mivoltának felismerését nehezítheti, ha egy gyermek is használja időnként a készüléket, hiszen lehet ő töltötte le a játékokat, ezért nem meglepő, ha készüléken rajta van. A tisztító, optimalizáló, gyorsító appok tudnak hasznosak is lenni, hiszen azokat az adatokat törlik a rendszer memóriából, vagy a készülék tárhelyéről, amelyekre nincs szükség, vagy régóta nincsenek használatban. Játékok esetében természetesen jótékony hatásról szó sincs: egyes játékok általában elindítás nélkül is a háttérben futhatnak, ezzel lassítva a készülék működését.

Na de mi is a probléma?

04eu0V3qvJf0hdwEpXoc7jA-4..v1664824533.jpgTisztító / gyorsító alkalmazások esetén a problémák ezek együttes használatából erednek, hiszen ha több ilyen alkalmazás szeretne egyidőben rendszerkarbantartást végezni - ráadásul a felhasználó tudta nélkül a háttérben - nagyon egyszerűen leterhelhetik készülékünk arra a pontra, ahol szinte használhatatlannak érződik! Játékok esetében a probléma a tárhely foglalása, és az erőforrások lekötése, hiszen egy - egy játék hiába nem egy grafikai csoda, optimalizálatlansága révén rengeteg erőforrást köt le, még úgy is, ha látszólag kiléptünk belőle, mivel valójában a háttérben tovább futhat!

Személyes tapasztalataim szerint a mai Samsung készülékek automatikusan is remekül menedzselik a memória telítettségét, illetve a régebbi alkalmazások után hátramaradt adatokat, így nincs szükség harmadik féltől származó tisztító alkalmazások beszerzésére. A játékok okozta problémákat kicsivel nehezebb kikerülni, de ha készülékünkön olyan alkalmazást látunk, amelyet nem mi telepítettünk, vagy nem tudjuk hogy került oda, érdemes minél hamarabb eltávolítani azt! :winking-face:

Remélem ismét tudtam segíteni ezzel a cikkel! Veletek fordult már elő hasonló probléma?

12 Válaszok
Kristof120701
Navigator
Beállítások
Samsungnál telefonoknál is nagyon sok olyan alkalmazás/szolgáltatás van gyárilag telepítve, aminek egy részét nem is tudja az ember, hogy mi. Persze ez nem gond addig, amíg ezek nem teszik lassabbá a készüléket, mint amire képes lenne.
0 tetszik
StarAroundABlackHole
Helping Hand
Beállítások
Szerintem pont megfelelő a Samsung előretelepített gyári alkalmazáslistája. Egyetlen kivétellel talán az AR-zóna, de ezt leszámítva mindegyik használható és praktikus, ha egyszer kipróbáltad.
Te melyikre gondoltál pontosan?
Kristof120701
Navigator
Beállítások
Én inkább a különböző "rejtetten működő" alkalmazásokra gondoltam (angolul használom a telefonom, ezért írtam angolul a neveket) pl.:
Customisation Service, Group Sharing, nearby device scanning, samsung account (alkalmazás), samsung checkout, samsung galaxy friends, samsung push service, samsung visit in, separated apps, appcloud, meta app installer, meta app manager, meta services.

Igen, ezek egy része pont a Samsung egyes szolgáltatásai, amik tényleg jó, hogy vannak, emiatt Samsung a Samsung, de egy új telefonnál a galaxy store-ban emlékeim szerint előfordult, hogy akár 50 vagy még több alkalmazást is kellett frissíteni vagy még többet. Ilyenkor meg nem a jó érzés fog el, hogy mennyi mindent fejlesztenek, frissítenek, hanem, hogy mi a fene lehet ez a brutális mennyiségű app.
Ghost76
Navigator
Beállítások
Személy szerint én azzal inditom az új telefon beüzemelését, hogy leszedtem azon appokat amiket én biztos nem használok. Igaz a Samsung nehezíti kicsit az ügyet a rendszerbe rakott alkalmazásokkal ( pedig azokat ha szükséges lenne le lehetne szedni a play vagy store áruházakból ) de ez van. A Samsung és Google saját alkalmazásai annyira nem zavarnak ( na jó azért akad egy kettő, de az mind "repül is" 😀 ). Inkább a külsős dolgok ( facebook, insta, stb. ) verik ki a biztit. Engedjék már meg, hogy én döntésem el kell e azok közül bármelyik. A mindenféle felesleges játék és segéd program megléte pedig inkább az alsó és közép kategóriás telefonokra jellemző. Értem ( vagy inkább gondolom), hogy ezek felhelyezése bevétel többletet generál a gyártóknak, de akkor sem tartom túl etikusnak a koncepciót. Igaz amíg el tudom így vagy úgy távolítani, elnézem a dolgot, bár nem támogatom. És tudom lehet fura, hogy 2023-ban van ember aki tud élni face és insta nélkül, de én már csak ilyen "régi kocka" vagyok. 😀 És nem az a baj, hogy ezek fent vannak a telefonon, hanem hogy a rendszerbe integrálásuk miatt akkor is adatot gyűjtenek amikor nem is használjuk őket.
Tiborko
SuperStar
Beállítások

Teljesen haszontalanok. 

0 tetszik
GTamás
Samsung Members Star ★★
Beállítások
Mondjuk az AR zónát én is törölném, ha lehetne, mert nem használom. A többi Samsung appot pedig a Google félével szemben előnyben részesítem, sokszor jobbak.
GTamás
Samsung Members Star ★★
Beállítások
Nekem az okostelefonos hőskorban voltak rajta telómon tisztítóprogik, de hamara rájöttem, hogy mit sem érnek.😀
0 tetszik
Nyck
Troubleshooter
Beállítások
Engem az bosszant, hogy az előre telepített Netflix alkalmazás nem törölhető. Egy ilyen személyre szabható, nyílt rendszerben, mint az Android, miért van még ilyen korlátozás? Ez nem rendszeralkalmazás. Haszontalan, csak letiltani tudom, törölni nem. 🙄
LordKnightEtingMark
Helping Hand
Beállítások
Maximálisan egyetértek veled!
Akkor nem vagyok egyedül a klubban, hurrá!
Kedvencem, hogy a gyermekeim iskolai és a néptáncos (mondom még egyszer: NÉPTÁNC, mert utóbbit azt hittem soha nem érem meg ilyen helyzetben) eseményei a metaverzumban élnek külön életet. Ott közlik, ha hamarabb van vége, vagy akár elmarad a foglakozás.

De, azért a Huaweit csinálta ki a szenátus, nem a cukiberget, holott én is egyszer arra lettem figyelmes, hogy a face gyűjt adatot a telefonomon, holott nem is vagyok fenn! Töröltem is azonnal, mert én nem voltam ilyen figyelmes, mint te, hogy beaktiváláskor ránézzek a beépített ügynökökre, bár Snowden óta tudjuk, hogy egyáltalán nem ezen múlik. 🤪