dátum: 11-09-2022 04:32 PM
Sziasztok!
Eléggé merész témát választottam a hétre, és abban is biztos vagyok, hogy egyetlen cikkben nem lehet kivesézni. Szeretnék egy afféle összefoglalót készíteni arról, hogy mit érdemes tudni akkor, ha egy Samsung használt telefon vásárlása előtt lennél.
Előre bocsájtom, hogy tudásomhoz megpróbálom a legjobbat hozni. Ha valami mégsem fedné a valóságot, akkor bátran javítsatok ki, tanuljunk együtt, rakjuk össze a legjobban, mire érdemes vigyázni használt készülék vásárlásakor.
Tudjátok, aki teheti, az inkább hivatalos partnernél vásároljon – de aláírom, nem mindenki teheti meg. Másrészről, ha csak „bele szeretnél kóstolni” egy másik gyártó felületébe, akkor ez az egyik legolcsóbb módja.
A Samsung okostelefonoknak nincsen olyan összesített adatbázisa, ahol le lehet követni, honnan származik a készülék, illetve azt, hogy függő-e vagy független. Ha Magyarországon, hivatalos forgalmazótól vásároltok készüléket, akkor arra idehaza legalább 2 év garanciát kaptok, 250.001 Ft-i vásárlás felett pedig 3 évet. Ehhez szükséges a számla és a jótállási jegy kettőse. (Kivételt képez a Samsung.com webáruház, hiszen közvetlenül a gyártótól történő rendelésnél nem kapsz utóbbit.) Ha valaki el akarja adni Neked a készülékét, akkor ragaszkodj a számla másolatához, valamint a lepecsételt és kitöltött garancia szelvényhez. Ha ezt nem akarná átadni, akkor vagy necces vásárlás elé nézel; vagy alkudj az árból, ha megbízol benne, mert mondjuk haveri társaságból lenne a Tiéd.
A fenti garanciaidő csak hazánkra vonatkozik. Alapvetően Európai Uniós jótállással kerülnek értékesítésre a termékek, azaz más érintett országokban csak 1 év garanciát kapsz rá. Az is fontos, hogy csak akkor tudja az adott képviselet szervíze javítani, ha náluk is jelen van a portfólióban. Ezért van az, hogy nagyjából (= azért akad kivétel) egységes az EU-s termékkatalógus.
Érdemes azt is tudni, hogy vannak olyan kisüzletek, amelyek megkerülve a Samsung képviseletet, olyan termékeket értékesítenek, amelyek nincsenek jelen a piacon. Csakhogy mondjak egy példát, ott a Galaxy A73 5G, amit az emag oldalán megtalálhattok. Kicsit csapda az egész, mert az emag a Samsung hivatalos partnere, de az oldal egyben egy gyűjtőlap is, mint az arukereső. Ha a forgalmazónál nem az emag szerepel, fenti linknél pl.: a Mobi Store, akkor bizony arra max. bolti garanciát kaptok.
Az viszont kétesélyes. Nekem anno volt egy Galaxy Note5-öm, aminél egy akksi cserét kellett 3 év után orvosoltatnom. Nyilván hivatalos úton lehetetlen volt kivitelezni, így maradt a sufni szerviz, aminél kiadtam 35 ezer forintot, de látványos javulást nem kaptam. Igazából abban sem vagyok biztos, hogy történt akksi csere, és nem csak egy gyári visszállítást csináltak, ami az elején látványos üzemidőt hozott, majd visszaállt minden a régi kerékvágásba.
Használt készülékek mindenképpen fontos, hogy olyat vásárolj, amelyik a Samsung által adja a garanciát. A partner lista viszonylag rövid. Bármelyik promócióban megtaláljátok. Sűrűn jönnek azzal az eladók, hogy elhagyták a számlát és/vagy a jótállási jegyet. Előbbi bármikor pótolható a vásárlás helyén, utóbbi szintén, ha az adott hely jó fej. Márkabolti vásárlásnál szó nélkül adnak újat – már ha tőlük van tényleg. A lényeg, hogy oda menjen vissza az ember, ahol vásárolta.
Jó pont, ha a számlán anno az IMEI szám is felírásra került – de nem fontos az ott léte. Ezért is szükséges a számla és a jótállás kettőse.
Nemsokára jövők másabb vonallal, addig várom az észrevételeiteket a garanciát illetően, amire esetleg nem tértem ki.
Üdv.:
K
dátum: 11-09-2022 11:01 PM
dátum: 12-09-2022 08:01 AM
Szia,
Köszi az infót.
dátum: 17-09-2022 12:05 PM
dátum: 26-09-2022 11:46 AM
Nagyon jó kis leírás köszi.
dátum: 30-09-2022 10:30 AM
Köszi a cikket!