Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Aktívan az órámmal 1. rész - Fókuszban a futás és a Galaxy Watch3

(Témakör létrehozásának dátuma: 24-11-2020 01:34 PM)
843 Megtekintések
GyulusA
Black Belt 
Beállítások

Aktívan az órámmal 1. rész – Galaxy Watch3 első futás

20201124_124753.jpg

Bevezetés

Mindenképpen meg kell említsem a tényt, hogy nem kényszerből vagy kliséből választottam a futást arra a célra, hogy teszteljem az új óra tudását. Egyrészt 5 évig komolyabb szinteken atletizáltam (középtávfutás), emellett hobbiszinten a hét legtöbb napján a futásban találom meg önmagamat. Édesapám is már közel 50 éve fut minden egyes nap, ami a legnagyobb motivációt adja számomra. Másrészt a Galaxy Watch3 olyan forradalmi újításokat hozott az órák lineupjába, amit futóként vagy futást imádó személyként nem kerülhettem meg.

Írásaimban betekintőt nyújtok az óra képességeire, közelebb hozom annak tényleges tudását, valamint igyekszem olyan tippeket, tanácsokat adni, melyek könnyebbé és tartalmasabbá tehetik a mindennapokat az óra segítéségével. Vágjunk is bele!

Mi az újdonság egy futó számára?

Eddig amit megszokhattunk egy Galaxy okosórától az a futó-aktivitás közbeni folyamatos pulzusmonitorozás, távolságmérés (ebből átlagtempó kalkulálás), köridő, átlagsebesség, majd utólagos visszakövetés a korábbi futásokkal való összehasonlítás alapján. Ha eredményt akartunk ezekből az adatokból kinyerni az még rengeteg önszorgalmat és jegyzetelést igényelt. Nem beszélve a rengeteg szakirodalomról, amit hozzá kell olvasni, hogy értsük szervezetünk működését és testünk fejlődését.

Idén erre kaptunk megoldást a Watch3 megjelenésével. Több aktivitás, pontosabb mérés, rengeteg új funkció:

• valós idejű analízis: futási szokásod elemzése és alakítása;
  • részletes eredmények az aktuális teljesítményedről;
  • asszimetria, támasz fázis, repülési idő, rendszeresség, függőleges elmozdulás, merevség;
  • VO2max kalkulálás;
  • átlagos és maximális lépésszám;
  • részidők;
  • pulzusszámtartományok.

Nálam egy 41 mm-es ezüst Watch3 van használatban Bluetooth-os verzióban, így az LTE-s verzió előnyeit nem tudtam tesztelni (hívásfogadás és kihangosítás Galaxy Buds termékre). Annyira fontos ember nem is vagyok, így nekem erre igényem se lenne.

Ergonómia és kialakítás

Használtam korábban 46 és 42 mm-es órákat is kifejezetten sportoláshoz, de messze a 41 mm-es Watch3-nak a legjobb a kialakítása. Kiváló a súlyelosztás, az óra könnyű, a kijelző pont jó méretű – legalábbis az én csuklómra (Kép). Futás közben nem lötyög, nem csúszkál, a gesztusvezérlésekre azonnal reagál. Meglepően a bőrszíj is jól bírta a kiképzést. Természetesen magába szívja a nedvességet, de nem keltett tipikus diszkomfort érzetet az anyaghasználatával. Hosszútávú használat mellett mindenképpen be kell ruházni 1 vagy 2 db pótszíjra, lehetőleg szilikonosra, amikor sportoláshoz használjuk az órát. Így megmarad a bőrszíj a hétköznapokra vagy elegánsabb helyekre, a szilikonszíj pedig bírni fogja a strapát és a csuklónk se fog alatta hamar beizzadni.

20201124_124518.jpg

Saját tapasztalatok, elemzés

Az adatok kinyeréséhez meg kell nyitnunk a Samsung Health alkalmazást, majd az Edzés fülön belül keressük ki a kívánt futást a listából. Mielőtt neki kezdenénk az első edzésünknek adjuk meg korunkat, magasságunkat és testsúlyunkat a későbbiekben történő pontosabb kalibrációkhoz. Nézzétek el nekem ezt az idő eredményt, tegnap sötétben a falu határában 0 fokban nem a legjobb körülmény volt egy békés futáshoz, de így is feltöltődtem és próbáltam kihozni magamból a maximumot.

1..jpg

Futásod dátuma és ideje, az edzésért járó kitüntetések.

2..jpg

Pontos idő és megtett táv, valamint átlagos tempó.

3..jpg

Diagram a feltüntett adatokról, köztük a tempó, a fordulatszám és a pulzusszám. Itt már látszik, hogy az óra tökéletes az intervallumos vagy pulzuskontrollos edzéshez.

4..jpgLátszik, hogy nem vagyok formában. Tartós edzésem döntő hányadának aerobnak kellett volna lennie, anaerob helyett (aerob: oxigén jelenletébében történő izommunka, anaerob: az energia előállításához itt már nem áll rendelkezésre elengendő oxigén, így rövid ideig tartható fent). Aerob szakasz alatt az allóképességünk fejleszthető a szervezet oxigénfelvevő képességével együtt. Anaerob rész során teljesítményt és izomzatot növelünk. Az információs piktogramra kattintva bővebb leírást is kaphattok a fent látott adatokról. 

6..jpg

Részidők kilométerekre és tempóra lebontva (választható még mérföld is vagy 5 km-es ciklus a hosszabb távok átláthatóságához).

7..jpg

Az értékelő legjobb része, a futási mutatók. Ezek által válhatunk könnyebben jobb és eredményesebb futóvá. Na de értelmezzük is a látottakat. Kapható értékek: Javítható, Jó, Nagyszerű. Amennyiben javítható értékelést kapunk automatikusan olyan gyakorlatokat kapunk, melyel javíthatjuk a technikánkat. Az én esetemben ez most a "Futás lejtőn lefelé".  A "Diagram" fülre kattinva a részletek részleteibe merülő táblázatokat és grafikonokat kapunk teljesítményünkről mind a 6-féle szempont szerint. Amennyiben nem vagytok tisztában a mutatók jelentésével a jobb felső sarokban kévő piktogramot kiválasztva rövid, de annál érthetőbb leírásokat kaphattok.

9..jpg

10..jpg

Az edzés közbeni maximális oxigénbevitel. Az egészségnek, azon belül is az állóképességnek egy jellemző mérőszáma. Minél nagyobb a szám, annál edzettebbek vagyunk. Az óra ezt az értéket pulzusszámunk alapján becsüli. Az én koromban ez az érték jónak számít, de fejleszthető. Viszonyításként a becslések szerint a világrekorder Oskar Svendsen norvég kerékpározó 97,5 ml/kg/min-es értéket tud felmutatni, ami egy elképesztő teljesítményre világít rá.

11..jpg

Végső összefoglaló táblázat. Képeket oszthatunk meg edzésünkről, ha esetleg ismerőseinkkel is meg szeretnénk osztani sikerünket. A jegyzetek is fontosak lehetnek, ha nem akarjuk javulásunkat folyamatosan papírcetlikre vezetni, amik valljuk be elég könnyen össze tudnak gyűlni nagyobb mennyiségben és ezzel együtt el is vesznek.

Konklúzió

Ha a Samsung berkein belül keresed a tökéletes edzőtársat, szempont a gyorsaság és az időtállóság akkor a Galaxy Watch3 a tökéletes partner számodra. A futogatásból, kocogásból rendes futóedzések lesznek és rövid időn belátható fejlődést tapasztalhatsz magadon, termérdek motivációval társulva.

Az elérhető verziókról és méretekről tájékozódhatsz bármelyik Samsung Experience Store-ban vagy Media Markt-ban (sestore.hu; mediamarkt.hu).

20201124_124706.jpg

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, hamarosan jelentkezek a következő Watch3 résszel. Bármilyen kérdésed lenne az órával kapcsolatban, itt kommentben felteheted. Legyen szép napod!

Üdv,

GyulusA

3 Válaszok
MarciK
Samsung Expert
Beállítások

Szia!

Köszi a leírást, remek kis cikk lett!

0 tetszik
BeátaV
Voyager
Beállítások

Nagyon jó és részletes lett a cikk, köszi az információkat (:

0 tetszik
AndrasK
Samsung Expert
Beállítások

Szia Gyula!

Leírtál szinte mindent, ami a használatnál előjöhet. Nagyon király.

Údv. AndrasK

0 tetszik