08-04-2021 02:35 PM – szerkesztés: 08-04-2021 02:35 PM
Sziasztok!
Készülék biztonsági témában szeretnék kérdezni. Elveszett készülék jó szándékú megtalálójának esete.
Többször felmerült már bennem a következő:
Valaki elveszíti a készülékét (legyen mondjuk Galaxy A41, Android 10, OneUI 2.5, de valószínűleg sok más modellt és szoftververziót is mondhatnék). Van benne SIM kártya, be van állítva a SIM PIN kód. A jó szándékú megtaláló szeretné visszaadni a tulajdonosnak. A telefon le van merülve, a megtaláló feltölti és bekapcsolja.
Ekkor a telefon SIM PIN kódot kér, minden egyéb információt teljesen elrejt és semmit nem enged csinálni vagy megnézni, amíg a SIM PIN kódot be nem üti a megtaláló (amit természetesen nem tud).
Mi az oka annak, hogy a zárképernyőre beállítható információk sehogy sem érhetőek el ebben az esetben? A megtalálónak így semmiféle támpontja nincsen, ami alapján azonosíthatná a telefon tulajdonosát. Természetesen ki lehet venni a SIM kártyát, de erre nem mindenki gondol, rosszabb esetben nem is tudja, hogyan kell kivenni.
dátum: 08-04-2021 03:03 PM
Szia!
Több talált telefonnal is találkoztam már, legegyszerűbb, ha beviszed egy szolgáltatóhoz, ők tuti ki tudják venni simet, majd megmondják hova tartozik. Elviszed a SIM-nek megfelelő szolgáltatóhoz aki már tudja értesíteni az előfizetőt, hogy hol a telefonja és mindkét félnek egyszerűbb, hogy csak be kell menni az üzletbe és átvenni a készüléket
dátum: 08-04-2021 03:22 PM
Kedves JozsefZs!
Logikus megoldásnak tökéletes, de egyáltalán nem biztos, hogy eszébe jut pl. a megtalálónak, illetve meglehetősen kényelmetlen / sok időt és erőfeszítést igényel vidéken, ahol nincs a közelben szolgáltatói ügyfélszolgálat. Nagyban egyszerűsítené a helyzetet, ha az amúgy is elvesztés esetére létező szöveget, amit a zárképernyőre ki lehet tenni, már a SIM PIN kérésekor megjelenítené a telefon. Őszintén szólva az én átlagfelhasználói szemszögemből nézve még ennél is kiválóbb megoldás lenne, ha a zárképernyő eleve a SIM feloldása előtt lenne. Nem teljesen világos, hogy a SIM feloldása miért annyira kritikus lépés, hogy még az elvesztési információt és a vészhelyzeti információkat sem írja ki, amíg túl nem lép rajta a felhasználó.
Fel tudnátok világosítani (már csak pusztán kíváncsiságból is), hogy miért van ez így?
Köszönöm szépen!
dátum: 08-04-2021 05:24 PM
Szia!
Mindenképpen felvetem az általad leírt ötletet a fejlesztők felé amint tudom, illetve ha kapok választ azt megosztom veled itt. 🙂
Kérlek nyomj a MEGJELÖLÉS MEGOLDÁSKÉNT! gombra, hogyha az adott hozzászólás megoldotta a problémádat. Ezzel nem csak a mi munkánkat, hanem a felhasználók gyorsabb és könnyebb tájékozódását is elősegítheted!