Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Ghid pentru securizarea telefonului

(Subiect creat la: 09-10-2024 05:24 PM)
712 Vizualizări
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
 Trebuie înțeles din start că siguranța înseamnă în general restricții, atât în lumea virtuală cât și în cea reală, iar lipsa lor este mai comodă dar urmările pot fi neplăcute sau chiar dezastruoase. Pe de altă parte niște restricții prea mari creează mai mult disconfort și se ajunge la înlăturarea lor.

 De aceea trebuie ajuns la un echilibru între restricții și libertatea de a face ce vrem rapid și ușor. Iar acest lucru nu este chiar intuitiv și nu este la fel pentru toată lumea.

 În continuare voi arăta care sunt setările principale care se pot face pentru a crește nivelul de siguranță al utilizării telefonului, dar acestea trebuie adaptate în funcție de limitarea sau libertatea de utilizare pe care o vrea fiecare.

 Primul pas care trebuie făcut este să instalăm toate actualizările disponibile, atât ale sistemului cât și pe cele ale aplicațiilor. Cu cât este mai vechi un soft, cu atât sunt descoperite mai multe breșe de securitate și sunt mai mulți cei care le folosesc. Aici trebuie știut că pentru aplicațiile care sunt puse la somn adânc nu sunt căutate actualizări decât după ce le folosim cel puțin o dată, altfel ele sunt tratate ca niște aplicații inactive.
 Pentru a căuta mai repede actualizările pentru aplicații putem crea două shortcut-uri astfel:
 Atingem lung icon-ul aplicației Google Play până ce apare meniul popup

image


 Apoi atingem lung "Aplicațiile mele" în meniu și o să obținem un shortcut pe care îl punem pe ecranul acasă

image

 Același lucru îl putem face și cu Galaxy Store, alegând în meniu "Actualizare aplicații".

image

 Putem trece apoi la configurarea setărilor de securitate.
 Cele mai multe (și mai importante) setări de securitate sunt grupate acum în pagina "Securitate și confidențialitate" din setările telefonului.

image


image


 În accesată pagină, în partea de sus se face o verificare a configurării telefonului și pe fiecare din cele 5 secțiuni vom primi recomandări dacă este cazul. Aici putem verifica opțiunile de securitate a conturilor Google și Samsung, metodele de deblocare și găsirea dispozitivului, și putem căuta actualizări pentru sistemul de operare.

 În partea de jos a paginii avem mai multe seturi de opțiuni:

image


 La date biometrice putem înregistra amprente sau fețe:
image


 O funcție relativ nouă de securitate introdusă pe telefoanele Samsung este "Auto Blocker".

image


 Această funcție activează modulul de scanare malware existent (McAfee), blochează atât comenzile prin USB cât și codurile USSD (cele cu *#), dar și instalarea aplicațiilor din surse necunoscute precum și instalarea actualizărilor prin USB. Toate cele de mai sus pot prezenta riscuri de securitate. De aceea este bine să fie activ în general și îl putem dezactiva temporar atunci când vrem să facem una din acele acțiuni știind sigur că PC-ul/ laptopul folosit nu este compromis sau codul USSD folosit este ceea ce vrem.

 În partea de jos avem opțiunea de a activa "Restricții maxime".

image

 Așa cum îi spune numele, această opțiune limitează foarte mult acțiunile pe care le putem face și cred că ea este mai utilă în cazul copiilor sau al persoanelor mai înaintate în vârstă.

 În continuare avem "Mai multe setări de securitate".

image

 De aici putem configura Folderul securizat, Samsung pass...
 Tot de aici putem stabili ce aplicații pot instala alte aplicații din alte surse:

image

 În mod normal aici nu ar trebui să fie activă opțiunea pentru nicio aplicație decât dacă avem un motiv întemeiat.

 O altă opțiune disponibilă este alegerea unei aplicații de administrare a telefonului.

image

  Aceste aplicații primesc multe drepturi, inclusiv de blocare, deblocare sau ștergere a telefonului. De aceea în această listă este foarte important ca opțiunea să fie activă doar pentru o aplicație de încredere pe care o folosim în acest scop, în general o soluție de securitate software.

 Următoarea opțiune care ne ajută să vedem comportamentul aplicațiilor și ce accesează acestea este "Permisiuni utilizate în ultimele 24 de ore"

image

 Aici putem vedea ce aplicații au utilizat fiecare tip de permisiune și putem depista aplicațiile care accesează ceva ce nu ar trebui. Dacă atingem una din permisiuni o să vedem istoricul utilizării ei în ultimele 24 de ore sau în ultimele 7 zile (putem selecta durata):

image

 Dacă atingem o aplicație din istoric, putem vedea și schimba permisiunea respectivă.

 Dacă în pagina de permisiuni alegem "Aplicații" o să vedem istoricul tuturor permisiunilor utilizate de către fiecare aplicație:

image

 Dacă intrăm pe o aplicație din listă, de la cele trei puncte de sus putem gestiona toate permisiunile acelei aplicații.

Același lucru îl putem face și din pagina "Securitate și confidențialitate" dacă alegem opțiunea "Manager permisiuni":

image


 Dacă selectăm o permisiune, vedem toate aplicațiile care au primit, sau cărora le-a fost blocată acea permisiune.

 La "Controale confidențialitate suplimentară" putem bloca complet accesul la microfon și cameră:

image


 Prin opțiunea "Alertă accesare clipboard" suntem avertizați dacă o aplicație încearcă accesarea acestuia, acolo putând avea informații sensibile copiate din alte aplicații.
 "Acces special accesibilitate" ne arată ce aplicații au acces la funcțiile destinate persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceste aplicații pot vedea ce este pe ecran, inclusiv în aplicații bancare (deoarece acesta este scopul lor), și este foarte important căror aplicații le dăm acest drept.

image

 Aplicațiile cu acest drept le putem vedea și din setările telefonului, în secțiunea "Accesibilitate" la opțiunea "Aplicații instalate":

image

 Stabilirea accesului aplicațiilor la unele informații sau funcții este foarte importantă atât pentru funcționarea acelei aplicații, cât și pentru siguranță.
 Ideal ar fi să citim toate informațiile despre acea aplicație, cele despre permisiunile pe care le cere și explicațiile date pentru fiecare.
 Facem apoi o analiză a legitimității lor. De exemplu o aplicație de mesagerie este normal să ceară acces la contacte, și eventual la apeluri și sms (în funcție de aplicație), sau chiar la gps. Dar o aplicație de personalizare, sau un joc, nu au de ce să folosească aceste drepturi și ridică semne de întrebare dacă le cer. 

 Pentru a face o analiză a unei aplicații pe care vrem să o instalăm, intrăm în Google Play pe aplicația dorită și verificăm întâi câte descărcări are. În general cele cu puține descărcări (câteva sute sau mii), dacă nu sunt de la un dezvoltator cunoscut, nu prea sunt de încredere. Verificăm apoi datele dezvoltatorului de la "Asistență pentru aplicații":

image

 De aici putem afla în general cine este dezvoltatorul, adresa și site-ul (dacă are). În cazul aplicațiilor la care apare doar o adresă de e-mail, eu aș căuta mai multe informații despre ele.
 Dacă intrăm la "Noutăți" sau "Despre aplicație", în descriere putem afla ce face acea aplicație, dar de multe ori și de ce folosește anumite permisiuni. Mai jos găsim lista de permisiuni cerute de aplicație și le putem analiza înainte să instalăm aplicația:

image


image

 Pentru o siguranță mai bună putem folosi o soluție de securitate, generic numită de mulți "antivirus". Aici pot să spun că toate aplicațiile de acest gen care sunt gratuite nu fac mare lucru, unele chiar încetinesc telefonul prin multe resurse utilizate și reclame, sau unele sunt chiar periculoase, cu probleme grave de gestionare a confidențialității.

 Eu recomand o soluție de securitate plătită, de încredere și cu un renume bun. Eu am folosit și le recomand pe cele de la Norton și Bitdefender. Spre deosebire de soluțiile gratuite, acestea au multe funcții de securitate suplimentare.
 În momentul de față, pe telefon, folosesc Bitdefender Mobile Security. Pe lângă scanarea aplicațiilor instalate și protecția web oferită, acesta poate scana mesajele din câteva aplicații de socializare, SMS-urile, notificările de la orice aplicație, și te avertizează când acestea conțin un link periculos sau o metodă de înșelătorie:

image


image


 De asemenea poate stabili o metodă de blocare a deschiderii aplicațiilor

image

 Probabil periodic ați văzut știri despre furtul a mii sau milioane de date de logare în conturi, date care ulterior ajung publice. Bitdefender are și o funcție care verifică dacă și conturile personale se regăsesc printre cele furate

image

 Chiar dacă cere timp și uneori bani, securizarea telefonului nu ar trebui neglijată, și la fel nu trebuie tratat cu indiferență nici accesul în lumea digitală crezând că suntem anonimi, că nouă nu ni se întâmplă, că nu au ce să fure. 
 Telefoanele conțin multe informații despre noi (sau chiar despre alții), iar ele pot fi folosite de multe ori pentru fraude sau înșelătorii și furtul lor ne poate crea neplăceri.
 Tratați și lumea virtuală la fel ca și pe cea reală. Nimeni nu este cu adevărat anonim, neinteresant pentru infractori, sau ferit de neplăceri.

12 Răspunsuri
Alex1704
SuperStar
Opțiuni
Super bine explicat !
Felicitări!
GeorgeH
GrandMaster
Opțiuni
Excelentă prezentare! Aș mai adăuga că un administrator de parole și o soluție VPN este binevenită pentru siguranța utilizatorului. Mulțumim pentru efortul depus!
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Sunt foarte utile și cele două funcții. Eu folosesc Samsung Pass și VPN-ul de la Bitdefender.
Ar mai fi multe de spus, dar nu mai încăpeau în postare, dar le puteți adăuga în comentarii 🙂.
GeorgeH
GrandMaster
Opțiuni
Un Cleaner este util pentru păstrarea confidențialității, "Ștergerea istoricului de navigare: Prin eliminarea istoricului de navigare, a cookie-urilor și a altor date stocate de browser, CCleaner face mai dificilă urmărirea activității tale online.
* Curățarea cache-ului: Cache-ul poate conține informații personale, cum ar fi numele de utilizator și parolele stocate automat. Ştergerea cache-ului reduce riscul ca aceste informații să fie accesate de persoane neautorizate.
* Eliminarea fișierelor temporare: Fișierele temporare pot conține date sensibile, cum ar fi documente sau imagini. Ștergerea lor periodică contribuie la protejarea confidențialității."
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Am testat într-o vreme multe aplicații pentru curățate și optimizare și nu am găsit niciuna care să mă încânte. Din contră, multe, mai ales cele gratuite, ocupă multă memorie, au reclame multe și mai ales cu fiecare versiune nouă de Android pot face tot mai puține. CCleaner era o aplicație utilă cândva, dar acum atât ea cât și restul aplicațiilor care țin de AVG/AVAST mi se par mai degrabă un risc de securitate decât ceva util. În special versiunile gratuite.
Recomand mai degrabă ștergerea manuală a istoricului, a cookie-urilor și a cache-ului aplicațiilor.
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
👏👏
3Merlin
Legend
Opțiuni
Foarte util acest ghid pentru securizarea telefonului...
FELICITĂRI!
👏
________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
Sapientia est aptabilitas ad mutationem.
Sippy_Only
GrandMaster
Opțiuni
Multumim !
ȘIȘIN
Hotshot
Opțiuni
Salut. 🙏
mee77
Navigator
Opțiuni
Mulțumesc pentru sfaturi!
TanakaSenshin
Troubleshooter
Opțiuni
Cuprinzător și pe înțelesul muritorului de rând
3Merlin
Legend
Opțiuni

Tot aici (legat de ultima parte a articolului...) ar trebui amintite aplicațiile din categoria scarryware.
Termenul provine din limba engleză și se referă la acele aplicații care îți scanează (gratuit, cum altfel?!) dispozitivul...
După câteva secunde îți apare un mesaj de alertă, care te anunță că un virus (necunoscut și foarte periculos) a fost depistat, oferindu-ți un link de unde poți descărca antidotul (adică soluția pentru a scăpa de așa-zisul virus).
Nu-i așa că te grăbești să profiți de ocazie?!
😉

Post-scriptum:

Acest gen de aplicații se bazează pe manipularea emoțiilor utilizatorilor , adică inginerie socială. 

________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
Sapientia est aptabilitas ad mutationem.