Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Ghid pentru optimizarea bateriei - setări și explicații

(Subiect creat la: 18-11-2024 06:32 PM)
1119 Vizualizări
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
 Durata de utilizare a bateriei depinde de consumul realizat de către toate aplicațiile și procesele de pe telefon, dar și de către toate componentele hardware ale telefonului.
 
 Primul lucru care trebuie făcut pentru reducerea consumului și creștea autonomiei este să dezactivăm tot ce nu ne este util și consumă degeaba bateria. Dar de multe ori acest lucru nu este suficient și atunci trebuie să găsim un echilibru între consum și funcționalitate, iar pentru aceasta trebuie să facem unele compromisuri. De aceea dintre modalitățile de economisire scrise mai jos, alegeți-le doar pe cele la care puteți renunța fie pentru că nu aveți nevoie de acele funcții, fie pentru că autonomia este mai importantă decât ele.
 
 Pe scurt, setările care reduc consumul (unele nu există pe toate modelele de telefoane):

Impact mare asupra bateriei:

- Scăderea luminozității ecranului
- Reducerea timpului de expirare (închidere) a ecranului
- Alegerea modului de afișaj "Întunecat"
- Fundal (wallpaper) cât mai negru sau culori cu luminozitate scăzută
- Aplicații cu interfață întunecată și fundal negru.
- Rată de împrospătare (refresh rate) scăzută (60Hz) față de cea adaptabilă (max 90-120Hz).
- Rezoluție mai mică (la modelele Ultra).
- Ștergerea sau dezactivarea aplicațiilor care nu sunt utilizate.
- Adăugarea aplicațiilor utilizate rar, sau de la care nu vrem notificări în timp real, la "Aplicații inactive" sau "Aplicații în repaus" din Întreținere dispozitiv > Baterie > Limite utilizare în fundal. Tot acolo activați "Baterie adaptabilă" (de la cele trei puncte de sus).


Impact variabil asupra bateriei:

- Utilizare 4G în loc de 5G și Wifi în loc de date mobile.
- Mod economisire energie Wi-Fi (activ).
- Utilizare date > Economizor de date.
- Dezactivarea locației, NFC, Bluetooth
- Dezactivarea/ trierea notificărilor.
- Dezactivare AOD permanent
- Activați modul "Economisire energie".
- Activați "Economisire energie adaptabilă"
- Profilul de performanță Light (din Întreținere dispozitiv, S23 și S24)


 Pe lângă opțiunile de mai sus, puteți folosi și Good Guardians sau rutine pentru a optimiza cât mai bine telefonul, dar fără să renunțați prea mult la funcționalitate.

 Aici aveți ghidurile pentru aceste metode:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplicații-și-servicii/good-guardians-ghid-de-utilizare-p1/td-p/1...


https://eu.community.samsung.com/t5/aplicații-și-servicii/tutorial-utilizarea-rutinelor-exemple-pent...


 Pentru că multe dintre setări au un impact mai mare sau mai mic în funcție de fiecare utilizator, în continuare o să explic modurile în care fiecare setare afectează consumul.

Luminozitatea ecranului

 Cu cât luminozitatea este mai crescută, cu atât consumul bateriei crește mai tare (exponențial). Deci trebuie folosită luminozitatea minimă la care vedem confortabil ecranul. În general luminozitatea adaptabilă funcționează destul de bine, dar dacă telefonul este folosit mult afară, atunci este mai utilă setarea ei manuală.

 Oricum folosirea îndelungată în lumină puternică (afară în soare) ar trebui evitată pentru că, pe lângă consumul crescut de curent, poate duce și la degradarea ecranului (screen-burn).

 De asemenea ajută și "reducerea timpului de expirare a ecranului". Cu cât acesta este menținut activ mai mult, cu atât consumă mai mult.

 Dacă aveți nevoie de un timp mult mai lung, atunci probabil este mai utilă setarea unui timp scurt și activarea opțiunii "Mențineți ecranul pornit când îl priviți". Chiar dacă această opțiune activează camera, este posibil să consume mai puțin decât dacă ar rămâne aprins ecranul tot acel timp lung de fiecare dată.


Modul de afișaj și tema de culori

 La ecranele OLED fiecare pixel aprins consumă curent. Astfel, modul întunecat de afișaj o să consume mai puțin decât cel luminos.

 Dar aici sunt câteva lucruri de luat în seamă. La luminozitate scăzută, diferența de consum între cele două moduri nu este foarte mare, sub 10% din consumul total, din ce am văzut în teste pe net, dar la luminozitate crescută (luminozitate 75%‐100%) diferența de consum poate fi semnificativă (40-50% consum mai mare cu modul luminos).

 Mai este un aspect de care trebuie ținut cont. Unele persoane au probleme în a distinge ce este pe ecran atunci când fundalul este negru, și acestea au nevoie de o luminozitate mai mare în acest caz. Astfel, un ecran cu modul întunecat, dar cu o luminozitate mult mai mare poate consuma mai mult decât cu modul luminos dar luminozitate mai scăzută, deci această setare depinde și de utilizator și condițiile ambientale pentru a reduce consumul.
 
 La fel, ținând cont de modul în care funcționează vederea umană, o imagine în tonuri de gri este mai vizibilă decât una în culori și astfel are nevoie de o luminozitate mai scăzută pentru a fi văzută bine, indiferent că este vorba de imaginea de fundal (wallpaper), AOD, tema de culori, sau interfața de utilizator (inclusiv în aplicații).


Rata de împrospătare (refresh rate) și rezoluția

 Cu cât rata de împrospătare este mai mare, cu atât mai multe imagini sunt generate de către GPU și sunt trimise către ecran. Aceasta nu trebuie confundată cu numărul de imagini generate de către aplicație. De exemplu, interfața și unele jocuri o să genereze până la 120 de imagini diferite dacă avem 120 fps, dar multe alte aplicații o să genereze mai puține fps-uri. Youtube sau orice aplicație care redă un clip video o să genereze 30-60 de imagini și acestea o să fie retrimise inutil către ecran de mai multe ori.

 Același lucru este valabil și în cazul rezoluției. Cu cât aceasta este mai mare cu atât GPU are mai mult de procesat și consumă mai mult.

 Dar nu pentru orice tip de conținut un refresh sau o rezoluție mai mare crește considerabil consumul, și de aceea o să auziți de experiențe complet diferite de la diferiți utilizatori.
 De exemplu, dacă este retrimisă aceeași imagine de mai multe ori, sau dacă procesează doar texte și imagini simple, GPU nu o să consume semnificativ mai mult. Dar dacă trebuie să genereze 120 de imagini diferite și mai ales dacă acele imagini sunt complexe (grafică 3D, multe obiecte grafice...), atunci consumul crește considerabil în cazul unui refresh sau a unei rezoluții mai mari.
 Din păcate, din ce am observat, rata de împrospătare adaptabilă (120Hz) este menținută la valori ridicate chiar și în cazul unei imagini statice (o pagină web, sau editor text de exemplu), dar în care pâlpâie o reclamă mică sau un cursor.
 
Ștergerea, dezactivarea aplicațiilor și limite de utilizare în fundal

 Chiar dacă o aplicație instalată, dar nefolosită, ocupă doar spațiu și eventual memorie RAM, în general multe dintre acestea nu sunt inactive complet, rulează din când în când în fundal, trezesc nucleele procesorului și accesează diferite componente ale telefonului, crescând astfel consumul. Chiar dacă multe dintre ele, individual, cresc nesemnificativ consumul, adunate împreună pot avea un impact semnificativ. De aceea este util să le ștergem (sau dezactivăm) pe cele pe care nu le folosim deloc, iar la cele pe care le folosim rar să le restricționăm activitatea.

 La Întreținere dispozitiv > Baterie > Limite utilizare în fundal avem două liste:
- Aplicații inactive - aici putem pune aplicațiile de la care așteptăm notificări, dar nu în timp real (aplicația de e-mail de exemplu)
- Aplicații în repaus (somn adânc) - aici putem pune toate aplicațiile pe care le folosim rar și doar activ (când le deschidem). Aici pot fi puse toate jocurile (dacă nu așteptam notificări de la ele), aplicațiile magazinelor (dacă nu dorim să vedem imediat orice ofertă, mesaj publicitar), sau orice aplicație care trebuie să funcționeze doar când o deschidem noi. Aceste aplicații devin inactive în momentul în care nu mai sunt pe ecran sau este închis ecranul. De asemenea, Google Play nu caută actualizări pentru ele decât după ce le folosim cel puțin o dată după ce s-a făcut deja o actualizare.
 
Baterie adaptabilă

 Cu această opțiune pe care o găsiți tot la "Limite utilizare în fundal" (de la cele trei puncte verticale) sunt multe controverse pe internet pentru că mulți nu știu cum funcționează.
 
 Această opțiune folosește un mecanism din Android care învață modul de utilizare al aplicațiilor și apoi le repartizează în 5 liste de priorități (standby buckets) în funcție de frecvența cu care sunt utilizate.
 Astfel o aplicație folosită des o să aibă acces mai des la resurse, o să fie menținută activă mai mult timp pentru utilizare imediată, dar o aplicație folosită mai rar o să fie închisă imediat ce nu mai este pe ecran. Aceste liste se actualizează continuu în funcție de orice schimbare a modului de utilizare.
 Este adevărat că în primele zile după configurarea telefonului, sau după instalarea unei aplicații noi, poate crește consumul până ce telefonul învață modul de utilizare, dar apoi consumul scade (uneori chiar semnificativ), după ce modelul de utilizare este învățat.

 Pot exista și situații rare în care modelul de utilizare nu este deloc predictibil și atunci opțiunea nu are efectul dorit, dar în general, mai ales împreună cu adăugarea manuală a aplicațiilor în listele de la limitele de utilizare, consumul scade vizibil.

5G, 4G, Wifi

 Așa cum este implementată acum (în România cel puțin) rețeaua 5G, aceasta consumă cel mai mult curent pentru că funcționează pe frecvențe mai mari, deci trebuie să amplifice mai tare semnalul, dar în același timp trebuie să fie activ și 4G, dacă este VoLTE activ, sau altfel 2G/3G pentru apelurile telefonice (care nu sunt posibile pe 5G).

 Creșterea consumului poate fi mică dacă avem semnal puternic și internetul este accesat rar, dar poate avea un impact serios asupra bateriei dacă semnalul este slab sau aplicațiile accesează frecvent datele mobile. De aceea cel mai bine este să folosim 4G (cu VoLTE activ), iar 5G doar atunci când avem nevoie de viteză mare la internet.

Mod economisire energie Wi-Fi

 Această opțiune există doar pe unele modele, la Conexiuni > WiFi > Intelligent Wi-Fi.

 Nu există informații exacte despre modul în care funcționează această opțiune, dar am văzut niște mesaje de la Samsung prin care se spunea că ar reduce cu până la 30% consumul realizat de către conexiunea Wi-Fi, prin analizarea traficului realizat.

 În plus consumul poate fi redus și prin standardul wifi folosit, unul mai nou, wifi 6 sau wifi 7, având mecanisme mai multe de economisire a energiei.

Economizor de date

 Această opțiune este la Conexiuni > Utilizare date. Ea reduce consumul de date mobile (și implicit și pe cel al bateriei) restricționând accesarea lor de către aplicațiile care rulează în fundal. Putem selecta ce aplicații pot folosi datele mobile atunci când această opțiune este activă.

Locație, NFC, Bluetooth

 Doar activarea fiecăreia din aceste opțiuni nu crește considerabil consumul, dar accesarea lor de către aplicații poate face asta.

 Astfel, dacă nu avem aplicații care să acceseze frecvent aceste componente, atunci le putem lăsa active fără vreun impact asupra bateriei, dar dacă avem multe aplicații care le accesează (în special rețelele sociale) atunci este mai bine să le dezactivăm.

 Dacă totuși avem nevoie de ele (navigație, ceas conectat, plăți), putem să creăm niște rutine prin care să le activăm doar atunci când deschidem anumite aplicații.

 Oricare ar fi metoda pe care o folosim, este foarte util să restricționăm accesul aplicațiilor la ele. În special rețelele sociale, dar și alte aplicații, vor să știe tot timpul unde suntem. Acestor aplicații le putem restricționa complet accesul, sau le putem acorda acces doar atunci când le folosim activ.
 
Dezactivarea notificărilor

 Aplicațiile care afișează notificări, pe lângă faptul că rulează în fundal, pornesc sunetul sau/și vibrația, "trezesc" telefonul și (unele) aprind ecranul. Dacă notificările sunt puține, nu este o problemă, dar dacă sunt multe atunci pot avea un impact simțitor asupra bateriei.
 Dacă în cazul unor aplicații (SMS, Whatsapp) avem nevoie în timp real de notificări, sunt multe aplicații de la care, cel mai probabil, nu avem nevoie de ele. Nu cred că se întâmplă nimic dacă nu vedem exact când a postat cineva pe Facebook sau Insta, sau dacă dă cineva un like. În cazul acestor aplicații putem fie să le punem la aplicații inactive, fie să selectăm doar tipurile de notificări care ne interesează și să blocăm toate notificările inutile, reducând astfel numărul lor și consumul bateriei.

Always on Display (AOD)

 Atunci când AOD este activ permanent ecranul poate consuma bateria în mod semnificativ (în funcție de ce afișează poate ajunge la un consum de 1% pe oră).
 
 Cea mai economică opțiune este ca acesta să fie afișat la atingere. Avantajul în această situație este că în cea mai mare parte a timpului este oprit și nu consumă, dar dacă vrem doar să vedem dacă am primit vreo notificare și îl activăm prin atingere, atunci el nu trezește nucleele de performanță ca și în cazul activării ecranului de blocare. În mod normal diferența (față de AOD oprit complet) o să fie nesemnificativă, dar dacă avem obiceiul să verificăm existența notificărilor de multe ori pe zi poate contribui la consumul total al bateriei.

Economisire energie

 Acest mod îl puteți găsi la Întreținere dispozitiv, în secțiunea Baterie. În funcție de cât de bine este optimizat telefonul, acest mod poate avea un impact major sau unul nesemnificativ asupra autonomiei.
 Dacă folosiți 5G, rezoluție mare, refresh de 120Hz, și multe aplicații care rulează în fundal, atunci activarea lui poate crește semnificativ autonomia.
 Dacă în schimb telefonul este optimizat deja și mai ales dacă realizați consumul în mod activ (cu ecranul pornit), atunci efectul acestui mod este aproape zero.

 Acest mod poate fi activat manual sau automat printr-o rutină atunci când bateria ajunge la un anumit nivel.

 Merită însă să știți de existența în acest mod a unei opțiuni care poate fi esențială în situații critice: "Limitare aplicații și ecran Acasă". Această opțiune limitează foarte mult funcționalitatea telefonului, dar mărește considerabil autonomia lui într-o situație în care aveți nevoie neapărată de un telefon funcțional pentru apeluri de urgență (precum și celelalte funcții necesare în astfel de situații).

Economisire energie adaptabilă

 Această opțiune este disponibilă din pagina "Economisire energie", de la cele trei puncte verticale.
 
 Multă lume confundă această opțiune cu Bateria adaptabilă, dar cele două nu au legătură una cu cealaltă.

 Aceasta opțiune doar activează modul "Economisire energie", în funcție de modelul de utilizare al telefonului, atunci când decide că telefonul este utilizat mai mult decât de obicei și bateria nu o să mai țină până la următoarea încărcare. Rolul lui este acela de a asigura autonomia telefonului între două încărcări și poate avea eficiență doar dacă telefonul este utilizat și încărcat într-un mod predictibil.
 
 Pentru că mulți dintre cei care știu de această opțiune nu înțeleg modul ei de funcționare (și au așteptări nerealiste) o să încerc să dau un exemplu.

 De exemplu, în fiecare zi scoateți telefonul de la încărcat dimineața, cu bateria 100%. Până la ora 17.00 folosiți doar emailuri, mesaje, și puțină navigare pe internet, și bateria ajunge la 70%. Apoi folosiți rețele de socializare, aplicații de streaming... iar la ora 22.00 bateria este 10% și îl puneți la încărcat. Într-o anumită zi, aveți de realizat o conferință video și bateria ajunge la 70% la ora 12.00. În acel moment algoritmul observă că dacă în continuare o să folosiți telefonul ca și în zilele anterioare, bateria nu o să mai țină până la ora 22.00 și atunci o să activeze modul "Economisire energie" pentru a încerca să prelungească autonomia. Dacă în schimb până la ora 19.00 ați folosit mai puțin telefonul decât de obicei, și ajungeți la același procent ca și în zilele anterioare, atunci o să dezactiveze modul de economisire.
 
 Sincer, pe mine nu m-a convins această opțiune, preferând să activez manual modul de economisire în funcție de utilizarea și posibilitatea de încărcare pe care o prevăd atunci când e cazul, dar poate pentru unii utilizatori este utilă această opțiune.

 Mai trebuie știut că în momentul în care activați/ dezactivați manual modul economisire, opțiunea se dezactivează și trebuie reactivată manual.


Profilul de performanță Light

 Pe acesta îl găsiți la "Întreținere dispozitiv". El reduce cu 10% puterea procesorului, fără a avea un impact vizibil asupra performanței (eu nu am observat nicio degradare a performanței), dar, în funcție de modul de utilizare poate reduce semnificativ consumul bateriei și încălzirea telefonului. Pe internet am văzut diferite valori, dar probabil cele mai realiste valori ar fi o reducere a consumului realizat de către CPU între 20-30%, dar depinde și de aplicațiile folosite (economisirea este mai mare în cazul aplicațiilor care folosesc intens procesorul).
 
 Practic această opțiune reduce voltajul procesorului (CPU undervolting).

 Opțiunea nu afectează jocurile, ea fiind activă doar pentru aplicații.

 Deși opțiunea este disponibilă doar pe seriile S23 și S24 (fiind dependentă de hardware), și celelalte modele au diferite profiluri de performanță, unele fiind mai economice decât celelalte. Trebuie doar să citiți descrierea lor și să îl alegeți pe cel potrivit. 
20 Răspunsuri
Opțiuni
Multumim pentru acest ghid!🙏 Este foarte practic si pe intelesul fiecaruia.👏
Opțiuni
Eu am dezactivat 5G-ul si am lasat activ 4G/3G/2G, dar cand folosesc datele mobile apare simbolul 4G+ cand utilizez datele mobile pe diverse aplicatii, cand nu le utilizez apare 4G.😉
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
4G+ este doar o extensie mai rapidă a lui 4G, dar aceeași generație. La fel cum este cu 5G și 5G+, doar că în acest caz Samsung nu are un simbol special (cu plus).
Opțiuni
Am inteles. 4G+ consuma la fel ca si 4G simplu fara +?
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Teoretic 4G+ consumă puțin mai mult, probabil cu până la 5% în plus față de 4G (dar nu 5% din baterie) pentru că folosește agregarea mai multor benzi. Dar în practică nu cred că o să observi vreo diferență, mai ales dacă telefonul nu face trafic intens continuu.
Opțiuni
Am inteles. Multumesc!
Mădălina_
Legend
Opțiuni
👏
Opțiuni
Pentru a salva bateria am activat o rutina care sa porneasca Economisirea energiei, Modul Intunecat, sa opreasca tonul tastei de apel, al tastaturii, etc. si am setat-o sa porneasca la ora 17:00 si sa se opreasca la ora 7:00.
Opțiuni
AOD-ul il folosesc doar cand ating ecranul, atat!
GeorgeH
Mastermind
Opțiuni
👏
ElenaP
Samsung Members Star ★
Opțiuni
Hello. Un articol foarte bun pentru cei care doresc mai multă baterie.
Personal, niciodată nu am menajat telefonul, în ideea că dacă tot e top, îl folosesc la maxim, plus ceas conectat.
Dar folosesc Dark mode și luminozitate scăzută, asta pentru că mă deranjează la ochi.
Foloseam AOD constant pe S23U, iar bateria era excepțională. Mi s-a părut cel mai tare feature atunci când a aparut. Din păcate, la S24U acesta consumă exagerat de mult.
Spor la economisit 😁
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
Salut, un articol de excepție.👏
Molid
Helping Hand
Opțiuni
Nu sunt la oraș, nu am 5g (nici nu simt ca imi lipseste), deci am scăpat de o grijă, de a decide între 4g si 5g. Dar nu renunț niciodată la rezolutia maximă si la refresh-ul (adaptabil) de 120 hz pentru autonomia mai mare a bateriei. Am dat banii pe un tel cu ecran bun, il folosesc la maxim. (Puteam sa iau alt telefon mai ieftin, cu ecran hd.) Mai sterg din aplicațiile nefolosite. Cel mai bine e sa ai 2 telefoane, unul de baza, cu putine aplicatii si doar cu cele necesare, de purtat la tine; si altul pe care il folosessti acasa, cu de toate si pe care sa faci teste, sa instalezi ce aplicatii vrei si sa le stergi daca sunt inutile.
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Așa cum am scris la început, acestea sunt opțiunile de reducere a consumului pentru cine, sau pentru situațiile în care are cineva nevoie de autonomie mai mare. Ele nu trebuie implementate toate. Am scris explicațiile tocmai pentru că setările pot fi găsite ușor și pe internet, dar fără a explica în ce situații au efect. Astfel sunt mulți care renunță la unele funcții fără a avea niciun efect asupra bateriei, și alții care le au active și nu știu de unde este consumul. Iar cu rutine și Good Guardians, aceste setări pot fi activate/ dezactivate astfel încât să reducă o parte din consum, fără să fie vizibilă vreo restricționare în timpul utilizării. Adică poți să dezactivezi o funcție doar atunci când ea este inutilă (și invizibilă) dar consumă degeaba.
Cu puțin efort poți face niște rutine cu care poți folosi același telefon și la maxim, dar și să obții o autonomie crescută atunci când e cazul. Și totul cu o apăsare de buton, sau chiar și fără nicio apăsare dacă faci rutine automate 🙂.
Sippy_Only
GrandMaster
Opțiuni
Mulțumesc ! In mare parte folosesc multe din ce a-ți menționat. Foarte bune informații folositoare pentru toți !
3Merlin
Legend
Opțiuni
Îl citii, pe nerăsuflate...
Împreună cu celelalte articole (apreciez link-urile incluse...) constituie biblioteca tehnică a comunității (din "România cel puțin").
BRAVO !
👏
________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
Sapientia est aptabilitas ad mutationem.
EA15CA04VV45
First Poster
Opțiuni
🔥🔥🔥🔥🔥
0 Aprecieri
EA15CA04VV45
First Poster
Opțiuni
😊😊😂
0 Aprecieri
NeaguNorbertRoland
Helping Hand
Opțiuni
Mulțumesc frumos pentru acest ghid tehnologic, bine realizat și pus la punct. ❤😊
Eddisdead
Apprentice
Opțiuni
Foarte bun guide ul! M a ajutat destul de mult. De abia îmi rezista telefonul o zi la școala. 👍