Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Cum scriem corect, ”să aibă” sau ”să aibe”?

(Subiect creat la: 08-10-2024 02:48 PM)
277 Vizualizări
EmilianN
Community Manager
Opțiuni

Verbul ”a avea” la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a treia, singular și plural, a apărut de multe ori scris greșit în Community, prin ”să aibe”, ”să aive” sau ”să aivă”. Feriți-vă de aceste forme, sunt greșite.

Există o singură formă corectă: ”să aibă

Exemple:

• Ea și-ar dori să aibă dreptate.
  • Ele și-ar dori să aibă dreptate.

Mi-aș dori să aibă toată lumea cunoștințele gramaticale necesare unei scrieri corecte, chiar și cei dar cei care rostesc sau scriu „să aibe”.

NU UITA!

Împreună putem construi o comunitate Samsung pozitivă și respectuoasă. Împărtășește-ți cunoștințele cu ceilalți, ajută și hai să sărbătorim împreună pasiunea pentru Samsung!
16 Răspunsuri
cetrac
Helping Hand
Opțiuni
Să aibă
MrAndrei
Troubleshooter
Opțiuni
"Să aibă!", clar! 😉 Nici nu se pune problema. 🙂
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
Cred că AI-ul ajuta multă lume sa scrie corect!
EmilianN
Community Manager
Opțiuni

Iar asta nu-i un lucru rău, ba dimpotrivă!

NU UITA!

Împreună putem construi o comunitate Samsung pozitivă și respectuoasă. Împărtășește-ți cunoștințele cu ceilalți, ajută și hai să sărbătorim împreună pasiunea pentru Samsung!
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
Dar nici ăla nu nlne ajuta câteodată 😂😂
EmilianN
Community Manager
Opțiuni

E adevărat, soluțiile AI nu sunt perfecte, dar pot fi unelte folositoare, care te scutesc de multe necazuri.

NU UITA!

NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
Adevărat !
RapierXDA
Samsung Members Star ★★★
Opțiuni

Ce este rau, este faptul ca nici nu inteleg ce le scrie AI-ul si nici nu retin astfel incat, in alte situatii fara AI, sa scrie corect. Acolo eventual baga scuze gen "ma grabesc si n-am timp...", "nu suntem la ora de limba Română", etc

O sa apara in continuare topicuri cu "se merita" sau cu "sa mi-o dau sau nu...?" (eventual una in cap poti sa-ti dai, actualizarea cu siguranta nu), etc. Un motiv sa radem de cat de "smekeri" se simt unii si cat de penibili sunt de fapt...

Consideri ca un comentariu ti-a fost de ajutor? Marcheaza-l ca solutie in discutia pe care ai deschis-o... Asa vei ajuta si pe altii sa gaseasca rapid rezolvari la probleme similare
0 Aprecieri
Sippy_Only
GrandMaster
Opțiuni
Este destul de ciudată aceasta formă acceptată în Dex-ul limbii romane a verbului ,,a avea" la modul conjunctiv, timpul prezent . De ce o fi băgat ,,b"-ul acela în conjugare numai ei știu...de la ,,a avea " firesc era să fie ,,să aivă " nu ,,sa aibe"...,nu zgâria nici la ureche și era și ușor de făcut asociere cu forma de baza... Este doar o părere personală...
NeaguNorbertRoland
Helping Hand
Opțiuni
Limba și literatura română este în curs de dezvoltare și schimbare. Mereu apar cuvinte noi. Generaţiile anterioare au invățat diferit faţă de generaţia din 2000 încoace. Un vârstnic ar zice " Să aibe " Iar tineretul " să aibă".
3Merlin
Legend
Opțiuni
Domnilor,
În limba română sunt verbe speciale, care nu se încadrează în nici una din cele patru conjugări...
De exemplu:
"Eu trebuie să mănânc tot din farfurie, dacă vreau să cresc mare și voinic."
"Noi trebuie să mâncăm fructe și legume, îndeosebi crude, mai ales în sezonul rece, pentru a ne păstra rezerva de vitamine."
👏
lucianmc2001
Troubleshooter
Opțiuni
👏👏
Diamant42
Big Cheese
Opțiuni
😂
0 Aprecieri
Diamant42
Big Cheese