op 07-08-2024 05:02 PM
Samsung Health biedt een schat aan inzichten. Echter, sommige gegevens zijn minder zichtbaar dan andere, bijvoorbeeld omdat ze verbonden zijn met andere data, of omdat het niet duidelijk is hoe je ze kunt interpreteren. In deze serie verkennen we deze verborgen gegevens, te beginnen met de ademhalingsfrequentie: wat het is, hoe het wordt gemeten en wat je ermee kunt doen?
Ademhalen is iets wat we allemaal doen en het heeft een krachtige invloed. Het is namelijk het enige aspect van ons autonome zenuwstelsel (de processen die automatisch verlopen) waar we bewust invloed op kunnen uitoefenen. Je spijsvertering stopzetten of enkele hartslagen overslaan is bijna onmogelijk, maar je adem vijf seconden inhouden of het aantal ademhalingen verdubbelen is eenvoudig. Dit is ook waarom ademhalingsoefeningen vaak de basis vormen voor de behandeling van veel stressgerelateerde aandoeningen.
De ademhalingsfrequentie is, zoals de naam al suggereert, de frequentie waarmee je ademt, oftewel: het aantal keer dat je per minuut in- en uitademt. Omdat je bewust je ademhaling kunt beïnvloeden, is het niet zinvol om dit te meten als je wakker bent. Daarom wordt de ademhalingsfrequentie gemeten tijdens je slaap.
Hoe wordt het gemeten?
De ademhalingsfrequentie kan worden afgeleid uit een combinatie van andere gegevens. Dit kunnen bewegingen zijn (je hele lichaam beweegt licht bij elke ademhaling, niet alleen je borstkas), maar ook je HRV (hartslagvariabiliteit) en de kleur van je bloed, gemeten door verschillende sensoren op apparaten zoals de Galaxy Watch Ultra of Galaxy Watch7.
Wat is een normale ademhalingsfrequentie?
Wat normaal is verschilt per persoon, maar over het algemeen kun je zeggen dat volwassenen 12 tot 20 keer ademhalen per minuut. Hoewel je ademhalingsfrequentie over verloop van tijd kan veranderen - bijvoorbeeld door het behalen van fitnessdoelen of door het aanpakken van stress - is dit een van de meest constante factoren die gemeten kunnen worden.
En daarom kan je ademhalingsfrequentie zo ongelooflijk veel over je gezondheid zeggen. Ik ben zelf betrokken geweest bij een studie over vroegdetectie van respiratoire ziekten (lees: de griep, verkoudheid, corona, etc...) en wat in die studie naar voren kwam, is dat bij heel veel mensen de ademhalingsfrequentie stabiel bleef, bijna een vlakke lijn. Tot de deelnemers een luchtweginfectie opliepen. En vaak zag je nog voor er uiting van klachten waren, een verandering in de ademhalingsfrequentie.
Je ademhalingsfrequentie is daarom een stukje gezondheidsdata om in de gaten te houden, om tijdig je rust te kunnen pakken en zo weer sneller beter te worden. En om een kwetsbaar iemand misschien maar even niet te bezoeken.
Check jij vanaf nu vaker je ademhalingsfrequentie? En wil je alles weten of een andere gezondheidsdata in Samsung Health? Laat het vooral hieronder weten!
Je vindt de ademhalingsfrequentie in Samsung Health wanneer je een Wearable gekoppeld hebt die dit kan meten, zoals de Galaxy Watch7 of Galaxy Watch Ultra. Je vindt de ademhalingsfrequentie onder je Energiescore en je slaapgegevens. De data is een schatting en nooit bedoeld voor diagnostiek of het volgen van een medische aandoening. De data kan minder nauwkeurig zijn wanneer je de Wearable niet draagt zoals geadviseerd. Wanneer je je zorgen maakt om een verandering, raadpleeg dan altijd je huisarts of een medisch specialist.
op 07-08-2024 05:13 PM
Fijn @KevinW voor het duidelijke verhaal.
Ik had wel ergens iets van ademhaling gezien, maar nu weet ik het ook weer terug te vinden na het lezen van jouw post 😎
Groeten en fijne avond
op 11-08-2024 01:22 PM
op 17-08-2024 08:52 PM
Hoi @RyanHaak,
Sorry voor de late reactie!
Het klopt dat dit onderdeel is van de nieuwe softwareversie! Momenteel wordt druk getest welke functies nauwkeurig genoeg zijn om naar oudere horloges te brengen.