op 02-09-2023 02:59 PM
Wat is voor jou het beste begin van de dag? Een goede bak koffie of een stevige workout om opgeladen aan je dag te beginnen? We willen het belang ervan nog wel eens vergeten, maar een echt goed begin van de dag begint de nacht ervoor: met een goede nachtrust uitgerust aan je dag beginnen.
In deze drukke wereld moeten we altijd aan staan. We moeten zo veel mogelijk gedaan krijgen in onze drukke levens, en met de 24 uurseconomie zijn we het liefst continu verbonden. Er is altijd wel iets te doen, of we nu videobellen met familie aan de andere kant van de wereld, of tot laat in de avond nog even ontspannen door die ene serie op Netflix te bingen. Slaap klinkt als de meest logische bezigheid waar we tijd mee kunnen besparen. Als we ons moe voelen, nemen we gewoon een extra cafeïneboost, toch?
Het belang van een goede nachtrust mag echter niet worden onderschat. Het meest logische is natuurlijk dat we uitgerust wakker worden en we lichamelijk meer aankunnen. Maar wist je dat er veel meer in onze slaap gebeurt?
Meer leren
De hersenen maken nieuwe verbindingen om de indrukken van de dag te verwerken. Dit is hoe we nieuwe dingen leren en tot nieuwe ideeën komen. Om de creativiteit te bevorderen hebben we een goede nachtrust nodig. En moet je leren voor dat pittige examen? Je doet er geen goed aan om de hele nacht door te leren en zonder goede nachtrust je examen in te gaan. Door de nieuwe verbindingen die in je hersenen ontstaan kun je beter verbanden leggen met de geleerde stof, waardoor je uiteindelijk beter presteert op je examen.
Ideeën opdoen
Door die nieuwe verbindingen, doen we ook nieuwe ideeën op. Zit je al heel lang te piekeren over een bepaald probleem, of ben je een artikel aan het schrijven over het belang van goede nachtrust, maar kom je nog een alinea te kort en zit je midden in een writer’s block? Men zegt niet voor niets: laat me er een nachtje over slapen. Die nieuwe verbindingen zorgen ervoor dat we verbanden zien die we anders niet zouden leggen.
Fysiek herstel
Niet alleen in de hersenen gebeurt er van alles tijdens je nachtrust, ook de rest van je lichaam ligt niet stil. Tijdens je slaap maakt je lichaam groeihormonen aan, waardoor je spieren zich kunnen herstellen en groeien. Daarnaast worden de energievoorraden in je spieren aangevuld. Krachttraining in de sportschool is veel minder effectief als je de nachten erna slecht slaapt. Sterker nog, slaaptekort wordt gelinkt aan verlies van spiermassa. Sleep is for the weak? Eerder andersom!
Ontdek jouw slaapdier met de slaapcoaching op de Samsung Galaxy Watch6! Het artikel loopt door onder de afbeelding.
Gezond gewicht
Nog iets waar slaaptekort aan gelinkt wordt: overgewicht. Naast het feit dat je lichaam tijdens de slaap aan de slag kan gaan om je vet- en spiermassa op het juiste peil te houden, gebeurt er ook veel in de hormoonhuishouding tijdens de slaap. Onderzoekers hebben gevonden dat je leptine – het hormoon dat ervoor zorgt dat je een vol gevoel hebt na het eten – en ghreline – het hormoon dat ervoor zorgt dat je juist hongerig wordt – uit balans raken. Ieder uur slaaptekort raken die hormonen 10 procentpunten verder van elkaar verwijderd (5% meer ghreline en 5% minder leptine). Slecht slapen maakt ons dus hongerig, en dat maakt het vasthouden van een gezond gewicht heel moeilijk.
Spanningen
Daarnaast zorgt ghreline er ook nog eens voor dat we onze spanning minder onder controle houden, waardoor je een toename in angstklachten kan ervaren. En er zijn meer verbanden tussen angstklachten en slaaptekort. Ook cortisol – ons stresshormoon – wordt bij slaaptekort in grotere hoeveelheden aangemaakt, en de structuur van de amygdala – het hersendeel verantwoordelijk voor emotieverwerking – verandert ook bij slaaptekort.
Kortom: slecht slapen veroorzaakt spanning, maar spanning veroorzaakt ook weer het slechte slapen. Is dit een vicieuze cirkel waar je niet uitkomt? Praat er dan eens over met je huisarts.
Met de Samsung Galaxy Watch6 (Classic) je slaap bijhouden
De Samsung Galaxy Watch6 (Classic) is de ultieme smartwatch om je slaap op bij te houden. Met het unieke slaapcoachingprogramma krijg je een slaapdier toegewezen, en krijg je gepersonaliseerde tips om jouw slaap te verbeteren
Met de vernieuwde sensoren kan de Galaxy Watch6 je slaapstadia nu nog beter inschatten. De Watch6 houdt nu ook je huidtemperatuur bij, die tijdens de slaap varieert, maar over het algemeen koeler wordt. Daarnaast kun je nauwkeuriger je bloedzuurstof meten, wat bij veel dalen een indicatie kan zijn voor problemen. En gekoppeld aan je telefoon, kan de Watch6 ook detecteren of je snurkt, wat opnieuw op gezondheidsklachten kan duiden, zo is recent gepresenteerd in een nieuwe studie op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam.
Met de Samsung Galaxy Watch6 krijg je inzichten en tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, en word je gemotiveerd om je doelen te halen. Dit is altijd voor educatieve en fitness- en welzijnsdoeleinden, maar niet voor medische doeleinden. Maak je je zorgen over je gezondheid? Dan doe je er altijd goed aan om dit met je huisarts te bespreken.
Alles in één overzicht in Samsung Health
Interesse in waar deze informatie vandaan komt? Voor dit artikel heb ik de volgende studies over slaap geraadpleegd:
Ghrelin, Sleep Reduction and Evening Preference: Relationships to CLOCK 3111 T/C SNP and Weight Loss...
A single night of sleep deprivation increases ghrelin levels and feelings of hunger in normal-weight...
Short Sleep Duration Is Associated with Reduced Leptin, Elevated Ghrelin, and Increased Body Mass In...
Ghrelin: from a GH-secretagogue to the regulation of food intake, sleep and anxiety - PubMed (nih.go...
Insomnia symptoms and short sleep predict anxiety and worry in response to stress exposure: a prospe...
Tired and Apprehensive: Anxiety Amplifies the Impact of Sleep Loss on Aversive Brain Anticipation - ...
The Role of Slow Wave Sleep in Memory Processing - PMC (nih.gov)
Cognitive flexibility across the sleep-wake cycle: REM-sleep enhancement of anagram problem solving ...
Veel leesplezier!
op 10-07-2024 08:28 PM
11-07-2024 05:41 PM - bewerkt 11-07-2024 06:36 PM
op 24-08-2024 11:49 AM
op 18-10-2024 06:49 PM
3 weken geleden