Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Owocowy obiad 🥗 S23 Ultra

(Temat utworzony: 07-04-2025 02:35 PM)
73 Wyświetlenia
IronH3ctor
Helping Hand
Opcje
Samica skakuna arlekinowego ( salticus scenicus ♀️ ) wraz z muszką owocówką.

𝗦ᴀᴍꜱᴜɴɢ 𝗦𝟮𝟯 𝗨𝗹𝘁𝗿𝗮
Instagram: ironh3ctor

PHOTO 𝕊𝕖𝕥𝕥𝕚𝕟𝕘𝕤:
🔎 Obiektyw Mikroskopowy PLAN 5x inf 
⚙️ Focus Stack 30 zdjęć na szynie makro
↔️ Szerokość kadru: 5mm
🎬 Teleobiektyw w smartfonie | 230mm (10x ZOOM) + 🔎 Obiektyw makro

image

image

4 Odpowiedzi
Pabloooo89
Navigator
Opcje
Jaki to dodatkowy obiektyw do macro boże jak to świetnie wygląda kozak fota 😊
IronH3ctor
Helping Hand
Opcje
Dzięki wielkie! Zmontowałem ten zestaw makro używając obiektywu mikroskopowego typu infinity, który podpiąłem bezpośrednio do teleobiektywu wbudowanego w Samsunga S23 Ultra (zoom 10x, odpowiednik 230 mm FF). To dość nietypowe połączenie, bo mikroskopowe obiektywy infinity wymagają układu optycznego o ogniskowej ok. 200 mm - a niewiele smartfonów ma taki obiektyw na pokładzie.

Sam obiektyw kupiłem na Aliexpress za ok. 100zł, jednak nie ma gotowych adapterów do zamonotwania go na telefon, czy aparat - musiałem samemu kombinować.

Całość mocuję na szynie makro, robię serię zdjęć z przesuniętą płaszczyzną ostrości i potem łączę je w jedno ostre ujęcie techniką focus stackingu. Całość jest zarówno stabilna jak i mobilna, dzięki czemu mogę robić zdjęcia w plenerze.
Trochę było roboty przy budowie tego setupu, ale efekty - jak widać - wynagradzają!

Jeżeli chciałbyś zobaczyć więcej takich kadrów, zapraszam na Instagram: ironh3ctor 😊CUKHOES4cB.jpg
0 Like
Pabloooo89
Navigator
Opcje
Wooo to jest naprawdę świetne ❤ ciekawe czy taki zestaw zadziała naprzyklad z s24ultra taki posiadam na FB gdzieś widziałem chyba twoje zdjęcia na insta też zaraz wpadnę
IronH3ctor
Helping Hand
Opcje
Nie miałem okazji przetestować na S24U. Na logikę, mógłby działać nakładając na obiektyw 5x i potem zoomując na wartość 10x, co odpowiadałoby wymaganym "±200mm" ekwiwalentu ogniskowej. Niemniej i tak na początek to jest dość skomplikowany proces.

Cześć zdjęć robię też w prostrzy sposób, za pomocą gotowego zestawu do makro Apexel 100mm Fill Light Set, który najczęściej nakładam na teleobiektyw 3x zoom (taki sam jak w S24U) i robię zdjęcia z ręki. Soczewka oferuje mniejsze przybliżenie(ale i tak lepsze niż umożliwia sam smartfon), ale za to jest prosta w użyciu.

Tutaj, jak i na Instagram zawsze w opisie podaję czym robiłem zdjęcie, jakim obiektywem smartfona i jaką dodatkową soczewką, czy to mikroskopowym, czy właśnie Apexelem.
0 Like