dátum: 21-12-2022 11:00 AM
Segítseget szeretnék kérni! A samsung márkakereskedésében a Pólis Centerben (Samsung Experience Store Pólus Center, Budapest, Szentmihályi út 131, 1152) vásároltam egy új, Samsung Zflip3 készüléket 369.990 Ft értékben. A számlával és a garancialevéllel is rendelkezem. A készülékre 3 év garanciát ígértek, a kijelzőre egy év speciális garanciát.
Ez a készülék a kezemből nem került ki a megvásárlása óta, illetve nem is volt vele probléma, ami miatt szervizbe kellett volna vinni, tehát szervizben mindeddig nem volt a készülék. Telefonom kijelzőjén azonban sérülés keletkezett, ezért 2022. november 04-én a Samsung által kijelölt márkaszervizbe vittem (Oktogon Szerviz Kft. 1066 Budapest, Teréz krt 24.) , ahol a telefonomat garanciális javításra felvették, azzal a kitétellel, hogy a javítás költsége 25.990 Ft lesz, amit én elfogadtam. A javítást 7-10 napra vállalták.
2022. november 16-án telefonon értesítettek, hogy a garanciális javítást nem végzik el, mert a telefonom kinyitását követően azt tapasztalták, hogy az alkatrész azonosítók eltérnek, a belső QR kód nem megfelelő, nem egyezik az ő rendszereikben szereplő kóddal.
Én a telefont a Pólus centerben található márkakereskedésben vásároltam, az első problémára márkaszervizbe vittem. Vásárlást követően azonnal védőtokba helyeztem, még az oldalsó fóliát is a garanciális szervizben vették le a telefonomról. A készüléket sosem nyitottam ki, azt sem tudom, hogyan kell. Végig jóhiszeműen jártam el, bízva a kereskedésben, a szervizben és a Samsung központban. Mi történt a telefonommal? Már így adták el a kereskedésben? A szervizben cserélték az alkatrészeket? Hova lehet fordulni ilyen esetben? Mert mindenki tagad, a telefonomat pedig lassan két hónapja nem tudom használni, mert azóta a szervizben van.
A márkaszerviz javaslatára megkerestük a Samsung központot. Első körben telefonon érdeklődtünk, ahol nagyon kedvesen azt a tájékoztatást adták, hogy kivizsgálják az ügyet, várjunk türelemmel. Egy hét után ismét telefonáltunk, amikor ismét nagyon kedvesen azt a tájékoztatást adták, hogy kivizsgálják az ügyet, várjunk türelemmel. Ekkor már november 30-a volt. Közben a szervizt is hívtuk, hogy történt-e bármi előrelépés. Mindenhol azt mondták a telefonba, hogy nyugodjunk meg, vizsgálják az ügyet. Írásban senkitől nem kaptunk semmilyen tájékoztatást.
November 30-án írásban email levelező rendszeren keresztül is jeleztük a problémát a Samsung központ felé, amire szintén nem érkezett válasz, ezért ismételten írtunk egy emailt 2022. december 13-án is. Erre sem kaptunk választ sem írásban, sem szóban.
Ezt követően december 16-án felkerestem a márkakereskedést (Samsung Experience Store Pólus Center, Budapest, Szentmihályi út 131, 1152), ahol a készüléket vásároltam. Ők elmondása szerint nem tudnak tenni semmit az ügy előremozdítása érdekében, nem értik, ez hogy történhetet meg.
A márkaszervizben és az időközben felkeresett Samsung Központban is csak hitegetnek. Kizárólag telefonon tudunk velük kommunikálni, írásban semmit sem közölnek, és lassan két hónapja nem tudom használni a telefonomat, hiszen azóta náluk van és azt sem tudom, hogy megbontását követően milyen állapotban van. Egyáltalán tudom valaha használni? Hova tudok fordulni segítségért?
Én ezt a telefont sosem nyitottam ki, nem is tudom hogyan kell, és teljesen értetlenül állok az eset előtt. Nem gondoltam, hogy ilyen valaha is előfordulhat.
Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Ki tud segíteni?
27-12-2022 06:21 PM – szerkesztés: 27-12-2022 06:27 PM
Nem tudom a posztoló olvassa-e még a hozzászólásokat, de két ismerősöm is hasonlóan járt, szóval követve a kálváriájukat tapasztalatból beszélek.
1. Sosem értettem, hogy egy olyan volumenű óriáscég, mint a Samsung, hogyan tudja lejáratni magát olyan szervízeknek csúfolt kontárokkal, mint pl. a Oktogoni Samsung szerviz vagy éppen a hírhedt TMX. Ha valaki veszi a fáradtságot és megnézi a Google értékeléseket, akkor még inkább érthetetlen, hogy miért éri meg a Samsungnak ilyen szervízeket foglalkoztatnia, amikor az emberek 95%-a elégedetlen azzal, amit ők "szolgáltatásként" nyújtanak vagy éppen nem. A Prohardver fogyasztóvédelmi fórumában is horror-sztorikat lehet olvasni erről a két szervizről, sóval én inkább vinném a sarki török kereskedőhöz javtás céljából a telefonomat, mint ezen helyekre.
2. A Békéltető Testületnek semmiféle jogköre nincs, csak ajánlást adhat, ha a szerviz vagy éppenséggel a gyártó/forgalmazó nem fogadja el, el sem megy, akkor ennyi volt.
3. Ez, mint ahogyan valaki írta fentebb ügyvédi probléma már, nem levelezgetni kell a Samsunggal és a hírhedt szervizzel, meg telefonálgatni, meg könyörögni. Két dolog történhetett: a. A SES (Samsung Experience Store) olyan készüléket adott el/szerzett be, amelyet nem kellett volna. b. A szerviz hazudott, hogy ne kelljen garanciában javítani a készüléket. A te szempontodból teljesen mindegy melyik volt, de én , ha odamegyek a SES-be, biztosan nem hagyom lerázni magam olyan dumával, hogy ők nem tehetnek róla. Ők forgalmazták a készüléket, te nem vagy szerelő, teljesen életszerűtlen, hogy te buheráltad volna szét, egy ügyvéd ízekre szedné ezt az érvelést. Ezek után kérném a panaszkönyvet/vásárlók könyvét és részletesen beleírnám a történteket, hogy írásban is meglegyen.
4. Visszaszerezném a szerviztől a telefont, majd irány egy ügyvéd és egy független szakértőtől véleményt kérnék. Igen, ez mind pénz, de még mindig jobb, mint várni és könyörögni azoknak, akik láthatóan meg akarnak szívatni. S tedd fel magadnak a kérdést: ezek után te szeretnéd, hogy ők javítsák meg a telefonodat, még ha mondjuk a Samsung kötelezné is őket erre (amit nem fog megtenni)?
5. Független szakértői vélemény és ügyvédi felszólítás a szervíznek, a Samsungnak és a SES-nek, lévén ezt nekik kéne intézniük. Legfőképpen a SES-re uszítanám az ügyvédet és a Samsungra, a szerviz ezek után hanyagolnám, főleg, ha bebizonyosodik, hogy tönkretették a telefont. Itt attól függ, hogy meddig érdemes elmenni, mit reagál a SES és/vagy a Samsung. Ha azt írják vissza írásban, amit az egyik ismerősömnek, hogy "kiállunk szervízünk álláspontja mellett", akkor is lehet perelni, de ez évekig tart és neked csak költséged lesz belőle. Én ilyenkor hagynám az egészet. Ám nem biztos, hogy ez történik....
6. Végül, mielőtt leadnám bárhová a telefont és végig fényképezném/filmezném, hogy NINCS rajta külsérelmi nyom sehol és nem buheráltam meg, persze időbélyeggel. Ez nem paranoia, hanem sajnos ez van garancia fronton ma hazánkban.
Végül: visszakanyarodva az első gondolathoz. A kétezres évek elején egy kis számítógépes bolt, ha ki kellett cserélnie egy videokártyát, akár tönkre is mehetett, annyira nem volt valid likviditása, de egy Samsungnál ez nem opció, a garanciális ügyintézés mégis borzasztóan nehézkes és ezzel még keveset mondtam.
Szóval, én a fentieket tenném....