Hezký den Samsung Members,
za pár dní tomu bude přesně rok, kdy jsem si domů přinesl ještě stále aktuální vlajkový model
Galaxy S23 Ultra. Jako technologický nadšenec měním telefony prakticky každý rok, ale výměna modelu je vždy spojena s úvahou, zda má výměna smysl. Loni to dilema bylo poměrně zásadní, protože na první pohled nebyl mezi modely
Galaxy S22 Ultra a
Galaxy S23 Ultra zásadní rozdíl. Novinkou byl zejména nový 200Mpix senzor a pro evropský region zejména dostupnost chipsetu
Qualcomm Snapdragon 8 Gen2. Pátral jsem v paměti kdy naposledy jsem měl v telefonu a byl to Galaxy Note 4 v roce 2015, což už je dlouhá doba. Pochopitelně jsem byl z přechodu trochu skeptický, ale již první hodiny s novým modelem ukázaly, že i když mezi modely S22 Ultra a S23 Ultra došlo spíše k evolučním změnám, celkový dojem z nového modelu byl úžasný. Fotoaparát rozhodně nezklamal, zejména v oblasti nočních fotografií a videí jsme se dočkali výrazného posunu a vylepšení Nočního režimu.

Jak se ukázalo, tak chipset má zásadní dopad na všechno, co s telefonem děláte - plynulost prostředí, kvalita výstupu fotografií, a v neposlední řadě výdrž baterie. V porovnání s předchozím modelem byla výdrž značně lepší, a v mém případě i po roce používání nabíjím zpravidla každého 1,5 dne, a to telefon využívám intenzivně. Navíc silnou stránkou modelu byla již od počátku ukázková SW optimalizace, kdy telefon od začátku nepostihla žádná "dětská nemoc" a nebylo tedy potřeba čekat na první aktualizaci, která zpravidla tyto drobné neduhy opraví.
Uběhlo pár měsíců, a dostaly se mezi nás zprávy, že Samsung jako první výrobce mimo samotného Googlu intenzivně pracuje na aktualizaci na nejnovější Android 14 a inovaci uživatelského prostředí One UI na verzi 6.0. Samotné ladění probíhalo několik měsíců, až jsme se nakonec 30.10.2023 dočkali, a na naše telefony přistála aktualizace nejnovější verzi Android. Nastalo tradiční období, kdy se z dostáváme od dotazů typu "Kdy bude dostupná aktualizace pro můj model" k dotazům typu "Jak se mohu vrátit na starší verzi OS Android". Letos jsem se i já krapet s aktualizací potrápil, a s některými novinkami jsme trošku bojoval, ale po 2 měsících používání můžu říct, že se aktualizace povedla.
Nyní tady máme leden 2024 a za dveřmi je akce
Galaxy Unpacked 2024, které se budou účastnit i někteří
Samsung Members Stars CZ/SK.
Očekává se, že budou představeni nástupci řady Galaxy S23 , kteří budou pravděpodobně označeni jako Galaxy S24. Nebudu zde rozebírat spekulace a úniky, protože ty se nám potvrdí již 17. ledna 2024. Osobně opět stojím před otázkou, zda přecházet na novější model, protože letos to dilema bude ještě náročnější než loni. Nástupce to bude mít náročné už z jednoho zásadního důvodu - Galaxy S23 Ultra je zatraceně dobrý telefon, a vylepšit něco co skvěle funguje sice není nemožné, ale je to přinejmenším obtížné. Odpověď na otázku, zda přejít na novinku budu za týdne snad mít vyřešenou, protože rozhodující jako každý rok bude osobní setkání, a to plánuji prakticky ihned po představení.
A co Vy Samsung Members, jak to vidíte s přechodem na nový model?
Díky za přečtení a přeji Vám pěkný víkend
fajnSnek 🐌