Bezárás

What are you looking for?

mégse
A következő eredményeinek megjelenítése: 
Helyette a következő keresése: 
Így értette? 

Eredeti témakör:

Televíziózás története kronológiai sorrendben 3

(Témakör létrehozásának dátuma: 31-08-2021 09:01 PM)
127 Megtekintések
Miki_M
Samsung Expert
Beállítások

Sziasztok!

A televíziózás történetét kronológia sorrendben szeretném bemutatni. A cikksorozatom harmadik része:

1931.

Manfred vont Ardenne sikeres kísérleteket végez a teljesen elektronikus képátvitellel. Ebben az évben Zvorykin megszerkeszti az első használható képfelvevő csövet.

Május 2. Az első kísérleti Tv sugárzás Moszkvában.

1935.

Berlinben megkezdik az első rendszeres, csak elektronikus tévéadások sugárzását a Paul Nipkow-ról elnevezett adóval.

1936.

Technika- történeti érdekesség, hogy az 1936-os berlini olimpiáról már volt közvetítés a brit BBC kísérleti adásainak keretén belül. Az Amerikai Egyesült Államokban is sugároztak képeket a New York-i Empire State Building tetejéről. Angliában kísérleti adások 240 soros Baird, illetve 405 soros  Marconi rendszerben. Az első adás a BBC-nél az Adele Dixon Television című számával indult.

1937.

Angliában beindul a Marconi rendszerű adás a koronázási ceremónia közvetítésével.

1939.

A televíziós adást a New York-i világkiállításon mutatták be.  RCA pavilonjában, ahol az NBC zárt láncú műsorát nézhették a látogatók. Továbbá Franklin Delano Roosevelt elnök beszédével. A korai televíziós készülékek elég primitívek voltak. Méretük 5 és 12 inch közötti volt. Csak szürke árnyalatot tudtak megjeleníteni. Az első televíziós adást 1939 május 17-én közvetítették a Priceton és a Columbia egyetem baseball csapatainak közreműködésével.

1941.

CBS rádióállomás napi kétszer is élőben sugárzott 15 – 15 perces híradót maroknyi New York-i nézőnek.

1948.

John Walson koaxiális kábellel kollektív antennát szerel, az első kábeltévé hálózatot (CATV – Community Antenna Television.

1949.

Megjelenik az első színes televízió az RCA gyártól, az Amerikai Egyesült Államokban.

Az NTSC (National TV System Committee) kidolgozza a színes televízió szabványát.

1950-es évek eleje

A második világháború sokáig lassította a televízió előre törését. Az 1950-es évek elején jött létre az ABC (American Broadcasting Television) és az NBC (National Broadcasting Company).

1951.

Amerikában az első színes adást 1951. június 21-én sugározta a CBS televízió. Mindössze 12 készüléken lehetett színesben nézni. A többi kb. 12 millió készülék ez alatt sötét volt.

1953.

Január 23-án a Minisztertanács hozzájárult a Magyar Televízió Vállalat megalakulásához. December 16-án elkezdődtek a saját gyártású adóberendezések első próbaadásai a Gyáli úti postakísérleti állomásról (egyelőre állóképekkel). Az Orion gyár hozzálátott egy 14 x 18 cm-es képátmérőjű vevőkészülék kifejlesztéséhez.

Köszönöm szépen, hogy elolvastátok a cikkemet. Folytatás érkezik a negyedik résszel.

Üdv: Miki

0 tetszik
0 Válaszok