dátum: 31-10-2020 01:03 PM
Sziasztok
A következő cikkben a televíziók falra felhelyezéséről lesz szó. Sokan a tv vásárlás után valamennyi idő elteltével meggondolják magukat vagy az élet úgy hozza és valami okból kifolyólag a televízióról a talp leszerelésre kerül és elhatározzák, hogy felteszik a falra. Ma már rengeteg falikonzol közül lehet válogatni, amik többnyire univerzálisak, de nem árt kicsit tájékozódni mielőtt elindulunk a boltba megvásárolni a konzolt vagy épp lerendeljük az internetről.
2 dologra lesz szükségünk a tökéletes falikonzol kiválasztásához.
1. Nézzük meg, hogy a tv hátoldala mögött a 4 furat milyen távolságra helyezkedik el egymástól. VESA szabványnak hívjuk ezt a furattávolságot, ami az esetek 90%ban lehet 20x20 cm vagy 40x40cm.
Ez az a furattávolság, amit mindenképpen tudnunk kell ha konzolért megyünk, mert az eladó ennek alapján fogja tudni, hogy mekkorát adjunk nekünk.
2. Nem csak a furattávolság számít, hanem szempont lehet a tv súlya is. Nem kell mérlegre tenni a tv-t, elég ha a pontos típusát beírjuk a samsung weboldalán és ott kiadja, hogy milyen súlynak örvend a nappali ékessége.
Ha nem tudjuk a pontos típust ami amúgy a készülék hátoldalán megtalálható egy felragasztott papíron, akkor legalább a méretéről legyünk tájékozottak, hogy nagyjából betudja lőni a súlyát az eladó. Ennek azért van jelentősége, mert a falikonzolok különböző teherbírással bírnak és olykor kevesebb helyen lehet felfogatni a falra.
Ezeknek az információknak tudatában már elindulhatunk konzolt vásárolni és az értékesítő fog tudni segíteni.
Ha dióhéjban, egyszerűsítve szeretném a konzolok lehetőségeit elmondani, akkor összességében 3 csoportra oszthatjuk őket.
1. Fix falikonzol
Ezek a legegyszerűbb változatok. Ilyenkor a televíziót mint egy festményt, felakasztunk a falra és nem mozog semerre. Teljesen fixen tartja a falon, nincs semmilyen mozgatási lehetőség. Ha nem akarunk a tv-be semmit napi szinten bedugni vagy lecsatlakoztatni (kábelek,usb), akkor jó választás lehet, de számoljunk azzal, hogy nehezen fogunk hozzáférni a csatlakozókhoz.
2. Dönthető falikonzol
Talán ez a legnépszerűbb kategória. Ebben az esetben hasonló lesz a konzol mint a fix esetében, viszont ad a tv-nek egy dönthetőséget. Ez több szempontból is jó. Az egyik, hogy ha a szemmagasság fölé kerül a tv, akkor megtudjuk dönteni, hogy ránk nézzen a kijelző. Ez jobb betekintési szöget biztosít és szemnek is kényelmesebb nézni. Másrészt lesz egy kis hézag a tv és a fal között, így hozzá fogunk férni a csatlakozókhoz.
3. Mozgatható & dönthető
Ezek azok a konzolok, amelyek teljes mozgathatóságot biztosítanak a tv falra helyezésénél. Ilyenkor kilehet húzni a tv-t a faltól akár 20-30-40-50 centiméterre, tudjuk mozgatni jobbra és balra, forgatható, dönthető. Számolni kell viszont azzal, hogy ez a már a fixekhez képest egy magasabb árat képviselő vonal. Sőt, a tv méretétől és súlyától függően 30-40 ezer forint is lehet egy mozgatható konzol, bár kérdés az, hogy egy 65"-os tv-t mennyire "kell" vagy ajánlatos mozgatni. Én már biztos nem tenném.
Ti hogy vagytok a tv-k elhelyezésével kapcsolatban ? Talpon vagy falon van ?
Én amúgy teljes mértékben talp párti vagyok, nekem eddig az összes tv-m úgy volt használva.
+1 infó
Ha nem vagyunk tapasztaltak a témában és nem szeretnénk bajlódni a falra szereléssel, a legtöbb elektronikai áruháznak van erre szolgáltatása, így a konzol megvásárlásánál nyugodtan szóljunk az eladónak, hogy szeretnénk ha valaki kijönne és feltenné a tv-t a falra. Ennek több előnye is van.
Az egyik, hogy garanciát vállalnak rá és ha baleset történik felhelyezés közben, az az ő felelősségük.
A másik, hogy gyorsak és rugalmasan dolgoznak, rendszerint kosz nélkül. Nem fúrják össze vissza a falat és a tv egyenesen lesz fent a falon.
dátum: 31-10-2020 02:44 PM
Köszönjük, nagyon hasznos volt!
Sajnos többször találkoztam olyannal, hogy az értékesítő TV-t tudott ajánlani de falikonzolt már nem.
Hiánypótló írás!
dátum: 31-10-2020 06:55 PM
Szia!
Remek és informatív volt a cikk. Nálunk is a falon van a TV, ugyan nem forgatható hanem csak dönthető, viszont mivel szembe van a kanapé így nincs szükség az előbbire!
dátum: 31-10-2020 11:57 PM
Köszi az útmutatót, jó hogy manapság már akár 4 csavar is elég egy ekkora elektronikai készülék falra rögzítéséhez! 🙂
Kérlek nyomj a MEGJELÖLÉS MEGOLDÁSKÉNT! gombra, hogyha az adott hozzászólás megoldotta a problémádat. Ezzel nem csak a mi munkánkat, hanem a felhasználók gyorsabb és könnyebb tájékozódását is elősegítheted!
02-11-2020 03:25 AM – szerkesztés: 02-11-2020 03:26 AM
Szia Joakim!
Részletes szuper cikk. Én is talp párti vagyok .
dátum: 02-11-2020 09:46 AM
Szia!
Szuper cikk volt, kellően informatív, aki olvassa el fogja tudni dönteni segítség nélkül is, hogy eszközének falra szereléséhez milyen konzolra lesz szüksége. Természetesen nekem is falon van a tv, viszont én nem gondolkodtam sokat a konzol kiválasztásánál, mivel a Samsung Frame televízió dobozának tartalma a fali konzol is.
dátum: 25-11-2020 05:12 PM
dátum: 08-12-2020 10:29 AM
Köszi a leírást, hasznos volt a cikk!
Nálunk nincs falra szerelve a tv, én a talpas elhelyezést részesítem előnyben, főként azért is, mert sokszor alakítom át a szobát, így falraszerelés esetén nem marad sok opció, hogy mit hova helyezek el.
Ha nagyobb méretű tv-m lenne, akkor már valószínű a konzolos megoldást választanám, esztétikusabb szerintem és helyet is lehet vele spórolni, számomra a no gap konzol lenne az ideális választás.