dátum: 09-07-2020 10:01 PM
Sziasztok!
Ismét hoztam egy számomra és remélhetőleg mások számára is érdekes bejegyzést. Ahogy a cím is árulkodik, ebben a topicban a hangprojektor(ok)ról lesz szó. Az én általam választott alany a Samsung idei (2020) HW-Q60T típusa.
Lehet, hogy én vagyok elfogult, de számomra a hangprojektor annyira fontos a tv mellé, mint a kenyérhez a zacskó. De mi is az a hangprojektor/soundbar !? Az elmúlt években a tv készülékek forradalmi változáson mentek keresztül képminőségben és megjelenésben egyaránt. Keskeny kialakítás minden oldalról, beleértve a keretet is, ezáltal szinte bútordarabként tud szolgálni a lakásban, ám a házi mozi élményünk ezáltál még csak félig valósult meg, ugyanis ha az élményt szeretnénk fokozni és valóban beleélni magunkat a filmek és játékok világába, elengedhetetlen a hangtechnika mellé.
Mikor megvettem a legelső lapos tv-met évekkel ezelőtt, akkor rögtön vásároltam mellé hangprojektort és bőven felülmúlta az elvárásaimat. Pedig magam is, a termék méretéből és az éppen akkoriban meg-meg jelenő új, legtöbb ember számára ismeretlen szerkezettel kapcsolatban, kicsit szkeptikus voltam, viszont fontos volt számomra a vezetéknélküliség és helytakarékosság. Mivel évek óta használok ilyen terméke(ke)t, bátran kimerem jelenteni, a legjobb vétel volt a tv készülékem mellé!
Alapvetően néhány információ, ami a hangprojektorok legnagyobb részére igaz.
2 elemből áll. Van egy fekvő, széles, viszonylag keskeny hangsugárzónk, amelyben a hangszórók foglalják el a helyüket. Modelltől függ, hogy hány darab és milyen pozícióban helyezkednek el. Ezt helyezzük a tv elé/alá, lényeg, hogy velünk szembe legyen. Illetve tartozik hozzá egy mélyláda, ami szintén különböző teljesítményű lehet. A 2 között nincs semmilyen vezeték, így csak áram alá kell őket helyezni és automatikusan létrejön a kapcsolat. BT funkció mindegyikben megtalálható, így bármilyen BT képes eszközzel, tv, mobiltelefon, tablet, laptop, képes vezeték nélkül csatlakozni.
A választásom azért esett a Q60T-re, mivel ez már a premium szegmensbe tartozik és nem sokkal van árban feljebb a szintén idei, HW-T650-től, amely szintén egy kíváló termék ár/érték arányban.
Az előbbi információk, természetesen igazak erre a 2 hangprojektorra is, de érdemes kicsit részletesebben átnézni, hogy mit tud az adott termék és mitől lesz egy hangprojektor premium kategória.
Amint beüzemelünk otthon egy hangprojektort, rajtunk múlik (persze ha a tv készülékünk tudja), hogy vezetékkel vagy anélkül szeretnénk csatlakoztatni hozzá a frissen kicsomagolt hangtechnikánkat. A Samsung hangprojektorok tartozékai között van az optikai vagy hdmi (modell függő) kábel, így azokkal van lehetőségünk összekötni. Én maradi vagyok, a kábeles megoldásokban bízok, meg az az 1 vékony fekete kábel úgysem látszik ott, úgyhogy elfér
Onnantól kezdve, hogy a csatlakozás létrejött, bármi amit a tv-n nézünk, legyen az film, youtube, netflix, játékkonzol vagy telefonról képernyőtükrözés, minden hangot a hangprojektorunk fog adni. Az egyik legjobb megoldás ebben a termékben az adaptív hang. Ez felelős azért, hogy ne csak hangosan és erőteljes basszussal, hanem szépen, tisztán szóljon és érthetőek maradjanak a televízion megjelenő részletek. Kiemeli a beszédhangot, így az effektek nem fogják elnyomni és nem lesz szükség folyamatos hangerő korrigálásra. Az acoustic beam technológia felelős a hangkeverésért, amely folyamatosan illeszkedik a kijelzőn megjelenő eseményekhez, ezzel biztosítva az 5.1 csatornás hangzást , akár filmeknél vagy játékoknál egyaránt. Ha már játék
A hangprojektorban van játék mód, amely automatikusan kapcsolódik, ahogy játékkonzolt használunk a tv-n. Ilyenkor magával ragadóbb lesz a játékélmony, ugyanis a mélynyomó és a főhangszórók is sokkal erőteljesebb térhangzást biztosítanak. Érdemes tudni ezekről a különböző módokról, hogy a samsung hangprojektorokat egy kaliforniai audiolaboratóriumban nem csak tesztelik, hanem előre hangolják a világszínvonalú audiomérnökök. Bármely módot választjuk, biztosít minket a gyártó a tökéletes, tartalomhoz illeszkedő hangzásról.
Ha pedig szeretnénk még tovább fejleszteni az otthoni mozi élményünket, akkor van lehetőség további 2 hangsugárzót vásárolni a hangprojektorhoz, amely 2 db vezetéknélküli háttérsugárzó. Ezt a készletet külön lehet megvásárolni, SWA-8500S a típusa.
Remélem sikerült némi új információt átadnom és ha eddig nem volt hangprojektor otthon, akkor a cikk elolvasása után meghoztam a kedvet a termék utáni érdeklődés felé. Úgy gondolom mindenképp érdemes körbenézni az elérhető termékek között, bőven van választék és mindenféle árfekvésben. Bármelyik elektronikai áruházba célszerű ellátogatni és az ott kiállított modelleket kipróbálni.
dátum: 24-08-2020 12:25 PM
Szia Joakim,
Örülök, hogy megszületett ez a cikk ugyanis mélyen egyetértek a leírtakkal. Ha már TV-t vásárolunk akkor hangprojektort is! A különbség óriási, különösen filmeknél és sorozatoknál érzékelhető!
dátum: 25-08-2020 03:52 PM
Szia!
Teljesen egyetértek a leírtakkal, én is imádom a hangprojektorokat, személy szerint jó minőségű filmekhez és otthoni zenehallgatáshoz használom.
István
dátum: 26-08-2020 11:45 AM
Szia Joakim,
Köszönjük a cikket, egyet értek veled és az előttem szólókkal. Nagyon sokat számít egy hangprojektor, egyre jobbak a beépített hangszórók is a TV készülékekben, de egy hangprojektorral még jobb mozi élményt lehet elérni.