09-01-2022 05:31 PM - redaguota 09-01-2022 07:59 PM
Sveiki visi „Samsung Community“ bendruomenės nariai!
Gruodžio mėnesį buvau vienas iš laimingųjų ir dvi savaites turėjau galimybę išbandyti Galaxy Watch4 išmanųjį laikrodį. Beveik prieš pusmetį vykusiame Galaxy Unpacked 2021 August renginyje Samsung pristatė naująją Galaxy Watch 4 išmaniųjų laikrodžių seriją. Jau daug „Samsung Community“ narių išbandė šį laikrodį ir pasidalijo savo pastebėjimais, tad aš šioje apžvalgoje paminėsiu pagrindines laikrodžio savybes, mėgstamiausias funkcijas ir palyginsiu jį su savo praeitos kartos Galaxy Watch Active 2 laikrodžiu.
Tik atidarius įrenginio pakuotę iškart pasitinka 40 mm dydžio juodos spalvos Galaxy Watch 4 išmanusis laikrodis. Taip pat, dėžutėje radau laikrodžio magnetinį įkroviklį ir naudotojo vadovą.
Galaxy Watch 4 pakuotės turinys.
Tik atidarius įrenginio dėžutę pamačiau, koks plonas ir modernus yra šis laikrodis. Pirmiausia buvau nepratęs prie įrenginio ir jo ekrano dydžio, nes mano naudojamas Galaxy Watch Active 2 laikrodis yra didesnis 44 mm modelis ir turi 1.4 colio ekraną, o šis Galaxy Watch 4 yra 40 mm modelis ir turi 1.2 colio ekraną. Atrodo mažas skirtumas, tačiau ant riešo jis labai jaučiasi.
Iš kairės: Galaxy Watch Active 2 44 mm; Galaxy Watch 4 44 mm; Galaxy Watch 4 40 mm.
Galaxy Watch 4 pasižymi dviejų dalių matinio ir blizgaus aliuminio dizainu ir stačiomis briaunomis, kuomet praeitos kartos Galaxy Watch Active 2 yra vientisas, mažiau matinės spalvos ir apvalesnis. Taip pat Samsung sumažino laikrodžio storį nuo 10,9 mm iki 9,8 mm. Atrodo menkas vieną milimetrą siekiantis skirtumas, tačiau laikrodis išties plonesnis. Pastebėjau, jog Samsung visus sensorius įliejo į laikrodžio korpusą, priešingai negu senajame. Be to, naujojo laikrodžio mygtukai tapo vienodos stačiakampio formos ir apsikeitė vietomis.
Iš apačios: Galaxy Watch 4 40 mm; Galaxy Watch Active 2 44 mm.
Ekranų dydžiai nepakito, tačiau pasikeitė jų raiška. Naujasis Galaxy Watch 4 turi detalesnius ekranus, kurie pasižymi 396 x 396 pikselių raišką (44 mm – 450 x 450), lyginant su Galaxy Watch Active 2 (40/44 mm) pasižymėjusiu 360 x 360 pikselių raiška. Taip pat ekranas suplokštėjo ir virtualusis rėmelis atsirado prie pat ekrano ir jo rėmo ribos, kas iš pradžių atrodė labai nepatogu, bet vėliau pripratau.
Turbūt nesuklysiu sakydamas, jog Galaxy Watch 4 buvo labiausiai laukiamas, dėl Google ir Samsung bendrai kurtos operacinės sistemos Android Wear OS 3. Tai pirmasis ir kolkas vienintelis pasaulyje laikrodis veikiantis su šios operacinės sistemos versija. Taip pat laikrodis pasižymi ir Samsung kurta One UI Watch 3 vartotojo aplinka, kuri panaši į mobiliuosiuose įrenginiuose esančią One UI aplinką. Naujoji Wear OS 3 laikrodžiui suteikia ne tik stabilesnį veikimą, tačiau ir Google paslaugas, kuo tikrai negalėjo pasigirti Samsung kurta Tizen OS, veikianti su trečiųjų šalių programėlėmis. Nuo šiol laikrodyje rasite Google Play programėlių parduotuvę (vietoj Galaxy Store), Google Maps žemėlapius, YT Music ir kitas populiarias Google programėles. Taip pat jau dabar Lietuvoje su naujuoju Galaxy Watch 4 galima atsiskaityti parduotuvėse bekontakčiu būdu naudojant GPay mokėjimų programą. Deja, mokėjimų laikrodžiu ištestuoti negalėjau, kadangi mano bankas dar nepalaiko Google Pay mokėjimų programos ( Lietuva: palaikomi mokėjimo metodai - Google Pay Žinynas). Dar pastebėjau, jog Galaxy Watch 4 gauna dažnesnius programėlių atnaujinimus, kuomet Galaxy Watch Active 2 kai kurių programėlių atnaujinimų išvis nesulaukdavo.
Mano pastebėti pagrindiniai One UI Watch 3 aplinkos dizaino pasikeitimai:
1. naujas programų menių – pereita nuo programėlių apskritimo prie įprasto sąrašo;
Programų meniu. Iš kairės: Galaxy Watch Active 2; Galaxy Watch 4.2. greitasis skydas – tapo permatomas.
Greitasis skydas. Iš kairės: Galaxy Watch Active 2; Galaxy Watch 4.
3. programos – jų mygtukai ir skiltys tavo apvalesnės;
„Samsung Health“ programėlė
4. plytelės – pasikeitė dizainas, įgavo daugiau animacijų.
(Atsakau į @7rdy klausimą: Ar naujoji WearOS 3 išlaikė TizenOS turėtą stabilumą ir Samsung firminę grafinę aplinką (GUI)?)
Nežinau kaip kitiems naudotojams, tačiau man pasirodė, jog naujoji Wear OS 3 yra žymiai stabilesnė negu Tizen OS. Laikrodis tikrai sklandžiau veikia, nestringa, priešingai negu Galaxy Watch Active 2, kuris nuolatos užstrigdavo. Kaip ir minėjau, naujoji Wear OS 3 veikia su Samsung One UI Watch 3 vartotojo aplinka, kuri labai panaši į One UI 3, randamą Galaxy mobiliuosiuose įrenginiuose.
Galaxy Watch 4 pasižymi tikslesniu sveikatos duomenų rinkimu. Mano pastebėjimu, laikrodžio apskaičiuojamų žingsnių paklaida sumažėjo lyginant su Galaxy Watch Active 2. (Sunkiau pasiekti 10 tūkst. žingsnių ribą.😊) Taip pat įrenginys pasižymi tomis pačiomis funkcijomis, kaip širdies ritmo, kraujospūdžio ir EKG matavimais, tačiau laikrodis turi ir naujų funkcijų, kaip deguonies kiekio kraujyje (pristatytas su Galaxy Watch 3) ir kūno sudėties (BIA) matavimas. Visus šiuos matavimus atlieka vienas ir tas pats naujasis Samsung BioActive jutiklis.
Galaxy Watch 4 yra pirmasis laikrodis, kuris atlieka BIA matavimus. Iš pradžių į kūno sudėties matavimo rezultatus žiūrėjau naiviai, tačiau vėliau pastebėjau, jog BIA matavimas iš tiesų veikia labai gerai. Rezultatai tikrai atitiko mano kūno duomenis.
Galaxy Watch 4 aprūpintas dvigubai greitesniu Exynos W920, kuris laikrodžio OS suteikia greitą ir sklandų veikimą. Net būdamas energijos taupymo režime, laikrodis veikia sklandžiau negu Galaxy Watch Active 2.
Laikrodis pasižymi keturis kartus didesne 16 GB vidine atmintimi, bei du kartus didesne 1,5 GB RAM darbine atmintimi. Nuo šiol laikrodis užkrauna daugiau programų vienu metu, bei jame telpa daugiau muzikos failų.
Galaxy Watch 4 akumuliatoriaus talpa padidėjo, tačiau laikrodžio veikimo laikas sumažėjo. 40 mm modelis sunkiai išlaiko 1,5 paros, o 44 mm – vos 2 paras. Nors gandai skelbė, jog Galaxy Watch 4 pasižymės gera akumuliatoriaus ištverme, tačiau naujoji Wear OS 3 laikrodį iškrauna greičiau. Bet vis tiek Galaxy Watch 4 veikia ilgiau negu pagrindinis konkurentas Apple Watch 7.
(Atsakau į @Arvydas2 klausimą: Ar Galaxy Watch4 su Google Wear OS 3 baterijos darbo laikas reikšmingai sutrumpėjo palyginus su laikrodžiu Galaxy Watch3 su operacine sistema Tizen OS 5.5?)
Bendrai laikrodžių veikimo trukmė sutrumpėjo kokiu pusdieniu lyginant su Galaxy Watch Active 2 ir Galaxy Watch 3. Paskutiniai atnaujinimai sutvarkė akumuliatoriaus problemas.
Pliusai:
Minusai:
Šiais metais Galaxy Watch 4 laikrodyje matosi tikrai didelis Samsung technologijų šuolis lyginant su praėjusiais Galaxy Watch modeliais. Tai ne tik dideli dizaino pokyčiai, bet ir dideli laikrodžio vidaus ir operacinės sistemos pokyčiai. Šį laikrodį tikrai galiu skelbti geriausiu laikrodžiu Android įrenginių rinkoje. Mane šis laikrodis ypač nustebino, jog nusprendžiau savo gimimo dienos proga sau pasidovanoti jį, aišku, tik didesnį 44 mm modelį. Turėdamas šį laikrodį jau daugiau nei mėnesį, galiu pasakyti, jog nė karto jis manęs nenuvylė. Viskas sinchronizuojasi greičiau, visi priminimai ir signalai persikelia į laikrodį greitai. Nuoširdžiai rekomenduoju šį laikrodį visiems.
Galaxy Watch 4 44 mm
(Atsakau į @Arvydas2 klausimą: Prašome įvertinti laikrodžio Galaxy Watch4 kainos ir kokybės santykį. Turiu pagrįstus įtarimus, kad šio laikrodžio kaina per didelė.)
Taip, pripažįstu, pradinė 270€ (dabar mažiausia – 200€) šio įrenginio kaina išties atrodo didelė, bet Galaxy Watch 4 tikrai nėra brangiausias išmanusis laikrodis. Vien tik pasižiūrint į pagrindinių konkurentų Apple Watch 7 kainas, kurios prasideda nuo 439€. Įrenginys išties kokybiškas, kokybiško surinkimo, pagamintas iš kokybiškų medžiagų ir tikrai neatrodo kaip 20€ kainuojantis kiniškas šlamštas.
Lauksiu jūsų atsakymų ir pasiūlymų! Na, o kas pilnai neapsisprendžiate ar jums reikia Galaxy Watch 4 laikrodžio ar ne, peržiūrėkite Tech YouTuber'io Mike O'Brien video. Bent jau man jis padėjo apsispręsti.
Išspręsta! Eiti į Sprendimą.
ant 09-01-2022 07:49 PM
Sveikas, @7rdy,
lyg ir nepastebėjau didelio skirtumo. Gal Galaxy Watch 4, kai slenki per rėmelį, šiek tiek švelnesnis vibravimas.
ant 09-01-2022 07:23 PM
Dėkui @rokasgilys už lauktą apžvalgą! Džiugu, jog nauja OS veikia stabiliai ir kokybiškai, tik nesu tikras ar man labiau patiktų senasis programų meniu (programėlių apskritimas) ar naujas (įprasto sąrašo). Norėjau dar paklausti ar keitėsi haptinio (vibracinio) atsako veikimas lyginant su ankstesniu modeliu?
ant 09-01-2022 07:49 PM
Sveikas, @7rdy,
lyg ir nepastebėjau didelio skirtumo. Gal Galaxy Watch 4, kai slenki per rėmelį, šiek tiek švelnesnis vibravimas.
ant 09-01-2022 11:35 PM
@rokasgilys aš dėl tizen os nesutikčiau. Bent naudojantis 2m laikrodį jokių striginėjimų nepatyriau. Sklandžiai ir kuo puikiausei veikė. Sklandžiai besisukantis rėmelis veikdava.
su wear os man labiau patinka programėliu vaikščiojimas sportinio varianto perėjimas nei naudojant klasikinę versiją.
Po 4mėn naudojimo watch 4 sekanti pirkčiau vėl klasikinį nes besisukantis rėmelis veikia kaip ir apsauga ;).
ant 10-01-2022 08:45 AM
ant 10-01-2022 08:58 AM
Sveikas, @Ernis,
Šiaip jeigu prieš tai naudojai Galaxy Watch 3, tai jis tikrai sklandžiau veikė (pats bandžiau), gal, kad turėjo daugiau RAM ir vidinės atminties. Maniškis Galaxy Watch Active 2 turi 768 MB RAM ir 4 GB vidinės atminties. Modelis su LTE turi 1.5 GB RAM.
ant 13-01-2022 02:14 PM
Atsiskaitymas laikrodžiu su NFC buvo vienas didžiausių priežasčių atsinaujinti nuo pirmojo watch. Nebereikia net traukti telefono iš kišenės, tuo labiau kai grynųjų nebesinešioju kelerius metus, laikrodis labai viską supaprastina. Idomu ar galimybių pasą pavyktų panaudoti su laikrodžių 🤔
13-01-2022 03:37 PM - redaguota 14-01-2022 03:39 PM
@Kristiano_S, bandžiau Galimybių pasą atsisiųsti laikrodyje. Atsisiųsti gali, tačiau telefonas negali jo nuskanuoti, tiesiog nesufokusuoja.
ant 07-08-2022 01:07 AM
Apie baterija-maniškis 46 mm,,rekordas 16h atlaikė,dėvimas ant rankos ir tik esim naudojamas,daugiau nieko ,o trumpiausias laikas baterijos- buvo iki 8h...per tas 8 h nemažai kartų jam pasidarydavo "karšta",pasijungdavo į lėktuvo režimą kol atvėsdavo....baterija nuvylė labai labai...ir silpnas ryšio gaudymas!!!jei telefonas rodo pusę ryšio lygmens,tai laikrodukas vos vieną dalelę,...