Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Trochu jiné čtení knih

(Téma vytvořeno: 21-01-2020 08:19 AM)
402 Zobrazení
Libb
MegaStar
Možnosti

Určitě je tu spousta lidí, kteří rádi čtou. A věřím, že nejen papírové knihy, ale také ty elektronické.

Lidi by četli možná mnohem víc, než se daří, jenže ne vždy to jde. Mezi nejčastější překážky patří nedostatek času. Čtení totiž vyžaduje plnou pozornost. Zaměstnává ruce, oči a samozřejmě mozek. Při čtení nejde dělat nic jiného.

Tento problém poměrně elegantně řeší fenomén audioknih. Audiokniha je vlastně zvukový soubor s knihou, kterou někdo čte.

Výhody jsou celkem do očí bijící:

• knihu může číst i někdo, kdo číst neumí. To využijeme asi hlavně u malých dětí.
  • lze číst i v situacích, kdy by to běžným způsobem nebylo možné. Např. při cestě narvanou MHD, kdy není možné držet knihu a ještě sebe. Nebo když řídíte auto - proč si místo zpráv, které vás jen rozčílí, nepustit nějakou knihu?

Jenže tu je i několik nevýhod:

• nabídka je mnohem menší, než u textových elektronických knih
  • pro někoho je zvolený hlas nebo způsob prezentace nepříjemný. (Třeba pro mě je to neskutečně pomalé.)
  • cena může být vyšší

Jak z toho ven?

Nedávno jsem objevil díky kolegovi způsob, jak poslouchat knihy v textovém formátu. Je to možné pomocí TTS (Text To Speach), které je součástí systému. Původně bylo určené hlavně pro zrakově postižené, ale to ničemu nevadí.

Princip je jednoduchý: v nějaké aplikaci, která podporuje TTS, otevřeme soubor s knihou a necháme si ji přečíst syntetizovaným hlasem.

Výhody:

• stejné jako u audioknih
  • obrovská nabídka (starší knihy jsou často zdigitalizovány díky nadšencům a nové jsou většinou už běžně dostupné jako e-knihy)
  • mohu si zvolit oblíbený hlas
  • mohu měnit rychlost předčítání bez deformace hlasu

Samozřejmě jsou tu i nevýhody:

• hlas je trochu robotický. Není to nijak hrozné a dá se na to rychle zvyknout, ale někomu to vadit může. A dost lidí se na vás bude divně dívat už "z principu"
  • pokud není zdrojový text bez chyb, bude předčítání nepříjemné. Narazil jsem na knihu, která měla na konci každého řádku ENTER navíc a TTS pak za každým řádkem dělala pauzu, jako by to byl nový odstavec (četla, co dostala). Vyřešil jsem to tak, že jsem ta odřádkování navíc prostě odmazal...
  • výběr hlasů je omezený. Naštěstí hned ten vestavěný od Google je dobře použitelný.

Tolik teorie, představme si teď aplikaci, kterou používám.

@Voice Aloud Reader

Existuje víc aplikací s podporou TTS, ale ty většinou používají speciální zvukový kanál pro TTS. Asi to má nějaké výhody (nejspíš jen ušetřená práce), ale nevýhodou je, že takový zvukový výstup nereaguje na připojení sluchátek nebo Bluetooth a nejde ovládat ze sluchátek. @Voice Aloud Reader toto řeší, protože zvuk odesílá do standardního výstupu pro média.

Takže jak na to

Stáhneme si aplikaci a podpoříme autora zakoupením plné verze :smiling-face:

Po spuštění aplikace se zobrazí text v angličtině. První, co uděláme, je že změníme jazyk na češtinu:

1 Vychozi stav.jpg  2 Nastavení hasu.jpg  3 Nastaveni hlasu hotovo.jpg

Tapneme na Change Voice or Language. Zobrazí se dialog s výběrem jazyků. Vybereme Use our voice manager a najdeme češtinu (je skoro na konci seznamu) a vybereme hlas (nenašel jsem rozdíl).

Nyní se vrátíme do prostředí aplikace a zkusíme otevřít nějakou knihu. Vzhledem k čím dál větším omezením od Google budeme muset projít torturou v podobě udělení oprávnění:

4 Otevreni knihy.jpg  5 Resfresh.jpg  6 Sken adresaru.jpg  7 Pridat adresar.jpg8 Opravneni k adresari.jpg  9 Prepnuti na interni uloziste.jpg  10 Povoleni prav.jpg  11 Nacteni knihy.jpg

Naštěstí to vypadá horší, než to je. Klikneme na ikonu pro otevření knihy. Měl by se nabídnout rovnou dialog pro přidání adresářů. Pokud ne, klikneme na ikonu pro znovunačtení knih. Zobrazí se dialog pro přidání lokalit k prohledávání. Klikneme na ikonu + a zobrazí se systémový dialog. Nejprve v třítečkové nabídce vybereme zobrazení interního úložiště a pak na něj vlevo přepneme. Zobrazí se seznam složek, najdeme tu, kde máme knihy, stiskneme Povolit přístup k adresáři... a potvrdíme dialog.

Proběhne prohledávání a zobrazí se seznam knih podle formátů. Nyní jen klikneme na název knihy a ta se načte.

12 Play a Set.jpg  13 Play a Set 2.jpg

Nyní můžeme pomocí tlačítek Play/Pause ovládat čtení. Stiskem šipky nahoru se vysune ovládací panel, kde lze měnit nastavení jazyka, ale hlavně hlasitost, rychlost a výšku hlasu. Já používám 155%.

Několik tipů:

• dvojím ťuknutím na text se začne předčítání od daného místa
  • v nabídce využívejte Boorkmarky. To se hodí, když u čtení usnete (prosím vás jen ne při řízení auta!!!) a hledáte, kde jste byli naposledy :smiling-face:
  • barva pozadí i textu jde změnit. Aplikaci lze použít i jako běžnou čtečku. Sice ne tak komfortní, jako třeba Kindle, ale zase máte zaznamenanou pozici, kde jste skončili
  • předčítání lze ovládat nejen ze sluchátek či audiosystému auta, ale i v notifikační liště či na zamykací obrazovce

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

0 Odpovědi