Ahoj CZ a SK Community 👋
po několika článcích o mé cestě do Paříže, probíhajícím programu od Samsungu a prvních dojmech na Galaxy Watch Ultra se nyní zaměřím na mé první dojmy nového Galaxy ZFlip6.
Samsung koncepci nového skládacího véčka extra nezměnil, je více hranatější, ale o malinko menší a lehčí. Rám véčka je vyrobený z hliníku Armor Aluminium s matnou úpravou. Novým prvkem jsou dva fotoaparáty umístěné na vnější straně telefonu, které mají kovové rámování v barvě telefonu. Tímto se jasně pozná, že se jedná o novou generaci. Váha telefonu činí 187 gramů.
Hlavní fotoaparát povýšil na rozlišení 50 Mpx, a druhý i tentokrát 12Mpx širokáč se 123° úhlem záběru. Uvnitř pak v kruhovém výřezu ještě 10Mpx selfie fotoaparát. Kvalitu fotoaparátů jsem zkoušel jen krátce, ale ve srovnání s Flip5 jsou fotky dle mého názoru výrazně lepší. Předchozí generaci jsem několik měsíců používal jako hlavní telefon, takže srovnání mám. Výhodou smartphonů s touhle konstrukcí je, že lze pro focení selfie využívat i hlavní 50Mpx fotoaparát. Telefon nahrává maximálně ve 4K při rozlišení 60 FPS.
Na místě jsem si vyzkoušel i funkci pro automatické zoomování. Pokud se totiž fotíte přes vnější displej, telefon rozezná až několik osob v hledáčku, a zaostří na celou skupinu. Za mě skvělá věc.
Samsung mezigeneračně přepracoval pant, který je tenčí a odolnější proti tlaku. Véčko se konečně pyšní odolností IP48. Uvnitř je umístěný 6,7" Dynamic AMOLED 2X displej s rozlišením Full HD+, adaptivní obnovovací frekvenci až 120 Hz. Vnitřní displej má nalepenou odolnější fólii, kde nám bylo řečeno, že by se měla méně odlepovat než u přechozí generace. Co se týče překladu v displeji, ten tam stále cítit jde, ale zdá se mi, že je to zase o fous lepší. Přední displej s výřezem pro fotoaparáty zůstal při stejném rozlišení (3,4 palce) s obnovovací frekvencí 60Hz . Sklo kryje Gorilla Glas Victus. Novinkou na venkovním displeji jsou nové sady widgetů, které se mohou skládat vedle sebe jako malé dlaždice.

Jako velmi dobrou zprávu vnímám zvýšení kapacity baterie. Nově má kapacitu 4 000 mAh, což je stejně jako u modelu Galaxy S24 a přitom zůstaly zachovány stejné rozměry těla. Maximální dobíjecí výkon je 25W přes kabel a 15 wattů bezdrátově. Procesor Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, s novou vypařovací komorou, která zajistí efektivnější chlazení. ZFlip6 nabízí dvě varianty paměti- 12 + 256 GB a 12 + 512 GB paměť. Mimochodem, minulá generace čítala pouze 8 GB RAM. Čtečka otisků prstů je klasicky na pravém boku, nechybí podpora Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, 5G ani NFC.
Telefon má již v základu Android 14 s nadstavbou One UI 6.1.1 a po vzoru řady S24 také podporu sedmi generací androidu a také sedm let bezpečnostních záplat. Životní cyklus by tak telefon měl zakončit s Androidem 21! ZFlip 6 obsahuje samozřejmě nové funkce Galaxy AI, které budou chvíli exkluzivní pouze pro nové skládačky.
Smart Select, chytrý výběr čehokoliv na displeji a možnost přetáhnout prvek do libovolné aplikace. Funkce Sketch to Image dokáže podle vaší "malby" do obrázku dodělat libovolný prvek, vyzkoušel jsem např. brýle a výsledek byl slušný. Samsung pro tyto úpravy využívá AI Gemini od Googlu.
Když mé dojmy shrnu, tak to z venku nevypadá na zásadní upgrade oproti předchozí generaci, ale například dvě věci, na které jsem si u Flip5 stěžoval byl slabý fotoaparát a nízká kapacita baterie. A dle výše napsaného můžete vidět, že Samsung své fanoušky tentokrát vyslyšel.
Díky za přečtení a přeji fajn den.
potasm