Novinky a tipy o Samsung produktech
Skládací zařízení byla hlavním programem dalšího Galaxy Unpacked. Dnes se zaměřím na vybavenější a dražší model, a to Galaxy Z Fold 7. A dle mého je na co se těšit.
Osobně jsem měl možnost otestovat nový model během minulého týdne a musím říct, že můj první pohled a letmé osahání, ve mně zanechalo velký dojem. Po letech spíše softwarových vylepšení se letos Samsungu podařil dle mého skutečný posun vpřed, zejména co se týče jeho designu a fotoaparátu.
Jedna z věcí, co vás okamžitě dostane je extrémní tenkost a lehkost nového zařízení Fold 7. Telefon je opravdu tenký a na svou velikost i velmi lehký. Rozložený má pouhých 4,2 mm a ve složeném stavu 8,9 mm. Pocit v ruce je pak naprosto odlišný od předchozích generací, který vás navíc nebude táhnout v kapse. Váha je neskutečných 215 gramů.
Fold 7 má vylepšenou konstrukci s novým pantem Armor FlexHinge a materiály jako Gorilla Glass Ceramic 2 a Advanced Armor Aluminum. Baterie je sice s kapacitou 4400 mAh stejná jako u Fold 6, ale optimalizace softwaru a procesoru by měla i s většími displeji zajistit podobnou výdrž.
Vnější 6,5palcový krycí displej a vnitřní 8palcový hlavní displej, jsou větší než u předchozí generace Fold 6. Oba panely jsou Dynamic AMOLED 2X s adaptivní 120 Hz obnovovací frekvencí, Samsungu se zase o kousek podařilo minimalizovat záhyb na hlavním displeji.
Ale pro mě osobně je jedno z největších vylepšení právě fotoaparát. Hlavní 200MP snímač s optickou stabilizací obrazu by měl přinést podobné výsledky jako řada Galaxy S Ultra.
Pod kapotou tepe nejnovější čipset Qualcomm Snapdragon 8 Elite for Galaxy, který slibuje špičkový výkon pro všechno, od náročných her po složité úlohy s umělou inteligencí. K tomu 12 GB nebo dokonce 16 GB RAM u 1 TB varianty. Samsung také klade velký důraz na integraci Galaxy AI funkcí, které by měly být optimalizované pro velký skládací displej, což otevírá nové možnosti pro produktivitu a kreativitu.
Nové uživatelské rozhraní One UI 8.0 je opět intuitivnější a přehlednější a zůstává maximální úroveň zabezpečení a dlouhá sedmiletá podpora.
Co naopak zamrzí je chybějící podpora S Pen na hlavním displeji a pro některé návrat k tradičnímu průstřelu (punch-hole) pro vnitřní selfie kameru namísto technologie pod displejem (UDC). Zatímco kvalita selfie kamery se razantně zlepšila, někteří uživatelé preferují neviditelnou UDC pro plně pohlcující zážitek z velkého displeje.
Samsung Galaxy Z Fold 7 bude v České republice a na SK dostupný v několika barevných variantách. Standardní barvy, které budou k dispozici u většiny prodejců, jsou:
Blue Shadow (modrá), JetBlack (černá), Silver Shadow (stříbrná/šedá)
Kromě těchto standardních barev bude Samsung nabízet i exkluzivní barvu Mint (zelená), kterou zakoupíte pouze online na oficiálních stránkách samsung.com.
Výhody předobjednávky nového modelu:
Předobjednávky již běží a oficiální dostupnost je stanovena na 25. července.
Ceny nového Galaxy Z Fold 7 v České republice a na SK jsou pak následující (oficiální prodej):
Samsung Galaxy Z Fold 7 12GB RAM + 256GB úložiště: 52 990 Kč | 2 149 €
Samsung Galaxy Z Fold 7 12GB RAM + 512GB úložiště: 55 990 Kč | 2 269 €
Samsung Galaxy Z Fold 7 16GB RAM + 1TB úložiště: 63 490 Kč | 2 589 €
I přes některé nedostatky a vyšší cenu, tak vzhledem k větším a kvalitnějším displejům spolu s masivním vylepšením fotoaparátů a výkonem nového procesoru dělají z Fold 7 kandidáta na jeden z nejlepších telefonů roku. S vylepšením softwaru optimalizace výdrže baterie by mohl být tím zlomovým modelem, který přesvědčí i váhavější uživatele, aby naskočili na vlnu skládacích telefonů. Já se osobně po Galaxy Z Fold 3 vracím ke skládačkám a uvidíme, zda u mě zůstane i po lednovém Unpacked a nově představené řadě S26.
Jakmile mi dorazí Fold7, začnu testovat a přinesu na toto prémiové zařízení i recenzi.
Díky za přečtení.
potasm
Zde mohou přidávat komentáře jen registrovaní uživatelé. Pokud už jste se zaregistrovali, přihlaste se. Pokud jste se ještě nezaregistrovali, zaregistrujte se a přihlaste se.