08-05-2022 10:26 PM - upraveno 10-05-2022 10:09 PM
Ahoj Community!
Tentokrát mám pro vás něco netradičního. Místo mobilů, které vám většinou představuju, tu dnes mám nový projektor Samsung Freestyle.
Freestyle vám už představila Kamila s Terezou v článku Představujeme The Freestyle: Všestranný a pohodlný přenosný projektor . Já se na to podíval z jiného úhlu.
krabice
v ní zabalený projektor
příslušenství
dálkový ovladač
Pozn.: projektor, který jsem dostal na hraní, není z běžného prodeje, jedná se o testovací kus, takže prodejní balení může být jiné.
Projektor samotný je poměrně nenápadný válec, který můžete položit, kde vás jen napadne. A takto vypadá projektor na stole:
projektor s krytem
včetně příslušenství
dálkový ovladač
Jak vlastně vypadala moje představa typického domácího použítí?
Jo jo, pěkně se válet v posteli a koukat na film, běžící na stropě 🙂 Jenže jsem narazil na to, že pro opravdu smysluplný divácký zážitek je třeba mít dostatečně zatemněnou místnost, a to můj byt bohužel nedokáže splnit.
Dovolil jsem si tentokrát vyjímečně pojmout recenzi spíše jako video, ke kterému zde doplním komentář. Je to moje první videorecenze, tak prosím o shovívavost...
Projektor jsem zapojil v našem fotostudiu, protože tam mám k dispozici jak velkou bílou zeď, stejně tak jako možnost téměř dokonalého zatemnění. K záznamu jsem použil fotoaparát Nikon Z7.
Zapojení projektoru je velice jednoduché. Zdroj do zásuvky a kabel do USB-C portu. Po prvním spuštění nás projektor provede poměrně přímočarým procesem nastavení. Projektor se zaregistruje do Smart Things.
Projektor se chová vlastně jako chytrá televize a obsahuje smart hub, do kterého můžete instalovat aplikace. Já vyzkoušel ty, které běžně používám v mobilu nebo na PC.
Každá aplikace umožňuje přihlášení pomocí webového prohlížeče, kdy zadáte adresu a tam opíšete zobrazený kód. Tím dojde k provázání zařízení s účtem. Na webu se musíte samozřejmě přihlásit k příslušné službě. Někdy se zobrazí QR kód, který má ulehčit od opisování, ale v praxi není načtení QR kódu z projektoru úplně pohodlné, protože si mobilem můžete zastínit obraz.
Aplikace jako takové fungují stabilně s výjimkou HBO Max, které mělo výpadky obrazu a zasekávalo se. K čemu mám ale výhrady, je ovládání. Pokud bych měl projektor delší dobu nebo měl zkušenost s chytrou TV s Tizenem, nejspíš bych byl jako ryba ve vodě. Já ale zkušenost neměl a tak jsem tápal, což je vidět i na videu.
Projektor jsem dostal v minimalistickém balení, které obsahovalo pouze vlastní projektor s krytem čočky, napájecí zdroj, dálkový ovladač a pořádně tlustý kabel.
Dálkový ovladač se nabíjí pomocí USB-C konektoru. Nemusíte v něm tedy měnit baterie, ale zato si musíte hlídat, aby se nevybil. Neměl jsem dost času na otestování, jak dlouho reálně vydrží nabitý.
Používání je opravdu snadné. Samsung si na tom dal velice záležet, aby zprovoznění ani vlastní provoz nebyl nijak složitý. Doma jsem zkoušel projektor prostě postavit na noční stolek a obraz promítal na strop. Projektor je výklopný, bohužel pouze v jedné ose, takže pro nasměrování přímo nad oči jsem ho musel zboku podložit. Projektor se tím nenechal rozhodit a obraz správně zkorigoval.
Je třeba přiznat, že s projektory nemám zkušenosti. Proto mě možná překvapí některé věci, které jsou vlastně samozřejmé a naopak, nedocením něco, co samozřejmé není.
Rozlišení mně přijde dostačující. Ještě nedávno jsem měl doma monitor s FullHD na úpravu fotek a stačil mně.
Jas obrazu je dokonalý, pokud máte v místnosti tmu. Když rozsvítíte, je sice vidět, co se promítá, ale detaily mizí. Je to použitelné třeba na prezentaci nějakých grafů, ale na fotky nebo video už moc ne. Pokud nejste schopni odstínit sluneční světlo, nemusíte projektor ani zapínat.
Shodou okolností jsem byl včera v kině a přijde mně, že pocit z kontrastu je podobný. Dokud svítí světla, sice obraz vidím, ale není to ono. Když se zhasne, je to paráda.
Projektor sám je shopen slušného zvukového přednesu, ale pokud nechcete rušit sousedy, můžete připojit sluchátka. A když naopak chcete pořádně zahlučit, lze připojit přes bluetooth jakýkoliv audiosystém.
Projektor jako takový se mně jeví jako povedené zařízení, které zapadá do nabídky společnosti Samsung a jejího ekosystému.
Z kladů bych vyzdvihl rozměry a hmotnost. Projektor není problém přibalit na dovolenou, pokud pro něj najdete použití. Stejně tak zapojení do ekosystému a ovládání je na jedničku.
Jako očekávatelnou bych označil v této třídě vyšší nároky na zatemnění. Naopak vyzdvihnout musím schopnost poradit si s promítáním pod úhlem (poznámka: dojde ke korekci obrazu na obdélník. Pokud ale promítáte pod pstrým úhlem třeba na strop, dojde k tomu, že jedna část obrazu je ostřejší, než zbytek. To je fyzika a tato technologie to nemá jak korigovat).
Kde je třeba zapracovat, jsou aplikace. Fungují, to ano, ale nemají jednotné ovládání, zvláště HBO Max se chovalo nevypočitatelně, ale ani Youtube nebo Spotify nebyly úplně na jedničku. Nejlépe se choval Netflix.
A co vy, jak se vám nový Freestyle líbí? Plánujete koupi, případně ho už máte? Podělte se!