Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Zabezpieczanie danych za pomocą aplikacji Mój Sejf

(Temat utworzony: 07-07-2018 01:01 PM)
84622 Wyświetlenia
Damian K
Hotshot
Opcje

Witajcie :smiling-face:

Dziś chcę Wam w skrócie opisać działanie aplikacji Mój Sejf. Jest to następca usługi myKnox, która została wygaszona w grudniu zeszłego roku. W niektórych telefonach funkcja ta może być podpisana jako Bezpieczny Folder.

Aplikacja ta pozwala na zabezpieczenie wielu rzeczy, takich jak prywatne pliki, aplikacje, kontakty, zdjęcia, wpisy kalendarza i inne.

Widok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracjiWidok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracji

Bardzo ważne jest to, że aplikacje przeniesione do Sejfu są tam jako oddzielne, niezależne instancje. W związku z tym, dane utworzone w Sejfie bądź przeniesione do niego, nie będą dostępne poza nim.

Jako przykład mogę podać zdjęcia. Gdy uruchomisz aplikację aparatu z poziomu Sejfu, wszelkie zdjęcia zrobione w ten sposób będą widoczne jedynie z poziomu Galerii w Sejfie. Tak samo dzieje się na przykład w przypadku kontaktów.

Ekran kontaktów poza SejfemEkran kontaktów poza SejfemEkran aplikacji Kontakty w sejfieEkran aplikacji Kontakty w sejfieDodawanie kontaktu z poziomu sejfuDodawanie kontaktu z poziomu sejfuWidok po dodaniu kontaktuWidok po dodaniu kontaktu

Analogicznie, jeżeli zabezpieczysz wiadomości e-mail za pomocą Sejfu, nie będą one wyświetlane nigdzie indziej.

Sama aplikacja może być zabezpieczona za pomocą standardowych blokad – PINu, wzoru bądź hasła.

Pliki przenoszone do sejfu można przenieść całkowicie lub wykonać ich kopię, tak by zachować również tę niezabezpieczoną wersję przenoszonego pliku.

Screenshot_20180707-110736_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-110750_Secure Folder.jpg

Aplikacja Mój Sejf posiada swoje własne ustawienia, dotyczące głównie dostępu do aplikacji i treści wewnątrz niej. Poniżej kilka screenów z ustawień aplikacji. Są dość zrozumiałe, jeżeli natomiast któraś opcja budzi Wasze wątpliwości, zachęcam do dyskusji. :smiling-face:

Screenshot_20180707-105304_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105327_Settings.jpgScreenshot_20180707-105336_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105343_Secure Folder.jpg

Czy zabezpieczacie swoje dane za pomocą tej aplikacji? Czy ta funkcja jest dla Was przydatna? Dajcie znać w tym wątku.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
Przejdź do rozwiązania
497 Odpowiedzi
Tatsu
Student
Opcje

Witam.

Jestem załamany tym SEJFEM :smiling-face:

na początku myślałem super, to wspaniałe miejsce na trzymanie Moich informacji dotyczących wypłat, gdyż pracowałem w UK dostawałem wypłaty co tydzień wraz z mailem z payslip'em...

po aktualizacji telefonu po wejściu do galerii zdjęć (bo robiłem ss'y moich tygodniowek)

zdjęć nie było...było jedno zdjęcie w albumie "aparat" natomiast ja stworzyłem nowy album

i tam umieszczałem te zdjęcia DODATKOWO ukrywając je i tutaj jest problem..

zniknęła funkcja "ODKRYJ LUB ZAKRYJ ALBUM" zrobiłem 3 albumy dodałem do każdego po 1 zdj i nadal

nie ma opcji zakrycia ich więc zdjęcia, które miałem zakryte przepadły ???

Czekam na szybką odpowiedź, gdyż już Mi zepsuliście humor z rana :smiling-face:

0 Like
Damian K
Hotshot
Opcje

Myślę, że w takim przypadku warto skontaktować się z infolinią, żeby konsultant przeprowadził zdalną obsługę i sprawdził to w telefonie. Myślę, że te zdjęcia zostały w jakiś sposób jeszcze ukryte, ale nie są usunięte.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
0 Like
Tatsu
Student
Opcje
też tak myślałem, że nadal są ukryte i istnieją w telefonie haha :smiling-face:
więc postanowiłem bezpośrednio podłączyć tel do pc i znalezc je natomiast zanim to uczyniłem
jeszcze raz przeszukałem cały sejf i uwaga... znalazły się !
w Sejfie znajduje się folder,w którym znajduje się WSZYSTKO to co zostało na niego przeniesione :smiling-face:
i jeśli stamtąd nie znikną Mi zdjęcia haha to w zupełności wystarczy :smiling-face: "Moje pliki"
RadekK
Hotshot
Opcje

hej @Tatsu,

Bardzo się ciesze, że udało się odnaleźć zagubione pliki. Podaj dla potomnych gdzie dokłdanie mieści się ten folder?

Będzie świetnie, jeśli wrzucisz print screen.

0 Like
KOWALszefu
First Poster
Opcje

Czy mozna przenieść aplikację i wszystkie pliki jakie się w niej znajdują na kartę pamięci?

Jesli tak, to jak?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@KOWALszefu przyznam, że nijak twoje pytanie nie pasuje do tego temat, ale postaram się odpowiedzieć.

Przy stockowych ustawieniach, nie ma możliwości przeniesienia całej aplikacji i jej składowych na kartę pamięci. Pliki uruchamiające lub nawet cala aplikacja i tak pozostaną w pamięci wewnętrznej. Cześć plików jest możliwa do przeniesienia, pod warunkiem, że sama apka na to pozwala. Aby to sprawdzić i ewentualnie zastoswać należy wejść do zkaładki Aplikacje, kliknąć na wybraną apkę, następnie na link pamięć domyślna i sprawdzić czy mamy możliwość zmiany. Czy pojawia się zapis "użyto Domyślna pamięć" i przycisk "zmień".

Dodam, że można w opcjach programisty wymusić takie zachowanie na wszystlich aplikacjach, ale nikt nie zagwarantuje Ci porawnego funkcjonowania aplikacji po wymuszeniu takiego zachowania.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72, podejrzewam, że @KOWALszefu zapytał o możliwość przeniesienia zabezpieczonych danych oraz samej aplikacji Mój Sejf na kartę pamięci. Opierając się na informacjach, które podałeś, wygląda na to, że nie będzie to możliwe albo bardzo trudne do osiągnięcia.

0 Like
Quodvultdeus
Apprentice
Opcje

Cześć, po wlaczeniu aplikacji Moj sejf na Tab A (2018) SM-T595 moj tablet przestal sie kontaktowac z moim laptopem przez bluetooth (jest to starszy typ komputera i nie ma WiFi direct) . Po prostu laptop go nie widzial. Gdy odinstalowalem Moj sejf problem sie skonczyl. Czy to kwestia odpowiednich ustawien aplikacji Moj sejf (jakich) czy moze uboczny skutek zabezpieczen?

0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

Hej @Quodvultdeus,

W aplikacji Mój Sejf nie ma opcji, które mogą być odpowiedzialne za spowodowanie komplikacji połączenia bluetooth tablet - komputer. Sprawa niezwykle ciekawa.

Zainstaluj ponownie i skonfiguruj Mój Sejf. Następnie wyłącz kontener z poziomu górnej belki. Między ikonkami WiFi, Bluetooth będziesz miał ikonę Mój Sejf. Dezaktywuj ją i sprawdź, czy połączenie tablet-laptop zostanie nawiązane.

Dodatkowo po instalacji aplikacji proponuje zresetować ustawienia sieciowe: Ustawienia -> Zarządzanie ogólne -> Resetowanie -> Zeruj ustawienia sieciowe.

Quodvultdeus
Apprentice
Opcje

Ok. Zresetowanie rozwiązało problem. Po kilku dniach nawet bez aplikacji My safe problem się pojawił. A po zresetowaniu ustawień sieci tablet jest rozpoznawany przez Bluetooth.

Mam jeszcze pytanie dotyczące używania My safe. Żeby otworzyć plik pdf musiałem za pierwszym razem zainstalować nową osobną przeglądarkę pdf. Po odinstalowaniu i zainstalowaniu na nowo My safe'a, chcąc  otworzyć plik otrzymałem znów info, że  nie ma aplikacji do otwarcia. Ponieważ nie mogłem znaleźć zainstalowanej wcześniej przeglądarki pdf ściągnąłem ją na nowo ze sklepu. Teraz chcąc otworzyć, android pokazuje mi ikonki obydwu identycznych apl.  Gdzie szukać tych przeglądarek, żeby jedną odinstalować?

0 Like