Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Zabezpieczanie danych za pomocą aplikacji Mój Sejf

(Temat utworzony: 07-07-2018 01:01 PM)
84363 Wyświetlenia
Damian K
Hotshot
Opcje

Witajcie :smiling-face:

Dziś chcę Wam w skrócie opisać działanie aplikacji Mój Sejf. Jest to następca usługi myKnox, która została wygaszona w grudniu zeszłego roku. W niektórych telefonach funkcja ta może być podpisana jako Bezpieczny Folder.

Aplikacja ta pozwala na zabezpieczenie wielu rzeczy, takich jak prywatne pliki, aplikacje, kontakty, zdjęcia, wpisy kalendarza i inne.

Widok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracjiWidok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracji

Bardzo ważne jest to, że aplikacje przeniesione do Sejfu są tam jako oddzielne, niezależne instancje. W związku z tym, dane utworzone w Sejfie bądź przeniesione do niego, nie będą dostępne poza nim.

Jako przykład mogę podać zdjęcia. Gdy uruchomisz aplikację aparatu z poziomu Sejfu, wszelkie zdjęcia zrobione w ten sposób będą widoczne jedynie z poziomu Galerii w Sejfie. Tak samo dzieje się na przykład w przypadku kontaktów.

Ekran kontaktów poza SejfemEkran kontaktów poza SejfemEkran aplikacji Kontakty w sejfieEkran aplikacji Kontakty w sejfieDodawanie kontaktu z poziomu sejfuDodawanie kontaktu z poziomu sejfuWidok po dodaniu kontaktuWidok po dodaniu kontaktu

Analogicznie, jeżeli zabezpieczysz wiadomości e-mail za pomocą Sejfu, nie będą one wyświetlane nigdzie indziej.

Sama aplikacja może być zabezpieczona za pomocą standardowych blokad – PINu, wzoru bądź hasła.

Pliki przenoszone do sejfu można przenieść całkowicie lub wykonać ich kopię, tak by zachować również tę niezabezpieczoną wersję przenoszonego pliku.

Screenshot_20180707-110736_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-110750_Secure Folder.jpg

Aplikacja Mój Sejf posiada swoje własne ustawienia, dotyczące głównie dostępu do aplikacji i treści wewnątrz niej. Poniżej kilka screenów z ustawień aplikacji. Są dość zrozumiałe, jeżeli natomiast któraś opcja budzi Wasze wątpliwości, zachęcam do dyskusji. :smiling-face:

Screenshot_20180707-105304_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105327_Settings.jpgScreenshot_20180707-105336_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105343_Secure Folder.jpg

Czy zabezpieczacie swoje dane za pomocą tej aplikacji? Czy ta funkcja jest dla Was przydatna? Dajcie znać w tym wątku.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
Przejdź do rozwiązania
497 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Zuzka356, Czy w telefonie było coś kombinowane z oprogramowaniem. Sprawdź i tutaj jaki masz status Knox za pomocą aplikacji Phone Info.

Screenshot_20201213-192859.jpg

Zuzka356
Explorer
Opcje
był jedynie resetowany
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Zuzka356 Pobierz aplikację o której wspomniał @kamil40013 i wstaw zdjęcie tak jak @kamil40013 

0 Like
Majqel76
Voyager
Opcje

Witam. Nie używam Mojego sejfu, potrzebuję dla kolegi. 
Pytanie. Gdy pobieram / instaluję nową aplikację z Google Play to automatycznie jest ona dodawana również do "sejfu". Jak to wyłączyć ?

0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Majqel76 nie ma opcji odpowiadającej za automatyczne dodawanie aplikacji do Sejfu. Apkę można dodać/usunąć ręcznie po wejściu do sejfu. Czy w przypadku każdej aplikacji pojawia się taki problem?

winicjusz
Apprentice
Opcje
Czy ktokolwiek z firmy Samsung tu zagląda i może odpowiedzieć kiedy kopia zapasowa dla Mojego Sejfu będzie normalnie dostępna? Jednak odszyfrowanie danych i wykonanie kopii zapasowej danych, które trzymamy w "sejfie", w formie rozszyfrowanej to istne kuriozum i żadne rozwiązanie - umówmy się.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@winicjusz, nie zaglądają, więc musisz zadać to pytanie bezpośrednio do Samsunga: https://www.samsung.com/pl/support/contact/

Możesz też zgłosić sugestię, równie dobry sposób: https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sugesti%C4%... 

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

MagdalenaBia
Explorer
Opcje
Dzień dobry!
Chciałam skorzystać z aplikacji mój sejf na moim Galaxy a22 4g, jednak po zainstalowaniu jej w ogóle się ona nie otwiera. Także w ustawieniach biometrycznych nie ma informacji o sejfie.
Da się korzystać z sejfu na tym telefonie? 
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@MagdalenaBia  Skąd zainstalowałaś tę aplikacje? Jak mi wiadomo ten telefon nie ma aplikacji mój sejf.

MagdalenaBia
Explorer
Opcje
Że sklepy play. Oryginalny secure folder od Samsunga
0 Like