07-07-2018 01:01 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 11:01 PM przez EwaK
Witajcie
Dziś chcę Wam w skrócie opisać działanie aplikacji Mój Sejf. Jest to następca usługi myKnox, która została wygaszona w grudniu zeszłego roku. W niektórych telefonach funkcja ta może być podpisana jako Bezpieczny Folder.
Aplikacja ta pozwala na zabezpieczenie wielu rzeczy, takich jak prywatne pliki, aplikacje, kontakty, zdjęcia, wpisy kalendarza i inne.
Widok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracji
Bardzo ważne jest to, że aplikacje przeniesione do Sejfu są tam jako oddzielne, niezależne instancje. W związku z tym, dane utworzone w Sejfie bądź przeniesione do niego, nie będą dostępne poza nim.
Jako przykład mogę podać zdjęcia. Gdy uruchomisz aplikację aparatu z poziomu Sejfu, wszelkie zdjęcia zrobione w ten sposób będą widoczne jedynie z poziomu Galerii w Sejfie. Tak samo dzieje się na przykład w przypadku kontaktów.
Ekran kontaktów poza Sejfem
Ekran aplikacji Kontakty w sejfie
Dodawanie kontaktu z poziomu sejfu
Widok po dodaniu kontaktu
Analogicznie, jeżeli zabezpieczysz wiadomości e-mail za pomocą Sejfu, nie będą one wyświetlane nigdzie indziej.
Sama aplikacja może być zabezpieczona za pomocą standardowych blokad – PINu, wzoru bądź hasła.
Pliki przenoszone do sejfu można przenieść całkowicie lub wykonać ich kopię, tak by zachować również tę niezabezpieczoną wersję przenoszonego pliku.
Aplikacja Mój Sejf posiada swoje własne ustawienia, dotyczące głównie dostępu do aplikacji i treści wewnątrz niej. Poniżej kilka screenów z ustawień aplikacji. Są dość zrozumiałe, jeżeli natomiast któraś opcja budzi Wasze wątpliwości, zachęcam do dyskusji.
Czy zabezpieczacie swoje dane za pomocą tej aplikacji? Czy ta funkcja jest dla Was przydatna? Dajcie znać w tym wątku.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
23-10-2018 03:46 PM
Trudno powiedzieć, co jest przyczyną.
Przed chwilą wykonałem jeszcze test, zaznaczyłem 15 zdjęć z pamięci telefonu > klawisz menu > przenieś do kontenera mój sejf. Zdjęcia przeniosły się automatycznie i były widoczne w sekcji Mój sejf > Galeria.
Potem przeniosłem je z powrotem poza Sejf i były widoczne w Galerii.
Spróbuj wykonać jeszcze jakieś zdjęcie aparatem i przenieść je do Sejfu w ten sposób. Jeżeli nie będzie to wyglądało tak, jak opisałem powyżej, jest jakiś problem z samą aplikacją.
Daj znać, jak sprawdzisz.
06-06-2018
11:10 PM
– ostatnio edytowany
13-12-2022
12:20 PM
przez
OleksiiA
07-06-2018 07:06 AM
@Zienek01 tak sam z siebie się zablokował? Czy może była jakaś próba wgrania custom recovery, custom romu lub rootowania? Takie rzeczy nie dzieją się same.
Blokadę możesz spróbować usunąć poprzez zalogowanie się do swojego konta na stronie Find my mobile.
Więcej znajdziesz w tym temacie: https://eu.community.samsung.com/t5/Urz%C4%85dzenia-Mobilne/Find-My-Mobile-opis-funkcji/td-p/401940/...
07-06-2018 07:36 AM
07-06-2018 09:32 AM
07-06-2018 09:44 AM
Nic nie robiłem z telefonem. Zainstalowałem najnowszą aktualizację gdzie pojawił się właśnie Mój sejf. Przeniosłem do niego kilka plików i się zablokował. Telefon działa normalnie. Odblokowanie ze strony (znajdź telefon) nic nie dało.
07-06-2018 10:26 AM
07-06-2018 10:30 AM
07-06-2018 10:42 AM — edytowano 07-06-2018 10:46 AM
A jak zachowują się aplikacje, których dane przeniosłeś do sejfu?
I jaki masz status telefonu? Telefon prywatny, czy służbowy? Czy doinstalowywane były jakies certyfikaty?
Skoro odezwał się Knox, to musiało coś być nie tak oficjalnościa plików systemowych.
07-06-2018 11:09 AM
Do sejfu przeniosłem tylko kilka zdjęć aby sprawdzić jak to dziala