Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

W Niemczech nie działają wychodzące połączenia i sms

(Temat utworzony: 09-08-2022 10:31 AM)
6836 Wyświetlenia
MagdalenaBia
Explorer
Opcje
Edit: po ogromnych perturbacjach i trafieniu w końcu na konsultantkę Orange, która faktycznie chciała mi pomóc, problem został rozwiazany. 
Nie wiem gdzie leżał problem jednak Orange flex usunęło go zdalnie. Także to był bezwzględny problem po stornie operatora. 
Kłaniam się każdemu, kto żywo zaangażował się tutaj w pomoc. Dziękuję Państwu!!! 

Cześć!
Jak tylko przekroczyłam granice PL-De przestały mi działać wychodzące(!) połączenia i smsy. Dane komórkowe działają (sic!), a także każdy może do mnie zadzwonić i wysłać sms.
Skontaktowałam się z operatorem, ten mówi, że: "(SMS-1/4) Cześć, wracamy z podpowiedzią. Zacznij od wyłączenia i ponownego włączenia swojego urządzenia. Następnie wybierz (SMS-2/4) ręcznie innego operatora. Wyłącz wszystkie blokady numerów. Dodatkowo pamiętaj, że przy połączeniach/sms- ach (SMS-3/4) roamingowych stosujemy taki format numeru odbiorcy: +48xxxxxxxxx lub 0048xxxxxxxxx. Od strony sieci usługi (SMS-4/4) działają prawidłowo. Orange Flex"
Próbuję uzyskać wsparcie dla samsunga w Smart tutor, ale ten wymaga zadzwonienia do nich i pozyskania kodu. Nie mam jak tego zrobić, bo mi wychodzące połączenia nie działają. Innej osobie nie podadzą kodu (próbowałam). 
I tak, zmieniałam ustawiania na ręczne wybieranie sieci. Miliony razy wyłączałam i włączałam telefon. Dalej nic. 
0 Like
38 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@MagdalenaBia  Cześć

trzeba sprawdzić ustawienia roamingu - najlepiej skontaktować się z operatorem aby to sprawdzili, czy wszystko jest prawidłowo włączone.

Sprawdź również czy jest włączony roaming w ustawieniach telefonu:

Screenshot_20220809-105226_Call settings.jpg

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@MagdalenaBia Witam. Proszę ustawić na sieć 3G i spróbować wtedy.Screenshot_20220809-111614_Call settings.jpg
nesiasps
Voyager
Opcje
Jakiś temat był o tym gdzieś
Wybierz połączenie kodem *123*00 prefiks kraju numerTel# np *123*0048510100100# i zielona sluchwkam po chwili oddzwoni numer i zestawi połączenie z numerem docelowym.

Edit: sytuacja wynika z faktu, że z danym operatorem roamingowym Orange nie ma umowy na proste wybieranie. W niektórych krajach pomaga ręczny wybór operatora na innego.

https://nasz.orange.pl/t5/Na-kart%C4%99/Domy%C5%9Blnie-w%C5%82%C4%85czona-blokada-na-po%C5%82%C4%85c...
0 Like
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Pobierz ze sklepu play aplikację Mój Orange i pogrzebaj w ustawieniach muszą tam być jakieś opcje związane z roamingiem 🙂
0 Like
MagdalenaBia
Explorer
Opcje
Zobacz mój pierwotny post. Jest tam sms od Orange z wyjaśnieniem, że po ich str jest wszystko ok. To znaczy, że kontaktowałam się z nimi i wszystko wg nich jest ok. W apce flexa jest też git, nawet jest więcej środków, jakby chcieli, bym zapłaciła (mimo, że w DE nie płaci się za roaming).
0 Like
MagdalenaBia
Explorer
Opcje
Nie działa Twój sposób 😞Screenshot_20220809-115743_Phone.jpg
0 Like
MagdalenaBia
Explorer
Opcje
Całkowicie wtedy traci zasięg telefon.
0 Like
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Ok a wyciagniecie i wsadzenie karty? Czasami to pomaga na zwiechy🙂
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
No to dziwna sprawa że w 3G Pani znika sygnał. Może Pani spróbować jeszcze z samym 2G czy też zniknie? I jeśli jest to telefon na dwie karty SIM to proszę włożyć w drugi slot?