16-08-2024 12:44 AM
Znalazłem błąd w aplikacji ExpertRAW w trybie astro i focusie ustawionym na Auto,jak już zacznie robić zdjęcie to przestawia się lekko, jak zakończy to przez chwilę jest przestawiony a jak zakończy przeliczać fotografia fokus od nowa się ustawia poprawnie.
Tak dzieje się na wersji ExpertRAW 3.0.06.28 a jak zainstalowałem starszą 3.0.05.12 tego błedu nie ma - 100% wina nowszej wersji ExpertRAW.
W innych trybach czy manualnym focusie już jest dobrze, tylko tryb Astro i tylko w focusie Auto na obietywie (Wide 23mm). czyszczone dane aplikacji aparat o raz czyszczenie danych aplikacji ExpertRAW oraz instalacja jej od nowa, czyszczona partycja Casche z poziomu Recovery też była robiona. To wygląda na błąd tylko w aplikacji Expert RAW w tytułowej wersji. Chyba Samsung celowo tego nie wprowadził tylko do S23???
Czy ktoś jeszcze to potwierdzi?
Mam Galaxy S23 na najnowszym oprogramowaniu 6.1 z zabezpieczeniami z sierpnia.
Poniżej zdjęcia z dochodzenia kiedy i w której wersji to się dzieje:
16-08-2024 03:27 PM
@MarcinB24 Prześlij raport o błędach, koniecznie z tymi zdjeciami. Zrobisz to w ten sposób:
Aplikacja Samsung Members > Wsparcie > Raporty o błędach.
16-08-2024 05:14 PM
Chciałem najpierw potwierdzić czy ktoś jeszcze tak ma może... ale skoro na starszej wersji jest dobrze to raczej ni wina sprzętu...
Chociaż zraziłem się do zgłaszania błędów bo zostałem potraktowany jak "prosty amator bez wiedzy" gdy zgłaszałem że w nowym Galaxy Watch 5 Pro ikona rozłączonego internetu w smartfonie jest informowana na smartfonie jako rozłączony smartwatch od smartfona, mimo że symbol BT pokazuje połączenie - zgłosiłem to po dokładnej analizie gdzie i kiedy to się pojawia, w międzyczasie zrobiłem wipe cache z poziomu recovey a potem jeszcze przywrócenie ustawień fabrycznych i nadal identycznie jest... czyli tak jest zaprogramowane w systemie smartwacha... to w odpowiedzi na Raport ze zdjęciami pokazującymi tą ciekawostkę support najpierw zaproponował od nowa zrobić factory reset a jak nie pomoże oddanie do serwiasu nowego zegarka - jakach chora sytuacja?! Serwis naprawia bugi w sofcie czy co że tak proponują... a mam serwis 120km od siebie i miał bym nowy zegarek odsyłać jak ten bug jest potwierdzony w internecie co zaznaczyłęm im też...
Dlatego teraz juz wolę cofnąć do starszej wersji ExpertRAW albo wyłączyć AutoFocus na Manual (0,8) i jest dobrze. Już mleko się wylało bo temat poszedł na inne fora i portal SamMobile, zobaczymy czy też potwierdzą ten problem. Zauważyłem ten problem bo w kwietniu robiłem ExpertRAWem zdjęcia nieba ostre a parę dni temu zepsułem zdjęcia sobie zorzy polarnej przez co bardzo się rozzłościłem na Samsunga za to że popsuli program a nie sprawdziłem focusa przy robieniu zdjęć...
15-11-2024 09:50 PM
zgłoszone od razu i mieli przekazać do odpowiedniego działu... wychodzą kolejne wersje i nadal ten sam babol. Przed wczoraj odpisali że wyszła nowa wersja Samsung Expert RAW 3.0.08.10, hehe którą testowałem już we wrześniu (co za zapłon w supporcie) ale nadal to samo, znowu wróciłem do 3.0.05.12 aby używać autofocusa i nie bawić się w ręcznego focusa... ech Samsung... no samo zrobili z aktualizacją 6.1.1 i jakością audio, najpierw zaprzeczali a teraz potwierdzili że dużo mają zgłoszeń od użytkowników S23 że dzwięk jest wyprany po BT, i potwierdzili że problem jest zgłoszony do Dolby bo biblioteki Atmos zepsuły audio we wszystkich trybach... Trak samo było ze zdjęciami teleobkietywem w S23 Ultra gdzie zdjęcia były rozmazane, dopiero po prawie miesiącu naprawili jak ludzie ich oblali samym złem...