Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsun S9 plus NFC nie komunikuje się z e-dowodem i e-paszportem

(Temat utworzony: 06-07-2022 05:29 PM)
1502 Wyświetlenia
Krupskim
First Poster
Opcje

Otrzymałem nowy dowód z chipem oraz paszport też z chipem. Zainstalowałem aplikację eDO app by wykorzystać możliwości logowania i podpisywania dokumentów urzędowych. Niestety , nie mam z niej pożytku gdyż moduł NFC nie kontaktuje się z chipem. Telefon bez futerału, magnesów , płytek , bateria naładowana, płatności zbliżeniowe realizowane są bez problemu.  PWPW / twórca aplikacji/ twierdzi  ,że NFC w moim samsungu wysyła bardzo słaby  sygnał i to jest przyczyna. Jak rozwiązać sytuację.

0 Like
12 Odpowiedzi
Johny_WSH
First Poster
Opcje
Musisz mieć coś albo pogrzebane w ustawieniach albo uszkodzone NFC. Mój poprzedni telefon to był właśnie Samsung Galaxy S9+ noszony w silikonie i działało to bez problemu. Z tego co kojarzę to też chyba w urzędzie trzeba było aktywować komunikację w dowodzie ale tego pewien nie jestem, albo gdzieś na stronie? Nie mogę skojarzyć jak to było.
Krupskim
First Poster
Opcje

W urzędzie  nadałem PIN1 i PIN 2 i funkcje zostały aktywowane. Płacę telefonem z użyciem NFC bez problemu. W  ustawieniach nie bardzo jest co zmieniać - albo NFC włączone albo nie.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Johny_WSH  Cześć 

Jeżeli podejrzewasz że moduł nfc działa wadliwie,  można udać się do serwisu w celu przeprowadzenia diagnostyki czy działa z odpowiednią siłą.  

Krupskim
First Poster
Opcje

prawie 100km do serwisu w Lublinie. telefon potrzebny na codzień

0 Like
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Reset do ustawień fabrycznych jeżeli nie pomoże to już tylko serwis
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Kiedyś miałem problem w telefonie S21 Ultra i nic nie pomagało. Kontaktowałem się nawet z deweloperem aplikacji, ale niewiele mi pomógł. Dodam, że NFC działało w każdej innej aplikacji. Poniżej wskazówki jakie otrzymałem. Być może u Ciebie pomogą.

Wskazówka 1

• dowód musi być nieruchomo w trakcie odczytu,
  • odczyt może się zacząć po 2-3 sekundach (zwłaszcza po przerwaniu poprzedniego), wtedy lepiej nie poruszać dowodem,
  • obrót e-dowodu o 90 lub 180 stopni może pomóc w odczycie e-dowodu

Wskazówka 2

prosimy również spróbować przełączyć:

MENU > Ustawienia > Szybki odczyt e-dowodu

Wskazówka 3

Sugerujemy wyłączyć szybkie ładowanie przewodowe i bezprzewodowe, które mogą zakłócać prawidłową pracę anteny NFC.

Jeżeli żadna z powyższych wskazówek nie pomoże to skontaktuj się z deweloperem. Możliwe, że mają nowe wskazówki.

Krupskim
First Poster
Opcje
Też otrzymałem od nich takie rady - nic nie pomogło. Moje pytanie jest takie: czy w czasie płatności telefonem moduł NFC jest tylko odbiorcą sygnału , terminal go emituje i odpowiada za połączenie a w momencie gdy chcę połączyć się z chipem w dododzie to mój moduł ma emitować sygnał i w moim przypadku jest on za słaby?
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Ciężko powiedzieć gdzie tkwi problem. Najlepiej zgłosić błąd do dewelopera aplikacji i poczekać na poprawkę. Czy w innych aplikacjach moduł NFC funkcjonuje prawidłowo?

0 Like
Krupskim
First Poster
Opcje

Deweloper odpowiedział mi tak jak wskazał " nismo " . Nie korzystałem z innych aplikacji wymagających NFC - jedynie z płatności zbliżeniwych

0 Like