Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Portfel google płatności i potwierdzanie tożsamości

(Temat utworzony: 05-11-2024 11:00 PM)
997 Wyświetlenia
macios6
Pathfinder
Opcje
Witam. Powiedzcie proszę czy jest jakaś inna opcja by przed płatnością potwierdzić tożsamość płacąc portfelem /google pay?
W iphonie było to tak że naciskało się dwa razy przycisk zalaczania/wyłączania skanowało twarz i szło płacić. Teraz w s24 przykładam telefon do czytnika oddałam go od siebie po czym znów muszę go odciągnąć od terminala żeby potwierdzić kciuk czy np twarz lub pin. Nie jest do końca komfortowe. I tu pytanie czy da się to jakoś usprawnić?
36 Odpowiedzi
Wiatrak24
Troubleshooter
Opcje
Możesz jedynie wyłączyć tą weryfikacje:
- Otwórz portfel google
- Kliknij w prawym górnym rogu ikone twojego profilu
- Ustawienia aplikacji portfel
- Ustawienia weryfikacji
- Płatności za transport publiczny
- Na dole są "karty kredytowe i debetowe" i pod dołem "wymagana weryfikacja". Aby transakcja przeszła i tak musisz mieć odblokowany telefon jako dodatkowe zabezpieczenie możesz wyłączać NFC
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
@macios6 przed dokonaniem płatności otwórz apkę Portfel Google i na górze będzie info "Ze względów bezpieczeństwa... bla,bla, bla... potwierdź swoją tożsamość" kliknij w to potwierdź tożsamość jak masz ustawione kciukiem czy inaczej i później zbliż do terminala, dokonasz płatności i już nie będzie żądać potwierdzenia. Pamiętaj o tym za każdym razem przed dokonywaniem płatności.
PS.
To o czym pisze kolega @Wiatrak24 działa tylko przy opłatach za usługi transportu publicznego.
wad7
Pioneer
Opcje
Dokładnie tak samo jak w IPhone jest teraz w Samsungu.
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Slawek23, jak już raz potwierdzi w aplikacji to, o czym piszesz, to następnie już nie będzie musiał wchodzić do apki i tego robić, a będzie to działało tak, jak opisałem kilka tygodni temu w tym wątku: https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-s23/problem-z-nfc/m-p/10714554

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
w podlinkowanym przez Ciebie wątku ja również napisałem post i wyjaśniłem że niestety będzie trzeba ponownie potwierdzić tożsamość i to nawet tego samego dnia gdyż owo potwierdzenie jest ważne tylko przez pewien czasokres zależny od wewnętrznych ustawień programisty. Tak że nie do końca masz rację, owszem kiedyś wystarczyło raz wykonać potwierdzenie i więcej nie było wymagane lecz od niedawna zmieniono zasady bezpieczeństwa w Portfelu i powyższe trzeba wykonywać często.
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Slawek23, u mnie to działa tak jak opisałem. Dogrzebałeś może, od jakich dokładnie ustawień to zależy, bo skoro ja mam inaczej, oznacza, że jest sposób to ustawić w jakiś sposób.

Witaj na Forum Samsung!
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Slawek23, widzę, że zedytowałeś komentarz, opisałem tę procedurę akurat po tych zmianach w zasadach bezpieczeństwa, o których mówisz. To się odbyło akurat te kilka tygodni temu. Przed tym całość działała jeszcze inaczej.

Witaj na Forum Samsung!

0 Like
Slawek23
Troubleshooter
Opcje
po prostu wiem to z autopsji, używam Portfela do płatności codziennie, płacąc kilka razy w ciągu doby i już nieraz spotkałem się z tym iż apka woła o potwierdzenie dwa razy dziennie (zależnie od czasu który minął pomiędzy płatnościami), np. pierwszy zakup rano, a drugi pod wieczór, obie płatności wymagały potwierdzenia tożsamości.
PS.
Nie wiem od czego to zależy, Google po tej zmianie nie było aż na tyle "wspaniałomyślne" aby to wyjaśnić, informując ogólnikowo "zasady bezpieczeństwa".
PS 2.
@OleksiiA to znaczy że u Ciebie jedno potwierdzenie wystarczy aby już stale dokonywać płatności bez kolejnych czasowych potwierdzeń?
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Slawek23, po zatwierdzeniu tego komunikatu, o którym pisałeś wyżej teraz u mnie działa to tak (dopowiem od razu, że tak samo jak Ty bardzo intensywnie i często korzystam z Google Pay): odblokowuję smartfon odciskiem palca i od razu przykładam do terminala i płatność działa (nie muszę wchodzić do apki i potwierdzać komunikatu raz jeszcze). Przed zmianą zasad Google mogłem po prostu podświetlić ekran i zapłacić, nie musiałem odblokowywać do kwoty 100 zł.

Natomiast, jeśli odblokuję smartfon i on jakiś czas pozostanie odblokowany (pewnie nawet 1 minuty albo 30 sekund wystarczy), a dopiero wtedy przyłożę do terminala, to wymaga ponownego zatwierdzenia odciskiem palca i to również jest zabezpieczenie po stronie Google. I z tego co ustaliłem, wtedy też ponownie pojawia się wspomniany komunikat w apce.

Reasumując, jeśli wejdziemy w apkę od razu po odblokowaniu, tego komunikatu nie będzie, pojawi się tylko jeśli po odblokowaniu minie jakiś czas. I tak samo z płatnościami, jeśli odblokowujemy i od razu płacimy, to nie prosi drugi raz o uwierzytelnianie, ale jeśli odblokujemy i odczekamy, to poprosi.

Wychodzi jednak na to, że po zmienia tych zasad przez Google, pierwszy raz (te kilka tygodni temu) i tak trzeba było wejść w apkę i to potwierdzić.

Witaj na Forum Samsung!