Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Jak odzyskać utracone zdjęcia?

(Temat utworzony: 18-07-2022 08:03 PM)
1423 Wyświetlenia
PaulinaŁ
Pioneer
Opcje

Cześć!

Sezon wakacyjny w pełni, więc nasze telefony zapełniają się zdjęciami. Często fotografie są jedynymi pamiątkami, jakie ze sobą przywozimy. Co w sytuacji, kiedy z jakiegoś powodu utracimy ich część bądź wszystkie? Jakie są sposoby (i czy w ogóle są), aby przywrócić usunięte z telefonu zdjęcia?

Dlaczego tracimy zdjęcia?

Tutaj przyczyn może być wiele, jak choćby przywrócenie ustawień fabrycznych. Zdjęcia mogliśmy usunąć sami przypadkowo, mógł to zrobić użytkownik drugiego telefonu z zsynchronizowanym kontem (post o podobnym temacie – Zniknęły niektóre kontakty? Nic straconego!) lub też wystąpił błąd związany z aktualizacją. Niezależnie od powodu, zależy nam na jednym – odzyskaniu zdjęć.

Najprostszy sposób – sprawdź Kosz

Działanie niby oczywiste, ale nie zawsze przychodzi do głowy, zwłaszcza gdy wpadniemy w panikę (albo gdy się okazuje, że Kosz nie tak łatwo znaleźć). Ścieżka do Kosza (jakkolwiek to brzmi) jest następująca: Galeria > 3 kropki > Kosz > wybieramy zdjęcia, które chcemy przywrócić i naciskamy zaokrągloną strzałkę.

zdjeciaforum1.jpg

* Jeśli z poziomu Galerii wybraliście już jakieś zdjęcie, to po naciśnięciu 3 kropek nie będzie opcji „Kosz”. Należy najpierw wrócić do głównego folderu ze zdjęciami, np. Obrazy.

Kopia zdjęć na Samsung Cloud

Kiedy najłatwiejsze za nami, skupmy się na sytuacji, gdy nasze zdjęcia (na nieszczęście) nie wylądowały w Koszu. Gdzie ich szukać?

Sprawdźmy nasz dysk Samsung Cloud. Jeżeli na telefonie dodaliśmy konto Samsung i włączyliśmy automatyczną synchronizację bądź pamiętaliśmy, aby regularnie wykonywać kopię zapasową, mamy szansę na odzyskanie zdjęć. Najważniejsze, by nasza synchronizacja datowana była na chwilę sprzed utraty zdjęć. Możemy to sprawdzić następująco: Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Samsung Cloud > Galeria.

Screenshot_20190719-173628_Settings.jpg

Jeśli w ostatnio dodanych widzimy zdjęcia, wybieramy te, które chcemy przywrócić, a następnie opcję „Pobierz”.

Zdjęcia na karcie pamięci

Ostatnią sytuacją, którą dzisiaj omówię, jest zapis zdjęć na karcie pamięci. Wyobraźmy sobie, że przenieśliśmy zdjęcia na kartę SD, a została ona uszkodzona. Nie trzeba rozpaczać. :winking-face: Istnieją firmy, które odpłatnie zajmują się odzyskiwaniem danych z takich uszkodzonych nośników.

Zdarzyło Wam się kiedyś utracić cenne zdjęcia? Jeśli tak, jak udało Wam się je odzyskać? A może macie jakieś doświadczenia w temacie uszkodzonej karty SD? Zachęcam do podzielenia się przemyśleniami :winking-face:

Jeśli szukacie podpowiedzi, jak robić jeszcze lepsze zdjęcia, kilka cennych wskazówek możecie znaleźć jeszcze pod tymi linkami:
Poznaj nowy wymiar tworzenia historii dzięki aparatom w urządzeniach z serii Galaxy S21
Zrób mamie świetne zdjęcia, korzystając z rad fotografów #withGalaxy

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like! :smiling-face:

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
181 Odpowiedzi
chojrak
Explorer
Opcje
Hej, czy jest możliwe odzyskanie galerii po przywróceniu ustawień fabrycznych w telefonie? Zrobiłem kopie zapasową Google, ale nie zwróciłem uwagi, że brak opcji zachowania zdjęć...

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@chojrak Witam. Jeśli była zrobiona kopia zapasowa to tak, jeśli nie to już niestety wszystko przepadło.
chojrak
Explorer
Opcje
Była zrobiona.
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Nie ma takiej opcji. To właśnie jest "ból Samsungowi". Usuniesz ze Zdjęć Google, jednocześnie znikną z Galerii Samsung. Usuniesz z Galerii Samsung, znikną ze Zdjęć Google. Jeśli robiłeś kopię na konto Google, to powinny tam być. Swoją drogą, ciekawe jest, dlaczego Samsung tego nie poprawi? Nikomu to nie przeszkadza? Miałem ostatnio w rękach Oppo Find X5 Pro, przez jakiś miesiąc. W Oppo było idealnie jeśli chodzi o zdjęcia - usuniesz z aplikacji Oppo, to zostaną usunięte tylko z niej. W Zdjęcia Google pozostawały. I odwrotnie. Fajna sprawa, bo nic przypadkowo nie dało się usunąć.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jeśli byla zrobiona to wystarczy ja teraz przywrócić? Chyba że była robiona tylko z wybranych elementów a zdjęcia nie były zaznaczone?
0 Like
chojrak
Explorer
Opcje
No była zrobiona kopia zapasowa telefonu jako dysk Google.
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
No to po zalogowaniu będziesz miał przywróć kopie i powinno Ci wszystko wrócić. Ja osobiście jak robię kopie, wolę to zrobić na komputerze przez Smart Switch. Jakoś osobiście nie mam przekonania do tego Google, ale to tylko moje osobiste zdanie.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@chojrak  Cześć 

Dokładnie tak jak kolega mówi jeżeli kopia zapasowa była robiona to wystarczy ją przywrócić z dysku Google 

chojrak
Explorer
Opcje
Ale co tam kliknąć?
0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@chojrak wejdź do aplikacji Dysk> Pliki> Mój dysk> przy każdym z plików znajdują się 3 kropki> pobierz.

0 Like