Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Brak powiadomień z aplikacji? Brak dźwięku SMS? Oto rozwiązanie!

(Temat utworzony: 22-06-2019 01:23 AM)
224044 Wyświetlenia
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć!

W tym poradniku dowiesz się co zrobić, jeśli telefon nie sygnalizuje o nowych SMS, połaczeniach telefonicznych lub powiadomieniach z innych aplikacji.

Do dzieła!

1. Upewnij się, że powiadomienia są włączone.

Czasem, zupełnie przez przypadek, możemy wyłączyć powiadomienia naszej aplikacji. Ustawienia powiadomień w Androidzie Pie znajdziecie tutaj:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wybieramy aplikację sprawiającą trudności -> Powiadomienia.

Aplikacje wbuowane (takie jak Telefon) mogą być ukryte pod trzema kropkami w prawym górnym rogu i przyciskiem "Pokaż aplikacje systemowe".

1.jpg

Warto mieć na uwadze, że każda zakładka w karcie "Powiadomienia" ma dalsze ustawienia.

2.jpg

Poradnik dotyczący ustawień powiadomień w Android 8 znajduje się tutaj: 

Powiadomienia aplikacji w Androidzie Oreo

2. Wyłącz tryb "Nie przeszkadzać"

Wysuwamy górną belkę powiadomień i szukamy ikony "Nie przeszkadzać". Powinna być dezaktywowana.

3.jpg

3. Odinstaluj aplikacje, które mogą blokować powiadomienia:
Bardzo często antywirusy i wszelkiego rodzaju "cleanry" blokują notyfikacj. Przypomnij sobie, czy usterka braku dźwięku/wibracji nie wystąpiła bezpośrednio po zainstalowaniu aplikacji zewnętrznej?

Zweryfikujemy to w Trybie Bezpiecznym, który uruchomienia telefon wyłączenie z aplikacjami wbudowanymi. Instrukcje znajdziesz tutaj:
[Poradnik] Soft / Hard Reset, Tryb Bezpieczny i Wipe Cache Partition

4. Odznacz dostęp do powiadomień dla wszystkich aplikacji, które nie są preinstalowane (wbudowane):
Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Dostęp specjalny -> Dostęp do powiadomień.

4.jpg

5. Zresetuj ustawienia powiadomień:
Może zdarzyć się, że brak informacji z aplikacji jest wynikiem błędu oprogramowania. Ba! Czasem możemy namieszać w ustawieniach powiadomień tak, że samodzielnie trudno to odkręcić. Z pomocą przychodzi całkowity reset ustawień powiadomień. Opcja nie wykasuje żadnych danych prywatnych.

Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Zeruj preferencje aplikacji.

5.jpg

Spotkaliście się z brakiem powiadomień z aplikacji? Jak sobie z tym poradziliście? Znacie nazwy aplikacji, które blokują powiadomienia?

Zapraszam do dyskusji! :smiling-face:

676 Odpowiedzi
quennep
Navigator
Opcje
orientuje się ktoś po jakim czasie otrzymać można ewentualną pomoc lub aktualizacje po wysłaniu raportu o błędzie? Po 2 dniach dostałem jedynie taka odpowiedź i od tego czasu cisza. Chodzi o to że powiadomienia przychodziły w cały świat. Raz szczegółowe, raz te skrócone a czasami po prostu zapisywały się w panelu powiadomien bez jakiegokolwiek powiadomienia. Oczywiście ustawienia fabryczne też te bez kopii zapasowej były robione. W każdej aplikacji ustawienia powiadomien są takie same
image

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Powiadomienia powinny pojawiać się zgodnie z wprowadzonymi ustawieniami w: Ustawienia > Powiadomienia > Styl wyskakujących powiadomień. Nie ma potrzeby dodatkowego ustawiania w aplikacjach. Jaki masz obecnie ustawiony styl powiadomień?

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@quennep, na odpowiedź na zgłoszenie poczekamy od kilku dni do nawet ok. miesiąca w zależności od zgłaszanego błędu.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

quennep
Navigator
Opcje
Niestety bardzo czesto nie pokazuja sie tak jak są one ustawione. Ustawione mam podświetlenie krawędziowe, tak jak na pierwszym zdjęciu, jednak w takiej formie pokazują się w około 50% przypadkach. Reszta to drugi screen lub po prostu zapisanie w belce powiadomień, z czym przy ostatniej opcji na wyłączonym ekranie podświetla się on cały, jakbym chciał go wybudzić. Screenshot_20230816_150714_One UI Home.jpgScreenshot_20230816_150824_One UI Home.jpg
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@quennep, problem dotyczy wszystkich aplikacji czy tylko jednej (Snapchat) jak na załączonych zrzutach?

0 Like
quennep
Navigator
Opcje
Do tej pory nie zauważyłem jedynie błędów z aplikacji wiadomości o zwykłych SMS. Cała reszta chyba głównie pobranych; snapachat, members, allegro wysyła je w cały świat
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@quennep Spróbuj jeszcze wyzerować preferencje aplikacji:

Ustawienia > Aplikacje > 3 kropki u góry po prawej stronie > Zeruj preferencje aplikacji.

Jeżeli to nie pomoże, a już przywracałaś ustawienia fabryczne bez przywracania kopii, to poczekaj na odpowiedź z raportu o błędach. Zwykle trzeba czekać kilka dni.

quennep
Navigator
Opcje
Dzięki, sprawdzę jak teraz będą przychodzić powiadomienia i jak coś dam znać. Trochę się zacząłem zastanawiać bo jutro mija dokładnie miesiąc bez odpowiedzi, więc nie wiem czy mogli olać sprawę czy po prostu tyle to trwa
0 Like
martina789
First Poster
Opcje
Witam, od jakiegoś tygodnia mam problem z powiadomieniami. Nie ma dźwięku gdy przychodzi SMS, messenger czy inne powiadomienia oraz nie ma też dźwięków systemowych, czyli jak odblokuje/zablokuje tel i jak włączę/wyłączę tel to, też nie ma, czasami też jak ktoś do mnie dzwoni to, dźwięk dzwonka jest cichy, w sensie słychać ale cicho. Jak łącze się przez bluetooth z głośnikami w aucie i w trakcie dostaje wiadomość to dźwięk powiadomienia wtedy działa przez te głośniki, albo jak oglądam na tel jakieś filmiki/tiktoka to, w trakcie oglądania powiadomienia działają. Czy ktoś wie o co może chodzić? 
W ustawieniach dźwięku wszystko jest ustawione okej, nie mam włączonego trybu "nie przeszkadzać", dźwięk jest na maxa ustawiony, próbowałam zmienić dźwięk w sensie melodie, ale to i tak nic nie dało. Nawet odinstalowałam kilka nowszych aplikacji (które najkrócej mam na tel) też nic to nie dało, wyłącznie i włączenie ponowne tel też nic nie dało. Robiłam nawet wipe cache partition i to, również nic nie dało. Ma ktoś może jakiś pomysł? Nie chce robić hard resetu, ale jak już nie będzie innego wyjścia to, chyba będę zmuszona.... proszę o pomoc 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Spróbuj zresetować preferencje aplikacji. Aby to zrobić przejdź kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > trzy kropki > Zeruj preferencje aplikacji.

0 Like