30-08-2019 03:21 PM – ostatnio edytowany 23-09-2019 09:54 AM przez MonikaGS
Cześć!
W tym wpisie przedstawię Wam niezwykle ciekawe rozwiązanie udostepnione w ostatnim czasie przez firmę Microsoft. Mowa o aplikacji „Twój Telefon”, dzięki której w trakcie pracy na komputerze nie musimy już co chwila zerkać na telefon, aby upewnić się, czy otrzymaliśmy ważnego SMS’a albo maila. Wszystkie te powiadomienia zobaczymy na ekranie naszego komputera. Co lepsze – do połaczenia urządzeń nie potrzebujemy żadnych kabli!
Jakie funkcje ma aplikacja Twój Telefon?
Aplikacja pozwala na dostęp do zdjęć przechowywanych na telefonie z poziomu komputera. Możemy także odczytywać wiadomości SMS oraz MMS, jak również na nie odpowiadać. Aplikacja Twój Telefon wyświetla też inne powiadomienia z telefonu na ekranie komputera, dzięki czemu nie przegapimy niczego istotnego, a telefon może leżeć sobie daleko poza zasięgiem wzroku.
Instalacja i konfiguracja aplikacji
Pierwszym krokiem jest upewnienie się, że na komputerze i telefonie mamy dodane do samo konto Microsoft. Na komputerze ścieżka jest następująca: Ustawienia > Konta > Konta e-mail i konta aplikacji.
W telefonie konto dodajemy standardowo: Ustawienia > Konta i kopia zapasowa > Konta > Dodaj konto > Dodaj konto.
Następnym krokiem jest pobranie aplikacji na komputerze z tej strony:
https://www.microsoft.com/pl-pl/p/twoj-telefon/9nmpj99vjbwv?activetab=pivot:overviewtab
Program sam prowadzi nas przez konfigurację. Po zainstalowaniu będzie to wyglądać tak:
Aplikację na telefon pobieramy np. ze Sklepu Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.appmanager&fbclid=IwAR0vcXgpRQVnubMeHeX5...
Jakie wymagania muszą spełniać nasze urządzenia?
Aby zainstalować aplikację na telefonie, potrzebny jest system Android 7.0 lub nowszy. Wymagania aplikacji na stronie Microsoft: Windows 10 w wersji 17134.0 lub nowszy, Xbox One.
Wystarczy, aby telefon i komputer miały dostęp do sieci. Co lepsze – nie musi być to ta sama sieć. Przykładowo komputer może korzystać z Wi-Fi, a telefon z danych komórkowych. To wszystko!
Aplikacja jest ciągle rozwijana, więc pewnie niebawem pojawią się dodatkowe opcje. Co myślicie o tej aplikacji? Jakie funkcje jeszcze byście tu widzieli?
Zapraszam do dyskusji!
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
30-08-2019 03:45 PM
@PaulinaŁ, bardzo przydatny poradnik! Korzystam z tego rozwiązania już od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że sprawdza się całkiem nieźle.
Wraz z telefonami Galaxy Note10, Note10+ oraz Note10 5G funkcja łączenia z naszym komputerem została zaimplementowana w systemie pod nazwą Łącze do Windows. Dostęp do funkcji jest możliwy z poziomu górnego rozwijanego menu oraz z poziomu ustawień telefonu. Nie ma konieczności pobierania dodatkowej aplikacji ze sklepu Google Play ponieważ nasz telefon jest gotowy do połączenia w każdym momencie z naszym komputerem z systemem Windows 10. Podejrzewam, że funkcja Łącze do Windows trafi do pozostałych telefonów Galaxy wraz z aktualizacją Android 10.
Warto również dodać, że w niedługim czasie zostanie dodana funkcja wyświetlenia obrazu z naszego telefonu na ekranie komputera. Na ten moment dostępna jest wyłącznie wersja testowa.
31-08-2019 01:20 PM — edytowano 31-08-2019 01:22 PM
Cześć @mirudo24,
Bardzo dziękuje za uzupełnienie poradnika. Przydatne wskazówki
Również korzstam z aplikacji "Twój Telefon" i jestem zachwycony, jak wygodne jest to rozwiązane i jak sprawnie działa. Największy plus, że synchronizacja odbywa się niezależnie w chmurze przez konto Microsoft. Z niecierpliwością czekam na dlaszy rozwój projektu
22-09-2019 10:39 AM
Pozwolicie, ze podepnę się pod temat i przekażę ważną informację.
W dniu wczorajszym pojawiła się aktualizacja aplikacji "Twój telefon" dla systemu Windows.
Zastrzegam, że jestem w programie "Insider" w trybie "fast ring", nie wiem więc, jak będzie z aplikacją na standardowych wersjach okienek, ale w moim przypadku działa wyświetlanie ekranu telefonu w aplikacji na komputerze. W trybie tym działa pełna obsługa telefonu.
Jak uruchomić połączenie, zostało opisane we wcześniejszych postach. Ja tylko przypomnę.
W telefonie w rozwijamy okno szybkich ustawień i klikamy na "Połącz z Windows". Telefon jest gotowy do połączenia. Na komputerze uruchamiamy aplikację "Twój telefon" i czekamy aż urządzenia skomunikują się. Jeżeli robicie to pierwszy raz musicie przejść wstępną konfigurację parowania urządzeń. Po tym wszystko zaczyna działać.
pulpit telefonu w aplikacji Twój telefon
tak się prezentuje nasze forum
uruchomione połączenie z komputerem, widok z poziomu telefonu
Standardowe okna aplikacji Twój telefon
powiadomienia - oczywiście te które przychodzą na nasz telefon
zdjęcia - dostęp do galerii naszego telefonu
W przypadku zdjęć działa opcha kopiowania na pulpit komputera. Przytrzymujemy interesujące nas zdjęcie i przeciągamy na pulpit lub do wskazanego folderu na komputerze.
Korzystając z zakładki wiadomości możemy odpisywać na otrzymane lub tworzyć nowe i wysyłać je z poziomu komputera.
Gdy korzystamy z zakładki ekranu naszego telefonu, po menu a telefonu oraz aplikacjach poruszamy się korzystając myszki. Co ciekawe bez problemu działają gesty ekranowe na pulpicie telefonu. W aplikacjach, które pozwalają na komunikację, czyli społecznościówki, możemy tworzyć posty i odpisywać innym korzystając z klawiatury komputera.
Nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził połączeń telefonicznych. Wybieranie numeru, nawiązywanie lub odbieranie połączenia z poziomu pulpitu komputera działa bez problemu, ale aby prowadzić rozmowę trzeba wziąć telefon do ręki.
Sprawdźcie proszę jak wygląda to na Waszych telefonach. Ja opisałem to na przykładzie modelu Galaxy S10+.
Dajcie znać w komentarzach.
22-09-2019 12:47 PM — edytowano 22-09-2019 12:47 PM
Aplikacja Twój telefon w wersji 1.19082.1010.0 działa poprawnie z Note10+ w stabilnej wersji systemu Windows 10 (kompilacja 18362.356). W telefonach Note10 aplikacja Pomocnik aplikacji Twój telefon nie jest widoczna na liście aplikacji, ale można ją znaleźć w ustawieniach telefonu. Wersja z jakiej korzystam posiada numer 3.7.2. Aplikację możemy uruchomić z poziomu Zaawansowanych ustawień lub z poziomu szybkiego panelu.
Zaawansowane ustawienia
Szybki panel
22-09-2019 01:15 PM
Jakby co też na A6 2018 mogę, używać jeszcze nie wszystko ustawiłem, ale już wam pokazuje.
27-09-2019 08:54 AM
Dzisiaj pojawiła się aktualizacja aplikacji Twój telefon - Łącze do Windows do wersji 3.7.5. Jako ciekawostkę dodam, że aktualizacja jest dostępna w sklepie Galaxy Store. Do tej pory nowsze wersje pojawiały się wyłącznie w sklepie Google Play. Niestety Microsoft nie podał listy zmian i ulepszeń jakie wprowadził do najnowszej wersji aplikacji.
09-10-2019 03:35 PM
Testerzy systemu Windows (Insiders - Fast Ring) w najnowszej kompilacji systemu oznaczonej numerem 18999.1, otrzymali możliwość testowania nowej usługi w programie Twój telefon.
Nowa usługa to Połączenia (wersja zapoznawcza).
Poprzez nową zakładkę w programie możemy odbierać i wykonywać połączenia głosowe z poziomu komputera.
Na pulpicie mam dostęp do listy ostatnich połączeń. Po prawej stronie wyświetla się nam klawiatura numeryczna do wybierania numerów, a nad nią pole do wyszukiwania kontaktów w naszym telefonie. Aby usługa zadziałała poprawnie, przy jej konfiguracji należy wysłać żądanie do telefonu, a następnie nadać na nim uprawnienia dla poszczególnych usług.
Wersja desktopowa aplikacji oznaczona jest numerem 1.19092.399.0, wersja mobilna 1.0.30.10.
09-10-2019 07:07 PM
15-10-2019 09:31 AM