Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Plus Backup Calling

(Temat utworzony: 22-02-2022 01:47 PM)
2643 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Michałxuz
Journeyman
Opcje
Cześć od jakiegoś czasu zauważyłem pojawiający się komunikat przy zasięgu jednej z kart sim w moim telefonie. Mianowicie poajwia się komunikat Plus Backup Calling. Co to jest? Operator nie wie co to i twierdzi że to funkcja telefonu.
0 Like
9 Odpowiedzi
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Michałxuz Wstaw zdjęcie jak to wygląda. 

Michałxuz
Journeyman
Opcje
Coś takiegoScreenshot_20220222-141905_One UI Home_14493_1645535989.jpgScreenshot_20220222-141859_One UI Home_14492_1645536068.jpg
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Michałxuz  Cześć

Czy nie posiadasz żadnych aplikacji do backupu?

Michałxuz
Journeyman
Opcje
Mam AVG ale tam nie ma buckup
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Michałxuz  Można odinstalować tego antywirusa i zobaczymy czy nadal będzie ten komunikat się pokazywał, jeżeli tak to Wygląda na to, że jest to jakaś usługa operatorska związana z wifi calling.

Michałxuz
Journeyman
Opcje
Mam dwie karty sim i tylko na jednej jest ten komunikat SIM2
Jak nie miałem antywirusa też miałem komunikat. Wyłączyłem WiFicalling zobaczę co się zmieniło.
Na pierwszy rzut oka to zasięg lepszy.
0 Like
drVanSteiner
Explorer
Opcje
Backup calling to opcja pozwalająca na przełączenie na drugi sim. Zasięg słaby, to się włącza ta funkcja
Members_q0Vq80A
First Poster
Opcje

Witaj Michał,

Plus - to nazwa twojej sieci komórkowej

Backup Calling to funkcja, która powoduje, że ty będąc za granicą Polski wszystkie połączenia przychodzące i wychodzące są traktowane jakbyś był w Polsce, więc nie doliczają się do wykorzystania za granicą. Ale uważaj aby będąc za granicą nie dzwonić z tego sima na zagraniczne numery w UE bo wtedy będą te rozmowy i sms traktowane jakbyś dzwonił za granicę. Możesz tą funkcję wyłączyć na dwa sposoby:

1. Wyłącz opcję w telefonie WiFi calling. Wówczas będąc za granicą będziesz mógł dzwonić za darmo do wszystkich krajów UE.

2. lub wyłącz opcję backup calling. W telefonach Samsung znajduje się ta funkcja w:

Ustawienia -> Połączenia -> Zarządzanie kartą SIM

Pozdrawiam,

Jacek

0 Like
jac86
Journeyman
Opcje
Plus Backup Calling nie ma nic wspólnego z antywirusem!!!! Ta opcja się pojawią, jeśli mamy telefon w dwoma kartami sim. Dla przykładu karta Plusa to SIM2. Tracimy zasięg Plusa, ale na karcie sim1 mamy zasięg dość dobry i dodatkowo aktywną transmisję danych. Wtedy karta Plusa włącza P.B.C., czyli połączenia będą realizowane, jak w WiFi calling, ale przy wykorzystaniu internetu tej pierwszej sim z dobrym zasięgiem. Z Plusa robi się taki Skype żerujący na internecie tej sim1