Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pamięć inne

(Temat utworzony: 27-12-2020 10:31 AM)
76730 Wyświetlenia
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
Cześć. 
Czego dotyczą pliki opisane jako "inne"?
W moim przypadku jest to aż 20gb, czy mógłbym się ich jakoś pozbyć, poza factory reset?
Jeśli w grę wchodzi tylko factory reset, to jaka jest szansa, że pliki "inne" zostaną zredukowane o konkretną wartość, a nie o parę MB??
image

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W tym wątku pojawiło się sporo informacji odnośnie tego co znajduje się w kategorii Inne. Poniżej postaram się zebrać wszystkie najistotniejsze informacje:

Jak sprawdzić pamięć wewnętrzną?

Przejdź kolejno do: Ustawienia > Pielęgnacja baterii i urządzenia > Domyślna pamięć.

Co kryje się pod pozycję Inne w pamięci wewnętrznej?

Dane z kategorii Inne obejmują:

• pamięć podręczną systemu operacyjnego Android,
  • pliki tworzone i umieszczane w pamięci podręcznej przez aplikacje oraz pakiety danych gier

Ile powinna zajmować miejsca kategoria Inne?

Wszystko zależy od modelu telefonu, ale ogólnie można przyjąć, że przeciętny rozmiar na czystym telefonie wynosi między 4 a 8 GB. Jeżeli wartość zajmuje nieco więcej to również nie należy się tym przejmować. Jeżeli jednak zajmuje znacznie więcej miejsca to warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami.

Jak zmniejszyć rozmiar kategorii Inne?

Sposób 1

Na początek sprawdź czy obok kategorii Aplikacje nie jest widoczna literka "i" w kółeczku. Jeżeli tak to znaczy, że system nie otrzymał dostępu do danych o użyciu dla aplikacji i dlatego wszystkie dane aplikacji znajdują się w kategorii Inne. Kliknij w literkę "i" widoczną obok kategorii Aplikacje, przejdź do ustawień i włącz dostęp dla aplikacji Moje pliki. Dzięki temu dane aplikacji zostaną "przeniesione" z kategorii Inne do kategorii Aplikacje.

Krok 1Krok 1Krok 2Krok 2Krok 3Krok 3Krok 4Krok 4

Alternatywnie można przejść kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > trzy kropki > Dostęp specjalny > Dostęp o danych o użyciu > Moje pliki.

Sposób 2

Wykonaj wipe cache partition. Zabieg nie usuwa żadnych danych użytkownika z telefonu. Mogą zostać usunięte wyłącznie pliki tymczasowe. Poniżej znajduje się odnośnik do instrukcji.

Instrukcja - wipe cache partition
https://eu.community.samsung.com/t5/telefony-i-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-...

Sposób 3

Tak jak zostało wcześniej wspomniane niektóre aplikacje lub gry korzystają z pamięci podręcznej. W takim wypadku warto przejrzeć listę aplikacji zajmujących najwięcej miejsca w kategorii Aplikacje i w ich przypadku wykonać czyszczenie pamięci. Po wejściu do konkretnej aplikacji należy wybrać opcję Domyślna pamięć a następnie kliknąć w Wyczyść dane.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Weźcie pod uwagę to, że systemowy licznik pokazuje wartości 512GB oraz 1TB, gdzie w rzeczywistości w tym przypadku do dyspozycji mamy ok. 476GB oraz 930GB. Patrząc na wersję 512GB brakuje nam 36GB, które licznik dodaje do wartości system i stąd bierze się duży rozmiar systemu. Przy wersji 1TB dzieję się to samo. Poniżej porównanie obu wersji pamięciowych S23 Ultra.

Pojemność reklamowana: 512GB
Pojemność rzeczywista: 476GB
Rozmiar systemu: 58GB - 36GB = 22GB

Pojemność reklamowana: 1TB
Pojemność rzeczywista: 930GB
Rozmiar systemu: 94GB - 70GB = 24GB

Ja widać system zajmuje mniej więcej tyle samo niezależnie od wersji pamięciowej. Duży rozmiar systemu wynika z brakującej pamięci, której w rzeczywistości nie mamy, a została dodana do kategorii system.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

437 Odpowiedzi
lola197219
First Poster
Opcje
Proszę kliknąć w inne i tam zrobić screenshot'a i wtedy dowiemy się czy można usunąć pliki które się tam znajdują
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
nie da się kliknąć w inne, stąd moje pytanie.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sprawdź jeszcze jak wygląda zużycie pamięci w ustawieniach telefonu: Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Domyślna pamięć > Zaawansowane. Występuje pewne rozbieżności pomiędzy zużyciem w aplikacji Moje pliki a informacjami w ustawieniach telefonu.

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
w zaawansowanych mam tak jak na zdjęciu.

Ale jak sprawdzam wagę wszystkich plików pokazuje niewiele ponad 1.5gb co zgadza się że zdjęciami.
wiec gdzie te 20gb...?

Screenshot_20201227-150109_My Files.jpg

clipboard_image_1609077710315.jpg

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Są to najprawdopodobniej:

- pliki, których system nie potrafi jednoznacznie zidentyfikować 

- pliki potrzebne do prawidłowego działania systemu

W pielęgnacja urządzenia -> domyślna pamięć, zobaczysz podział pamięci oraz kategorie plików, które zajmują określoną przestrzeń w pamięci. Możesz tam również realnie na nie wpływać np. poprzez ich usuwanie.

Przykładowo w starszych wersjach androida, w kategorii "Inne" znajdowały się zainstalowane aplikacje, ponieważ nie istniała w aplikacji " Moje pliki" oddzielna kategoria. 

Zmniejszyć rozmiar kategorii "Inne" może zabieg wipe cache partition, który usuwa pozostałości po poprzednich aktualizacjach systemu. 

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@YOX  Masz racje to będą pliki, które system nie potrafi do końca zindentyfikować.

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
wipe cache zrobiłem, nic to nie zmieniło.

problem jest taki, że nie jestem w stanie zobaczyć co to za pliki, nie da się ich zlokalizować, usunąć itd. a 20gb to niemało...
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Sprawdziłem na moim telefonie Note20 Ultra i pozycja Inne zajmuje 5,3 GB. Również nie mam pojęcia co to za pliki. Zauważyłem jednak, że podczas pierwszego włączenia analizy pamięci pozycja Inne zajmowała znacznie więcej GB i dopiero po chwili znaczna część "przeskoczyła" do pozycji System. To mogłoby wskazywać, że w kategorii Inne znajdują się jakieś pliki systemowe. Dzisiaj będę wykonywał hard reset to dam znać do ilu GB pozycja zmalała po wykonaniu tego zabiegu.

Screenshot_20201228-132316_My Files.jpg

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
u mnie to samo, chwilę musi pomyśleć zanim część wskoczy do kategorii system.

czekam na info czy reset pomoże...