27-12-2020 10:31 AM
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
08-06-2022 12:19 PM — edytowano 08-06-2022 12:26 PM
W tym wątku pojawiło się sporo informacji odnośnie tego co znajduje się w kategorii Inne. Poniżej postaram się zebrać wszystkie najistotniejsze informacje:
Jak sprawdzić pamięć wewnętrzną?
Przejdź kolejno do: Ustawienia > Pielęgnacja baterii i urządzenia > Domyślna pamięć.
Co kryje się pod pozycję Inne w pamięci wewnętrznej?
Dane z kategorii Inne obejmują:
Ile powinna zajmować miejsca kategoria Inne?
Wszystko zależy od modelu telefonu, ale ogólnie można przyjąć, że przeciętny rozmiar na czystym telefonie wynosi między 4 a 8 GB. Jeżeli wartość zajmuje nieco więcej to również nie należy się tym przejmować. Jeżeli jednak zajmuje znacznie więcej miejsca to warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami.
Jak zmniejszyć rozmiar kategorii Inne?
Sposób 1
Na początek sprawdź czy obok kategorii Aplikacje nie jest widoczna literka "i" w kółeczku. Jeżeli tak to znaczy, że system nie otrzymał dostępu do danych o użyciu dla aplikacji i dlatego wszystkie dane aplikacji znajdują się w kategorii Inne. Kliknij w literkę "i" widoczną obok kategorii Aplikacje, przejdź do ustawień i włącz dostęp dla aplikacji Moje pliki. Dzięki temu dane aplikacji zostaną "przeniesione" z kategorii Inne do kategorii Aplikacje.
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Alternatywnie można przejść kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > trzy kropki > Dostęp specjalny > Dostęp o danych o użyciu > Moje pliki.
Sposób 2
Wykonaj wipe cache partition. Zabieg nie usuwa żadnych danych użytkownika z telefonu. Mogą zostać usunięte wyłącznie pliki tymczasowe. Poniżej znajduje się odnośnik do instrukcji.
Instrukcja - wipe cache partition
https://eu.community.samsung.com/t5/telefony-i-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczny-i-...
Sposób 3
Tak jak zostało wcześniej wspomniane niektóre aplikacje lub gry korzystają z pamięci podręcznej. W takim wypadku warto przejrzeć listę aplikacji zajmujących najwięcej miejsca w kategorii Aplikacje i w ich przypadku wykonać czyszczenie pamięci. Po wejściu do konkretnej aplikacji należy wybrać opcję Domyślna pamięć a następnie kliknąć w Wyczyść dane.
12-03-2023 11:44 AM
Weźcie pod uwagę to, że systemowy licznik pokazuje wartości 512GB oraz 1TB, gdzie w rzeczywistości w tym przypadku do dyspozycji mamy ok. 476GB oraz 930GB. Patrząc na wersję 512GB brakuje nam 36GB, które licznik dodaje do wartości system i stąd bierze się duży rozmiar systemu. Przy wersji 1TB dzieję się to samo. Poniżej porównanie obu wersji pamięciowych S23 Ultra.
Pojemność reklamowana: 512GB
Pojemność rzeczywista: 476GB
Rozmiar systemu: 58GB - 36GB = 22GB
Pojemność reklamowana: 1TB
Pojemność rzeczywista: 930GB
Rozmiar systemu: 94GB - 70GB = 24GB
Ja widać system zajmuje mniej więcej tyle samo niezależnie od wersji pamięciowej. Duży rozmiar systemu wynika z brakującej pamięci, której w rzeczywistości nie mamy, a została dodana do kategorii system.
27-12-2020 10:56 AM
27-12-2020 10:58 AM
27-12-2020 02:20 PM
Sprawdź jeszcze jak wygląda zużycie pamięci w ustawieniach telefonu: Ustawienia > Pielęgnacja urządzenia > Domyślna pamięć > Zaawansowane. Występuje pewne rozbieżności pomiędzy zużyciem w aplikacji Moje pliki a informacjami w ustawieniach telefonu.
27-12-2020 03:03 PM
27-12-2020 03:20 PM — edytowano 27-12-2020 03:34 PM
Są to najprawdopodobniej:
- pliki, których system nie potrafi jednoznacznie zidentyfikować
- pliki potrzebne do prawidłowego działania systemu
W pielęgnacja urządzenia -> domyślna pamięć, zobaczysz podział pamięci oraz kategorie plików, które zajmują określoną przestrzeń w pamięci. Możesz tam również realnie na nie wpływać np. poprzez ich usuwanie.
Przykładowo w starszych wersjach androida, w kategorii "Inne" znajdowały się zainstalowane aplikacje, ponieważ nie istniała w aplikacji " Moje pliki" oddzielna kategoria.
Zmniejszyć rozmiar kategorii "Inne" może zabieg wipe cache partition, który usuwa pozostałości po poprzednich aktualizacjach systemu.
27-12-2020 03:25 PM
@YOX Masz racje to będą pliki, które system nie potrafi do końca zindentyfikować.
28-12-2020 09:56 AM
28-12-2020 01:26 PM
Sprawdziłem na moim telefonie Note20 Ultra i pozycja Inne zajmuje 5,3 GB. Również nie mam pojęcia co to za pliki. Zauważyłem jednak, że podczas pierwszego włączenia analizy pamięci pozycja Inne zajmowała znacznie więcej GB i dopiero po chwili znaczna część "przeskoczyła" do pozycji System. To mogłoby wskazywać, że w kategorii Inne znajdują się jakieś pliki systemowe. Dzisiaj będę wykonywał hard reset to dam znać do ilu GB pozycja zmalała po wykonaniu tego zabiegu.
28-12-2020 01:31 PM