Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Nawigacja (Mapy), komunikaty przez tel., muzyka przez BT bez zatrzymywania - jak?

(Temat utworzony: 27-08-2020 04:09 PM)
2866 Wyświetlenia
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Mam w tej chwili Mapy Google skonfigurowane tak, że podczas nawigacji komunikaty są odtwarzane przez głośnik telefonu, natomiast z aplikacji muzycznych dźwięk idzie przez bluetooth do radia samochodowego. Czy można jakoś skonfigurować w ten sposób, aby podczas komunikatów nawigacji muzyka nie była zatrzymywana? Najlepiej gdyby była tylko przyciszana, a stopień tego przyciszenia można było ustawić.

Pozdrawiam.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Stanley88
Voyager
Opcje

A jednak udało się! 🙂

W aplikacji Maps ustawiłem odtwarzanie komunikatów przez bluetooth, jak na poniższym (dla potomnych) screenie:

Screenshot_20200828-211925_Maps.jpg

Natomiast w aplikacji Sound Assistant użyłem funkcji  Osobny dźwięk aplikacji. Jako aplikację wybrałem Mapy, natomiast jako jej urządzenie dźwiękowe (Audio device) ustawiłem Telefon.

Screenshot_20200828-211957_Sound Assistant.jpg

Dzięki temu komunikaty nawigacji  są kierowane do głośnika telefonu (mimo, że w opcjach Map jest ustawione do BT), natomiast odtwarzanie z aplikacji muzycznych przez BT jest wyciszane, a nie zatrzymywane. Czyli dokładnie tak jak chciałem 👍

Na razie robiłem próby "na sucho" na głośniku albo słuchawkach BT, ale myślę, że podczas podróży samochodem będzie już dobrze.

Jest jeszcze jedno "ale". Otóż podczas nawigowania Mapami zazwyczaj włączam w tle Yanosika. Tu problem jest identyczny, tzn. jeżeli komunikaty są odtwarzane przez telefon, odtwarzanie muzy przez BT jest zatrzymywane, a nie wyciszane. Niestety opcja "Osobny dźwięk aplikacji" w Sound Assistant nie pozwala przypisać dwóch aplikacji. Cóż, pozostaje mi się z tym pogodzić. Z drugiej strony ostrzeżenia Yanosika są zazwyczaj rzadsze i myślę, że da się z tym żyć 😉

P.S. @kamil40013 , dzięki za zainteresowanie i podpowiedź. Generalnie to było to, tylko zacząłem od niewłaściwej opcji 😉

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

7 Odpowiedzi
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @Stanley88 

Jest to normalne, aby zwiększyć bezpieczeństwo podczas jazdy i nie da się tego wyłączyć.

Stanley88
Voyager
Opcje

@Kacper2 
Bezpieczeństwo? Nie bardzo mnie to przekonuje. Za dbanie o bezpieczeństwo jazdy odpowiedzialny jest kierownik auta (sytuacja na drodze, przepisy, znaki etc.),. Nawigacja ma tylko pomagać w dotarciu do celu, zaś muzyka ten proces umilać 😉

Zresztą próbowałem opcję "Dźwięk z wielu aplikacji" (wybrałem Mapy i np. apkę Samsung Music) i wówczas muzyka nie jest zatrzymywana, jednak wówczas podczas komunikatów navi muzyka idzie jednocześnie przez głośnik telefonu. Chciałbym, aby było to rozdzielone, tzn. komunikaty navi tylko przez telefon, a muza przez BT i głośniki auta.

Może wyjaśnię po co mi ten brak wstrzymywania muzy: otóż przy słuchaniu przez aplikację do odbioru radia internetowego, zatrzymanie odtwarzania w celu "wygłoszenia" komunikatu nawigacji powoduje potem ponowne buforowanie strumienia i wznowienie radia czasem nawet dopiero po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach (to zależy też od ustawień bufora w aplikacji). Jest to dosyć wkurzające, zwłaszcza przy komunikatach navi w krótkich odstępach czasu. 

[EDIT] Próbowałem jeszcze opcję w Mapach "Odtwarzaj głos przez Bluetooth". I wówczas na czas komunikatu muza/radio nie są wstrzymywane, tylko wyciszane.  Ale wówczas cały dźwięk (i komunikaty, i muza) idzie przez BT do zestawu audio samochodu, zgodnie zresztą z przeznaczeniem tej opcji - a ja chcę mieć to rozdzielone.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88 nie da się tego wyłączyć 

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88, Spróbuj pokombinować z aplikacją SoundAssistant. Znajduje się w niej funkcja odtwarzania równocześnie dźwięku z wielu aplikacji oraz możliwość określenia wyjścia dźwięku, dla wybranych aplikacji.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samsung.android.soundassistant&hl=pl

Stanley88
Voyager
Opcje

@kamil40013 : zapomniałem wspomnieć w poprzednim poście - własnie z tej apki korzystałem próbując wykorzystać opcję "Dźwięk z wielu aplikacji" (normalnie w systemie chyba nie ma takiej możliwości). Niestety w żadnym przypadku nie udało mi się uzyskać zamierzonego efektu. Tzn. jeżeli komunikaty nawigacji były odtwarzane osobno przez głośnik telefonu, a muza przez BT - zawsze na czas komunikatu odtwarzanie muzy było zatrzymywane, a nie tylko wyciszane.

Swoja drogą Sound Assistant zainstalowałem jakiś czas temu w celu zwiększenia ilości stopni regulacji głośności. Domyślnie w telefonie jest tylko 15 poziomów, i czasem zwiększenie "o jeden" powoduje, że jest już ciut za głośno (np. w słuchawkach), a z kolei zmniejszenie to 1 trochę za cicho. Warto również nadmienić, że jest to oryginalna apka Samsunga, a nie "firm trzecich", czyli zakładam dobrze zintegrowana i współpracująca z systemem producenta.

0 Like
Rozwiązanie
Stanley88
Voyager
Opcje

A jednak udało się! 🙂

W aplikacji Maps ustawiłem odtwarzanie komunikatów przez bluetooth, jak na poniższym (dla potomnych) screenie:

Screenshot_20200828-211925_Maps.jpg

Natomiast w aplikacji Sound Assistant użyłem funkcji  Osobny dźwięk aplikacji. Jako aplikację wybrałem Mapy, natomiast jako jej urządzenie dźwiękowe (Audio device) ustawiłem Telefon.

Screenshot_20200828-211957_Sound Assistant.jpg

Dzięki temu komunikaty nawigacji  są kierowane do głośnika telefonu (mimo, że w opcjach Map jest ustawione do BT), natomiast odtwarzanie z aplikacji muzycznych przez BT jest wyciszane, a nie zatrzymywane. Czyli dokładnie tak jak chciałem 👍

Na razie robiłem próby "na sucho" na głośniku albo słuchawkach BT, ale myślę, że podczas podróży samochodem będzie już dobrze.

Jest jeszcze jedno "ale". Otóż podczas nawigowania Mapami zazwyczaj włączam w tle Yanosika. Tu problem jest identyczny, tzn. jeżeli komunikaty są odtwarzane przez telefon, odtwarzanie muzy przez BT jest zatrzymywane, a nie wyciszane. Niestety opcja "Osobny dźwięk aplikacji" w Sound Assistant nie pozwala przypisać dwóch aplikacji. Cóż, pozostaje mi się z tym pogodzić. Z drugiej strony ostrzeżenia Yanosika są zazwyczaj rzadsze i myślę, że da się z tym żyć 😉

P.S. @kamil40013 , dzięki za zainteresowanie i podpowiedź. Generalnie to było to, tylko zacząłem od niewłaściwej opcji 😉

fcornejo
Journeyman
Opcje
Dziękuję ci bardzo dobry człowieku!!
0 Like