27-08-2020 04:09 PM
Witam
Mam w tej chwili Mapy Google skonfigurowane tak, że podczas nawigacji komunikaty są odtwarzane przez głośnik telefonu, natomiast z aplikacji muzycznych dźwięk idzie przez bluetooth do radia samochodowego. Czy można jakoś skonfigurować w ten sposób, aby podczas komunikatów nawigacji muzyka nie była zatrzymywana? Najlepiej gdyby była tylko przyciszana, a stopień tego przyciszenia można było ustawić.
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
28-08-2020 09:57 PM — edytowano 28-08-2020 10:22 PM
A jednak udało się! 🙂
W aplikacji Maps ustawiłem odtwarzanie komunikatów przez bluetooth, jak na poniższym (dla potomnych) screenie:
Natomiast w aplikacji Sound Assistant użyłem funkcji Osobny dźwięk aplikacji. Jako aplikację wybrałem Mapy, natomiast jako jej urządzenie dźwiękowe (Audio device) ustawiłem Telefon.
Dzięki temu komunikaty nawigacji są kierowane do głośnika telefonu (mimo, że w opcjach Map jest ustawione do BT), natomiast odtwarzanie z aplikacji muzycznych przez BT jest wyciszane, a nie zatrzymywane. Czyli dokładnie tak jak chciałem 👍
Na razie robiłem próby "na sucho" na głośniku albo słuchawkach BT, ale myślę, że podczas podróży samochodem będzie już dobrze.
Jest jeszcze jedno "ale". Otóż podczas nawigowania Mapami zazwyczaj włączam w tle Yanosika. Tu problem jest identyczny, tzn. jeżeli komunikaty są odtwarzane przez telefon, odtwarzanie muzy przez BT jest zatrzymywane, a nie wyciszane. Niestety opcja "Osobny dźwięk aplikacji" w Sound Assistant nie pozwala przypisać dwóch aplikacji. Cóż, pozostaje mi się z tym pogodzić. Z drugiej strony ostrzeżenia Yanosika są zazwyczaj rzadsze i myślę, że da się z tym żyć 😉
P.S. @kamil40013 , dzięki za zainteresowanie i podpowiedź. Generalnie to było to, tylko zacząłem od niewłaściwej opcji 😉
27-08-2020 07:04 PM
Cześć @Stanley88
Jest to normalne, aby zwiększyć bezpieczeństwo podczas jazdy i nie da się tego wyłączyć.
27-08-2020 09:11 PM — edytowano 27-08-2020 09:37 PM
@Kacper2
Bezpieczeństwo? Nie bardzo mnie to przekonuje. Za dbanie o bezpieczeństwo jazdy odpowiedzialny jest kierownik auta (sytuacja na drodze, przepisy, znaki etc.),. Nawigacja ma tylko pomagać w dotarciu do celu, zaś muzyka ten proces umilać 😉
Zresztą próbowałem opcję "Dźwięk z wielu aplikacji" (wybrałem Mapy i np. apkę Samsung Music) i wówczas muzyka nie jest zatrzymywana, jednak wówczas podczas komunikatów navi muzyka idzie jednocześnie przez głośnik telefonu. Chciałbym, aby było to rozdzielone, tzn. komunikaty navi tylko przez telefon, a muza przez BT i głośniki auta.
Może wyjaśnię po co mi ten brak wstrzymywania muzy: otóż przy słuchaniu przez aplikację do odbioru radia internetowego, zatrzymanie odtwarzania w celu "wygłoszenia" komunikatu nawigacji powoduje potem ponowne buforowanie strumienia i wznowienie radia czasem nawet dopiero po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach (to zależy też od ustawień bufora w aplikacji). Jest to dosyć wkurzające, zwłaszcza przy komunikatach navi w krótkich odstępach czasu.
[EDIT] Próbowałem jeszcze opcję w Mapach "Odtwarzaj głos przez Bluetooth". I wówczas na czas komunikatu muza/radio nie są wstrzymywane, tylko wyciszane. Ale wówczas cały dźwięk (i komunikaty, i muza) idzie przez BT do zestawu audio samochodu, zgodnie zresztą z przeznaczeniem tej opcji - a ja chcę mieć to rozdzielone.
27-08-2020 11:28 PM — edytowano 27-08-2020 11:36 PM
@Stanley88 nie da się tego wyłączyć
28-08-2020 02:53 PM
@Stanley88, Spróbuj pokombinować z aplikacją SoundAssistant. Znajduje się w niej funkcja odtwarzania równocześnie dźwięku z wielu aplikacji oraz możliwość określenia wyjścia dźwięku, dla wybranych aplikacji.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samsung.android.soundassistant&hl=pl
28-08-2020 05:27 PM — edytowano 28-08-2020 05:30 PM
@kamil40013 : zapomniałem wspomnieć w poprzednim poście - własnie z tej apki korzystałem próbując wykorzystać opcję "Dźwięk z wielu aplikacji" (normalnie w systemie chyba nie ma takiej możliwości). Niestety w żadnym przypadku nie udało mi się uzyskać zamierzonego efektu. Tzn. jeżeli komunikaty nawigacji były odtwarzane osobno przez głośnik telefonu, a muza przez BT - zawsze na czas komunikatu odtwarzanie muzy było zatrzymywane, a nie tylko wyciszane.
Swoja drogą Sound Assistant zainstalowałem jakiś czas temu w celu zwiększenia ilości stopni regulacji głośności. Domyślnie w telefonie jest tylko 15 poziomów, i czasem zwiększenie "o jeden" powoduje, że jest już ciut za głośno (np. w słuchawkach), a z kolei zmniejszenie to 1 trochę za cicho. Warto również nadmienić, że jest to oryginalna apka Samsunga, a nie "firm trzecich", czyli zakładam dobrze zintegrowana i współpracująca z systemem producenta.
28-08-2020 09:57 PM — edytowano 28-08-2020 10:22 PM
A jednak udało się! 🙂
W aplikacji Maps ustawiłem odtwarzanie komunikatów przez bluetooth, jak na poniższym (dla potomnych) screenie:
Natomiast w aplikacji Sound Assistant użyłem funkcji Osobny dźwięk aplikacji. Jako aplikację wybrałem Mapy, natomiast jako jej urządzenie dźwiękowe (Audio device) ustawiłem Telefon.
Dzięki temu komunikaty nawigacji są kierowane do głośnika telefonu (mimo, że w opcjach Map jest ustawione do BT), natomiast odtwarzanie z aplikacji muzycznych przez BT jest wyciszane, a nie zatrzymywane. Czyli dokładnie tak jak chciałem 👍
Na razie robiłem próby "na sucho" na głośniku albo słuchawkach BT, ale myślę, że podczas podróży samochodem będzie już dobrze.
Jest jeszcze jedno "ale". Otóż podczas nawigowania Mapami zazwyczaj włączam w tle Yanosika. Tu problem jest identyczny, tzn. jeżeli komunikaty są odtwarzane przez telefon, odtwarzanie muzy przez BT jest zatrzymywane, a nie wyciszane. Niestety opcja "Osobny dźwięk aplikacji" w Sound Assistant nie pozwala przypisać dwóch aplikacji. Cóż, pozostaje mi się z tym pogodzić. Z drugiej strony ostrzeżenia Yanosika są zazwyczaj rzadsze i myślę, że da się z tym żyć 😉
P.S. @kamil40013 , dzięki za zainteresowanie i podpowiedź. Generalnie to było to, tylko zacząłem od niewłaściwej opcji 😉
17-02-2023 09:24 PM