Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nagrywanie pulpitu, bez użycia aplikacji zewnętrznej. Poradnik jak to zrobić.

(Temat utworzony: 19-03-2019 12:02 PM)
102287 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Czy telefon, w moim przypadku Galaxy S10+ może nagrywać pulpit? I tak i nie. Telefon nie ma zaimplementowanej funkcji nagrywania pulpitu. Ale dzięki małemu trikowi możemy nagrać okna niektórych aplikacji. Rzecz przydatna, gdy chcemy zademonstrować działanie lub sposób ustawień jakiejś aplikacji.

W tym celu nie jest nam potrzebna żadna zewnętrzna aplikacja. Aby cokolwiek nagrać potrzebna nam będzie jedna z funkcji wbudowana już w oprogramowanie Samsunga. Poradnik opracowałem na podstawie informacji już dostępnych w sieci Internet. Jeżeli znacie tę metodę to fajnie, jeżeli nie, to zapoznajcie się z nią.

Jak nagrywać? Opis na podstawie modelu S10+.

Prawie każdy telefon może rejestrować nagrania za pomocą funkcji Game Tools dostępnych w aplikacji Game Launcher i jak wcześniej wspomniałem nie ma potrzeby instalowania żadnych dodatkowych aplikacji.

W system wbudowany jest rejestrator rozgrywek w grach zainstalowanych na telefonie. Aplikacja automatycznie poinformuje nas o narzędziach do gier, gdy uruchomimy jakąś grę po raz pierwszy. Niestety, ja takiej informacji nie otrzymałem, gdy testowałem funkcję nagrywania pod kątem tego poradnika. Powinna pojawić się również mała ikona Narzędzi do gier w lewym dolnym rogu paska nawigacji. Ponieważ pasek nawigacji mam wyłączony – aktywowałem gesty ekranowe – w moim przypadku dostęp do narzędzia gier mam z poziomu navbara, przez rozwinięcia paska powiadomień.

W oknie Game Launchera nie zobaczymy ikony w żadnej innej aplikacji z wyjątkiem gry. U mnie nawet tego nie ma, bo najzwyczajniej nie gram na telefonie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do okna narzędzia dodać ikony aplikacji, których pulpity chcemy nagrywać. Aby to uczynić postępujcie zgodnie poniższą procedurą.

Nagrywanie ekranu za pomocą programu Game Launcher?

Uruchamiamy Game Launcher, klikamy w menu 3 kropek a następnie wybieramy opcję „Dodaj aplikacje”. Spowoduje to wyświetlenie listy aplikacji innych firm zainstalowanych na naszym urządzeniu. Dodajemy te, które chcemy nagrywać. Trzeba pamiętać, że opcja nie działa dla natywnych aplikacji wstępnie zainstalowanych w telefonie, takich jak Chrome, YouTube, Google Maps itp.

Dodanie aplikacji zewnętrznychDodanie aplikacji zewnętrznych

Po dodaniu żądanych aplikacji, poziomu launchera uruchamiamy tę, którą chcemy nagrać. W lewym dolnym rogu lub na navbarze pojawi się ikona Game Tool”a. Klikamy w ikonę albo po rozwinięciu okna powiadomień klikamy w powiadomienie a następnie w ikonę „Nagraj”, aby rozpocząć nagrywanie ekranu.

Uruchomienie nagrywaniaUruchomienie nagrywania

Po tej czynności rozpoczyna się proces nagrywania naszego ekranu i wykonywanych na nim czynności. Aby go zakończyć postępujemy w odwrotny sposób. Po zakończeniu nagrywania otrzymujemy informację o możliwości obejrzenia zapisanego nagrania.

Zakończenie nagrywaniaZakończenie nagrywania

Trzeba również wiedzieć, że istnieje możliwość dostosowania sposobu nagrywania. Aby dostosować aplikację wystarczy kliknąć w ikonę zębatki widoczną w jej oknie. W ustawieniach możemy wybrać format zapisu - MPEG lub GIF, wybrać jakość wideo (maksymalnie 1080p, domyślnie 720p), dostosować szybkość transmisji i współczynnik proporcji.

Okno ustawień aplikacji cz. 1Okno ustawień aplikacji cz. 1

Możemy też wybrać źródło nagrywania dźwięku pomiędzy mikrofonem a grą/aplikacją. Wybranie mikrofonu umożliwi nam nagrywanie dźwięku zewnętrznego za pomocą mikrofonu telefonu. Opcja przydatna, gdy chcemy nagrać nasz komentarz do wykonywanych czynności. Ustawienie na grę, spowoduje nagranie dźwięku w samej aplikacji oraz pozwoli rejestrować dźwięki systemowe z telefonu.

Okno ustawień aplikacji cz. 2Okno ustawień aplikacji cz. 2

Wykonane przez nas nagrania znajdziemy standardowo w aplikacji Galeria.

Galeria - widok folderu z nagraniamiGaleria - widok folderu z nagraniami

Musimy wiedzieć, że dla każdej aplikacji dodanej do Game Launchera, w której korzystamy z tej funkcji nagrywania, zostanie automatycznie utworzony osobny folder. W folderze znajdować będą się wszystkie nagrania dla danej aplikacji, które w łatwy i standardowy sposób możemy edytować i udostępniać tak jak każdy inny plik wideo.

Co myślicie o tej metodzie nagrywania? Czy jest ona wstanie zastąpić zewnętrzne aplikacje? Według mnie obsługa nie jest trudna, to raczej kwestia przyzwyczajenia i nabrania wprawy do jej wykorzystania.

Metoda powinna również zadziałać na innych modelach obsługujących Game Launchera. Dajcie znać, czy tak faktycznie jest.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
10 Odpowiedzi
elPalm
First Poster
Opcje
Mam samsunga a20e I niestety mi ten sposób nie działa
0 Like
nkawcia
Apprentice
Opcje
ostatnio coś się popsuło, snapchat totalnie mi się zawiesił więc musiałam go usunąć co sprawiło że się usunął z Game Launchera po dodaniu aplikacji spowrotem wyświetla informacje że aplikacja nie jest grą wiek niektóre funkcje są zablokowane. Nie wyświetla mi zatem ani na pasku powiadomień ani w lewym dolnym rogu opcji nagrywania jak w innych aplikacjach. Czy mogę coś z tym zrobić? Posiadam Samsung Galaxy Note 8
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nkawcia  A wcześniej nie było takiej informacji że ta aplikacja nie jest grą?

0 Like
nkawcia
Apprentice
Opcje
Nie wcześniej nie miałam problemu, instagram, Messenger czy tiktok dalej działa I mogę nagrywać bez problemu
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nkawcia  Czy po wysunięciu belki powiadomień masz widoczna taka funkcje jak "rejestrowanie ekranu"?

0 Like
nkawcia
Apprentice
Opcje
Nie nic nie ma, ani na pasku ani w lewym dolnym rogu nie ma tej funkcji
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@nkawcia  W taki razie pozostaje korzystać z Game Launcher, można spróbować wyczyścić dane aplikacji.

0 Like
nkawcia
Apprentice
Opcje
Nie zadziałało nawet odintalowanie ostatniej aktualizacji. Chyba lepiej żebym nie próbowała żeby się czasem inne aplikacje nie usunęły, napisałam wiadomość do nich i czekam na odpowiedź.
Cichy2
First Poster
Opcje
Czemu samsun m31s nie ma wbudowanej funkcji nagrywania?
0 Like