Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Moja ocena usługi "Bezpieczne połączenie Wi-Fi

(Temat utworzony: 25-06-2023 04:35 PM)
1973 Wyświetlenia
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Hejka 😃

Od niedawna jestem "użytkownikiem" funkcji bezpiecznego połączenia wi-fi i jako, że właśnie rozpoczął się sezon wakacyjny ( a wraz z nim podróże), chciałbym się z wami podzielić własnymi doświadczeniami z korzystania z tej usługi.

image

Usługa posiada aż 3 plany/pakiety, które mamy do wyboru:

• Plan podstawowy (bezpłatny) - 1024mb limitem danych.
  •  Plan jednodniowy/24h. Koszt 4,99zł za wzmocnioną i nieograniczoną ochronę.
  • Plan miesięczny. Koszt 9,99zł za wzmocnioną i nieograniczoną ochronę.

Plan podstawowy, którego używam na swoim GalaxyTabie jest dość ograniczony i starcza przy codziennym użytkowaniu na jakieś max 3 dni.

Plan miesięczny ( którego używam na swoim Smartfonie), który już takowych ograniczeń nieposiada jest odnawiany co miesiąc i skutecznie ( bez limitów) ochrania nasze połączenia z niezabezpieczonymi sieciami Wi-Fi.

Plan 24 godzinny zaś działa na podobnej podstawie co Plan miesięczny, z taką różnicą, że ten nie jest odnawiany automatycznie.

Czy sama w sobie usługa jest opłacalna?

Większość pewnie powie, że nie. Przecież w domu raczej mało kto potrzebuje bezpiecznego połączenia Wi-Fi a poza domem można używać roamingu.

Teoretycznie no jest, to prawda, jednakże dosyć często (tak jak było w moim przypadku) operator oferuje nam pakiet np. 15-30gb msc za nie małą cenę, w takiej sytuacji każdy gb jest na miarę złota ( a w sytuacji, gdy chociaż minimalnie dbamy o nasze bezpieczeństwo) raczej nie będziemy się, tak bez żadnego zabezpieczenia łączyć z siecią w komunikacji miejskiej, kawiarni, restauracji czy też w pracy/szkole. W takich sytuacjach realnie takowa usługa może być bardzo przydatna.

Nie zapominajmy o Wakacjach

W okresie wakacyjnym spora część osób wyjeżdża, czy, to do innego miasta czy też do innego kraju.

Podczas wakacji dość często musimy się gdzieś zatrzymać np. w hotelu, wtedy też aż grzechem byłoby nie skorzystać z dobrego a co ważniejsze darmowego połączenia Wi-Fi. Niestety ale dość często polaczenie Wi-Fi w hotelach nie jest bezpieczne. W takiej sytuacji warto byłoby skorzystać z bezpiecznego połączenia Wi-Fi. Sam specjalnie przed wakacjami wykupiłem na telefonie pakiet miesięczny, który dobrze mi służy w hotelu, jako że na LTE bateria schodzi znacznie szybciej a wieczorem zawsze można zrobić jakieś fajne zdjęcia. Na tablecie zaś zostałem przy pakiecie darmowym, jako że sam pakiet działa niestety tylko przy jednym urządzeniu. 

Zagranicą zaś dosyć często oferty operatorów są mocno ograniczone ( co wyklucza często opcję LTE w hotelach jako, że byśmy szybko wyczerpali pakiet) a w hotelach jeśli nie chcemy ryzykować łączenia z nieznaną i niezabezpieczoną siecią Wi-Fi, to może właśnie taki pakiet bezpiecznego połączenia Wi-Fi będzie czymś co zapewni nam spokojne Korzystanie z lokalnej sieci.

Opłacalność

Przed wykupieniem wersji premium usługi, sam zastanawiałem się czy warto i czy zostanę z nią na dłużej. W końcu 9,99zł, nie jest duża kwotą jak za bezpieczne połączenie Wi-Fi jeśli używamy go dosyć często. W moim przypadku jest ono sporadyczne ale nawet w takich sytuacjach wolałbym nie ryzykować wyczerpaniem niskiego darmowego limitu. W takiej sytuacji usługa ta nie jest już aż taka tania a dodajmy, że posiadam dwa urządzenia, z których dosyć często korzystam. W tej sytuacji byłoby, to 19,98zł miesięcznie a to już jest jednak znacząca kwota jak na sporadyczne użytkowanie Wi-Fi w miejscach publicznych. 

Dla takich użytkowników niestety samsung nie posiada jakiejś tańszej formy z większym limitem niż tym podstawowym, przez co dosyć trudno jest się zdecydować na wykupienie wersji premium, gdyż w tej sytuacji już wiem, że chcąc czy niechcąc albo będę miał zbyt małą ilość danych do wykorzystania w Bezpiecznym połączeniu Wi-Fi albo zbyt dużą przez co jednocześnie będę musiał więcej dopłacić.

W okresie wakacyjnym, jednak mam pewność, że warto dołożyć do takowej funkcji jako, że wolałbym czuć się bardziej bezpiecznym podczas korzystania z hotelowej sieci Wi-Fi.

24 godzinna usługa zaś, jest raczej tą najmniej opłacalną, ale jeśli nie szkoda nam pieniędzy w sytuacji, w której wiemy, że użyjemy jej tylko raz, to czemu by nie, w końcu, tak jak z każdą subskrybcją nie trudno o zapomnienie daty automatycznego odnawiania subskrybcji a tutaj mamy pewność, że użyjemy jej raz w życiu bez naliczania dodatkowych płatności.

Jednak jeśli często używamy publicznych sieci Wi-Fi, to dobrą opcją byłoby się skusić na subskrybcję miesięczną. Czasem warto dopłacić za bezpieczeństwo. Pierwszy miesiąc jest darmowy, więc zawsze można sprawdzić czy realnie będziemy potrzebować takowej funkcji. Jeśli używamy jej sporadycznie wciąż istnieje wersja podstawowa.

image
Galaxy Store Bezpieczne połączenie Wi-Fi

12 Odpowiedzi
proktor37
Voyager
Opcje
Wow, ale lokowanie produktu, materiał sponsorowany :smiling-face:
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Przykro mi, ale niestety nie jest, to lokowanie. Jako, że postanowiłem jakiś czas temu przetestować takową usługę a na forum mało kto o niej pisze, to postanowiłem opisać swoje wrażenia z jej użytkowania, jednocześnie pomagając innym w sytuacji kiedy rozważają zakup takowej usługi🙂
sometimes
Helping Hand
Opcje
Po co mi to wciskscie do smartfona na siłę bo nie rozumiem.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Funkcja, ta jest funkcją od Samsunga, która ma chronić dane połączenie Wi-Fi. W końcu firma samsung zwraca szczególną uwagę na bezpieczeństwo w swoich urządzeniach a takowa funkcja realnie może się przydać o czym właśnie napisałem.
0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
Czy ktoś wie jak wyłonczyc płatne bezpieczne połączenie wifi w s 23  dajcie podpowiedź 
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Wchodzisz w usługę bezpieczne połączenie Wi-Fi, klikasz swój plan i tam wchodzisz w te 3 kropeczki. Później w subskrybowanie i anulujesz.

Tutajasz znajdziesz więcej informacji o tej usłudze
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/moja-ocena-usługi-quot-bezpieczne-połączenie-...Screenshot_20230718_213730_Secure Wi-Fi.jpgScreenshot_20230718_213738_Secure Wi-Fi.jpgScreenshot_20230718_213742_Secure Wi-Fi.jpg
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
Jeśli mam takie co to znaczy że nic nie substrykuje i nic nie kupiłem tak odp
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Tak, to znaczy, że siedziesz na tym darmowym pakiecie😀. Mam nadzieję, że pomogłem
0 Like
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
A i dzięki za zdjęcia
0 Like