Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Lista kontaktów - znaczniki na zdjęciach w postaci niebieskich kropek

(Temat utworzony: 20-05-2021 11:06 AM)
8916 Wyświetlenia
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Hej,

Ostatnio spostrzegłem, że naliście kontaktów, niektóre z nich "otrzymały" mały znacznik w postaci niebieskiej kropki "doklejonej" do zdjęcia profilowego, przy czym nie zawsze są one widoczne. Proszę o informację, o czym ma mnie to informować i jaka jest reguła ich wyświetlania się.

Telefony: S10+ oraz A40

Dobroci
Przem

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

@Przemuś Kontakt z niebieską kropką informuję Cię, że ta osoba ma włączony RCS. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

12 Odpowiedzi
Rozwiązanie
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

@Przemuś Kontakt z niebieską kropką informuję Cię, że ta osoba ma włączony RCS. 

HalliwellA40
Helping Hand
Opcje
Dzień dobry, a co to jest RCS?
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@HalliwellA40  RCS to nowy standard wiadomości, który zastępuje standardowe sms.

Przemuś
Pathfinder
Opcje
To jest skrót od Rich Communication Services czyli taka usługa rozszerzonych wiadomości SMS, implementowana przez Google, nazywana też potocznie chatem albo standardem "SMS 2.0". Do działania wymaga połączenia z internetem (WiFi lub sieć komórkowa).
Pojedyncza wiadomość RCS może mieć aż 105 MB, a zdjęcia i filmy mogą mieć oryginalną jakość.
U niektórych operatorów kom. RCS nie jest jednak dostępny. W T-Mobile jest, a już np. w NJU Mobile (od Orange) ni ma.
Dobroci
Przem
HalliwellA40
Helping Hand
Opcje
Dziękuję Serdecznie za odpowiedź, trochę liznełem przydatnej wiedzy. Pozdrawiam serdecznie.
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Suplement.

Dziś otrzymałem aktualizację OS na mój starszy tel. działający w sieci NJU i pojawiła się już implementacja RCS.

Dobroci
Przem
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Jeżeli w obu telefonach jest łączonych RCS, to musisz w ustawieniach samego RCS zaznaczyć, że chcesz korzystać  z chatu a nie wiadomości SMS. 

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Na urządzeniu, z którego zamierzasz wysłać wiadomość.
Screenshot_20210608-150559_Messages.jpgScreenshot_20210608-150554_Messages.jpg

Sama wiadomość powinna mieć kolor niebieski, a do odebrania na drugim urządzeniu potrzebny jest Internet. 

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje

Te screeny są z jakiego urządzenia - Twojego, czy mamy ?

Generalnie jeżeli pojawia się niebieska kropka przy kontakcie oznacza, że dana osoba obsługuje RCS . Czy kontakt Twojej mamy ma niebieską kropkę ?