Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Kontakty zapisywanie na koncie Samsung vs Google

(Temat utworzony: 07-07-2023 10:04 PM)
883 Wyświetlenia
Skyler7799
Voyager
Opcje
Hejka jest to mój pierwszy post tutaj heh :smiling-face: wracając jak w tytule czy są jakieś różnice bo mogę zapisać kontakt na telefonie czy koncie google czy samsunga. Oprócz tego, że zapisują się w innych miejscach czy to coś innego daje np. Jak zapiszę na koncie google jest lepsza synchronizacja z usługami i kontakt np. Pojawi się w google meet? A w samsung to jest lepsza synchronizacja między urządzeniami marki lub są jakieś benefity jak kontakt posiada też smartfon samsunga wiem że jest zdjęcie profilowe z konta samsung pobierane 😃 Pytanie kolejne mam ustawioną datę urodzin w kontakcie, wyświetla się w kalendarzu samsung (kontakt jest zapisany w Google) i jak data się zjawi to nie powiadamia dla testu zapisałem kontakt w pamięci telefonu czy nawet na koncie samsung to w kalendarzu wyświetla się niebieska belka o urodzinach kontaktu w kalendarzu samsung ale powiadomienie już nie przychodzi. Dodam, że powiadomienie o urodzinach przychodzi dla 2 kontaktów są zapisane w Google i właśnie to od asystenta Google dostaję powiadomienie, że jutro są urodziny czy tam, że za parę dni a takich kontaktów mam więcej z datą i chciałbym, żeby dla wszystkich przychodziło da się to jakoś naprawić? Synchronizacje wszystkie włączone czyszczenia danych czy cachu aplikacji robione. Używana nakłada to One Ui 5.1
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Skyler7799
Voyager
Opcje
Hej! Przypomnienie o urodzinach kontaktu zadziało jak się doda kontakt do asystenta Google I tylko ten sposób u mnie zadział 😄

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
9 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Skyler7799   Dzień Dobry

Zapisanie kontaktów w koncie Google pozwala np cofnąć zmiany ( usunięcia do 30 dni itd.).

Ale synchronizacja może być podatna na np. usuwanie kontaktów, np. w sytuacji gdy zapomni Pan wylogować się z konta i da Pan telefon osobie zaufanej, a ona zacznie te kontakty usuwać (wtedy oczywiście można cofnąć zmiany, tylko trzeba zauważyć, że te kontakty zostału usunięte).

Co do plusów zapisywania w pamięci telefonu, to na pewno w każdym momencie można kopię zapasową zrobić na dowolne konto czy też nie powinno być problemu z eksportem kontaktów czy importem.

A czy te urodziny widać tutaj: https://calendar.google.com/

Skyler7799
Voyager
Opcje
Dziękuję za odpowiedź, tak widać urodziny w kalendarzu Google
Edit: taką opcję znalazłem w ustawieniach asystenta Google i właśnie dla tych kontaktów działa prawidłowo. Może trzeba właśnie tam je dodać (tylko asystent Google powiadamia o urodzinach a kalendarze milczą)Screenshot_20230708_095504_Google.jpg
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Skyler7799  Czy wszystkie aktualizacje w Sklepie Play i Galaxy Store zostały wykonane?

Skyler7799
Voyager
Opcje
Tak zostały czy to systemu czy aplikacji oraz dane kalendarz było czyszcone
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Skyler7799  W takiej sytuacji proszę wyłączyć urządzenie i następnie proszę wyłączone urządzenie podłączyć do komputera/innego telefonu/tabletu/konsoli/tv/adaptera (lub innego urządzenia do transmisji danych) za pośrednictwem kabla USB. W dalszym postępowaniu proszę przytrzymać klawisz zasilania i zgłaśniania ( zwiększania głośności), gdy pojawi się Logo Samsung - zwalniamy klawisze.

W trybie Android Recovery wybieramy kolejno "wipe cache partition" -> yes -> repair apps.

Poruszamy się klawiszami głośności. Klawisz zasilania służy za potwierdzenie. Powyższe czynności nie spowodują usunięcia danych zapisanych w telefonie.

Skyler7799
Voyager
Opcje
Zrobione, ale na innym smartfonie samsung podpiętym do tych samych kont mam tak samo
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Skyler7799  A na tym telefonie gdzie zostały wykonane czynności jak wygląda sytuacja?

W zaistniałej sytuacji może Pan przesłać raport o błędach do naszych inżynierów, aby sprawdzono problem po stronie aplikacji.

Skyler7799
Voyager
Opcje
Mogę spróbować, miałem kilka lat temu smartfon Huawei i tam sytuacja podobna, a na forum google wyczytałem, że google nie ma funkcji powiadomień o urodzinach kontaktu, co ciekawe kalendarz nie ale asystent Google tak. Myślałem, że kalendarz samsung to zmieni. Ale może faktycznie u mnie tylko taki problem występuje.
0 Like
Rozwiązanie
Skyler7799
Voyager
Opcje
Hej! Przypomnienie o urodzinach kontaktu zadziało jak się doda kontakt do asystenta Google I tylko ten sposób u mnie zadział 😄
0 Like