04-08-2022
11:28 AM
– ostatnio edytowany
04-08-2022
12:06 PM
przez
OleksiiA
Jak zmienić pasmo z 2,4ghz na 5ghz, próbowałem zmieniać wszystko w zawansowanych ale wciąż nie mogę edytować pasma co mogę zrobić by to zmienić .
19-05-2024 09:34 PM — edytowano 19-05-2024 09:42 PM
19-05-2024 11:28 PM — edytowano 19-05-2024 11:34 PM
Oczywiście, że widzi - kanały w zakresie 36 -64 są widoczne i łączy się bezproblemowo. A telefon kupiony u jednego z naszych 4 głównych operatorów. Z połączeniem na 2,4 GHz nie ma też najmniejszych problemów.
19-05-2024 11:42 PM
20-05-2024 12:33 PM
Piszesz 'Po aktualizacji do Android 14, mój S22 podczas udostępniania internetu, nadaje na kanale 149'. Dla jasności chciałem się spytać - a przed aktualizacją było inaczej ? Co do możliwości ustawienia kanału nadawania hotspota to też nie widzę na razie takiej możliwości. Co do kanału 149 to telefony Samsunga łączą się już z hotspotem na tym kanale bez większych problemów. Gorzej jest z podłączeniem laptopa. Jest to zależne chyba od bezprzewodowej karty sieciowej. Nie tylko od jej typu ale też od aktualnego sterownika. Na starym laptopie pamiętam, że można się było łączyć z hotspotem tylko na częstotliwości 2,4GHz na kilku pierwszych kanałach. Na częstotliwości 5GHz laptop w ogóle nie widział sieci rozgłaszanej przez hotspot. Po tych aktualizacjach nie tylko wersji systemu operacyjnego kolejno od Windows8 do 10 ale też sterowników, firmware teraz laptop nie widzi żadnych hotspotów Samsunga (chociaż widzi kilkadziesiąt innych sieci rozgłaszanych przez różne inne routery na częstotliwości 2,4GHz, 5GHz, 6GHz). Dla porządku powiem jeszcze, że w tym starym laptopie jest karta Intel N-7260. Mam też inny laptop, to trochę taki Frankenstein. Ma amerykańską klawiaturę, ...inne rzeczy, i ... kartę sieciową Intel AX201. Działa to na W11 i sytuacja jest zgoła inna, nie ma problemu z połączeniem z hotspotem na kanale 149. Mało tego można zrobić hotspot z laptopa i wtedy nadaje on na kanale 161 a telefony Samsunga bez problemu się z nim łączą. W tej sytuacji jeżeli chcesz podłączyć swój obecny komp. do hotspota na kanale większym od 128 to pewnym wyjściem może być zewnętrzna bezprzewodowa karta sieciowa. Ja podłączałem kiedyś taką chińską kartę z AliEkspress do starego laptopa.
20-05-2024 10:14 PM
20-05-2024 10:45 PM
Świetna karta dla wszystkich routerów oprócz hotspotów Samsunga. Wierzę, że 'Widzi i łączy sie bezproblemowo z kanałami od 36 do 64. Sterowniki są najnowsze..' I właśnie w tym jest problem, że łączy się bezproblemowo tylko z kanałami od 36 do 64. Hotspota w paśmie 5GHz nie zobaczy.
21-05-2024 12:47 PM
U kolegi na S22 po aktualizacji na Android 14 jest znów problem taki, że po uruchomieniu hotspota, niezależnie od tego czy preferowane pasmo jest 2,4GHz czy 5GHz, telefon nadaje cały czas na kanale nr 1.
21-05-2024 01:26 PM — edytowano 23-05-2024 03:00 PM
Diabeł jest pogrzebany w określeniu 'preferowane'. Oznacza to mniej więcej tyle, że może ale nie musi. Użytkownik może sobie zaznaczać co preferuje ale to system decyduje na jakim paśmie będzie nadawać. Inaczej można to jeszcze określić, że wybiera optymalny sposób działania. Dlaczego decyduje tak a nie inaczej, co wpływa na jego decyzje i w jakim stopniu ? Nie znając algorytmu działania programu możemy się jedynie domyślać. Dlaczego telefon nadaje cały czas na kanale1 ? Ano może kolega uruchamia hotspota w jakimś wieżowcu czy biurowcu gdzie naokoło jest 100 różnych sieci i po analizie wyszło, że jedynka jest najmniej obciążona. Pamiętam, że kiedyś (dawno) można było zmieniać kanały hotspota, teraz system wie lepiej co jest najlepsze.
PS Niech kolega wyłączy na hotspocie WiFi zostawiając włączone dane komórkowe to wtedy telefon będzie nadawał na kanale 149. Hotspot niezbyt dobrze radzi sobie z trybem odbiór/nadawanie - WiFi /5GHz WiFi chociaż widziałem kiedyś coś takiego przez chwilę w lesie. Jeżeli wyłączymy WiFi na hotspocie zostawiając włączone dane komórkowe to wtedy będziemy mieli do czynienia z trybem dane komórkowe/WiFi i jeżeli środowisko nie będzie zapchane radiowo innymi sieciami to przy ustawionych preferencjach na 5GHz telefon zacznie nam prawdopodobnie nadawać na kanale 149 w paśmie 5GHz.
27-07-2024 09:43 PM
Potrzebuję udostępnić sieć WiFi a razem z nim internet dla bardzo starego tableta. Niestety potrafi połączyć się tylko z siecią 2.4 GHz.
Co gorsze, Samsung S23 Ultra nie pozwala na zmianę pasma. Odgórnie jest wybrane pasmo 5 GHz.
Jak ustawić wyłącznie 2,4?
27-07-2024 11:58 PM