Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galeria samsung i chmura onedrive

(Temat utworzony: 11-12-2021 10:13 PM)
2457 Wyświetlenia
Gieborywar
Apprentice
Opcje
Witam

Czy ktoś spotkał się z problemem synchronizacji albumów w galerii samsung? 
Mój problem polega na tym że galeria synchronizuje niektore katalogi które są zaznaczone jako NIE do synchronizacji. 
Mam pewne albumy/katalogi dla zdjęć NIE przeznaczonych dla chmury. To powoduje niepotrzebe problemy w momencie kiedy czyszczę chmure z poziomu komputera, bo nieumyślnie usuwam zdjęcia z telefonu . Na szczęście chmura trzyma zdjęcia w koszu 30 dni, więc materiał odzyskuję. Dzis jednak miałem taką sytuację, że nie wszystko się zsynchronizowałyo bo chmura była pełna. A zaznaczyłem aby usunąć cale katalogi.

Jakims jednak cudem zdjęcia do mnie wróciły podczas odzyskiwania z kosza🙂 W rezultacie nic nie straciłem.

Pozostaje jednak pytanie czemu galeria synchronizuje coś czego nie powinna?

Gdzie jeszcze można pomanipulować ustawieniami aby taka sytuacja nie miała miejsca? Sprawdzałem tylko ustawienia w galerii samsung.

Pozdrawiam 
93 Odpowiedzi
Magdalena08
Helping Hand
Opcje
Brak jakiegokolwiek komunikatu. Żadne zdjęcia ze starych. Nowo zrobione zdjęcie raz się dodaje raz nie🫤 Jak wciskam synchronizuj to coś zaczyna kręcić ale chwilkę kończy wyświetlając że ostatnia synch była 23.03 🤷🏼 ♀️ telefon był włączany i wyłączany. Próbowałam I na wi-fi i przez dane kom.
Zastanawiałam się jeszcze czy anulować subskrypcję i jeszcze raz wykupić 🤔
0 Like
Magdalena08
Helping Hand
Opcje
Jeszcze podpinam fotki.
Fota z kotem stara I widać w prawym górnym rogu chmurkę to domyślam się że się zgrało a dzisiejsze zdjęcie już jej nie ma1713252719966.jpg1713252720004.jpg
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Magdalena08 Sprawdź, czy wszystkie albumy są dodane do synchronizacji z poziomu poprzedniego okna, które pokazywałaś. Przeczyść też w miarę możliwości dane aplikacji One Drive oraz Galeria:

Ustawienia > Aplikacje > Aplikacja (wybierz z listy) > Pamięć > Wyczyść Dane.

0 Like
DreadfulBwoy
Student
Opcje
Cześć, 
W aplikacji OneDrive na moim Galaxy S24+ (Android 14) nie widzę funkcji tworzenia kopii zapasowej albumu ze zdjęciami na chmurze.
Chodzi mi o wysyłanie zdjęć z albumu w jedną stronę, bez sprowadzania do galerii zdjęć i filmów które juz tam są z poprzednich urzadzeń.
Z czego to może wynikać? Czy tak powinno być? Czy coś mi zwyczajnie umyka?
Jeśli tak, to jak mogę to ustawić?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Synchronizację możesz włączyć w ustawieniach Samsung Cloud. Uruchom aplikację Galeria i wejdź do ustawień. Na samej górze będziesz miał możliwość włączenia synchronizacji z OneDrive.

DreadfulBwoy
Student
Opcje
Nie chcę synchronizacji dwustronnej. Chcę żeby zdjęcia z galerii wysyłały się na chmurę, ale żeby zdjęcia będące już na chmurze nie przesyłały się na urządzenie.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zdjęcia nie są pobierane z Chmury. W Galerii jest jedynie pogląd zdjęć załadowanych wcześniej do Chmury.

0 Like
DreadfulBwoy
Student
Opcje
I to jest właśnie to, czego nie chcę.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Nie ma możliwości wyłączenia. Możesz ewentualnie przenieść stare zdjęcia z folderu w OneDrive gdzie odbywa się synchronizacja do innego folderu. Wtedy też zdjęcia powinny zniknąć z Galerii.

Monciak97
First Poster
Opcje

Jest taka opcja. Musisz rozpiąć galerię samsunga z onedrive. Wtedy będzie działać tylko jako kopia zapasowa a nie jako synchronizacja. Musisz to zrobić w opcjach konta samsung

0 Like