Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dwie aplikacje UPDAY

(Temat utworzony: 23-01-2022 11:41 AM)
1469 Wyświetlenia
slaweuszek
First Poster
Opcje
Witam wszystkich. Dlaczego w telefonie są zainstalowane dwie aplikacje UPDAY ? Czym one się różnią ? Często dostaję podwójne powiadomienia z tej aplikacji, mimo iż jedna z nich ma wyłączone powiadomienia. Strasznie mnie to denerwuje i nie mogę tego rozkminić. 
0 Like
16 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@slaweuszek  Witam

Proszę spróbować odinstalować ją i ponownie zainstalować. Powinna być wówczas tylko jedna.

slaweuszek
First Poster
Opcje
Zrobiłem tak, ale w nocy druga samoczynnie się doinstalowała.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@slaweuszek  Bardzo dziwne. Proszę pokazać zrzut ekranu jak to wygląda.

Instalacja odbyła się przez google play?

0 Like
slaweuszek
First Poster
Opcje
Oczywiście. Gdy odinstalowałem jedną z nich, w google play wyskoczyła mi informacja o aktualizacji tej aplikacji ( aplikacji już nie miałem, bo ją odinstalowałem ).
Czym się różni Upday - Najważniejsze Newsy od Upday news for Samsung ?
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@slaweuszek  Upday news for Samsung jest specjalnie stworzona dla smartfonów Samsung i od razu zainstalowana fabrycznie na telefonie. Najlepiej z niej korzystać.

Screenshot_20220123-122451_Google Play Store.jpg

LUKE123
Helping Hand
Opcje
To ja mam tylko jedną aplikacje Upday i powiadomienia zawsze podwójne XD
Ale i tak to lepsze niż to co było wcześniej bo mimo włączonych wszystkich powiadomień to nic nie dostawałem z Upday więc nie narzekam 😃
0 Like
slaweuszek
First Poster
Opcje
Tylko jest to strasznie wkurzające. Dostaję powiadomienie Z OSTATNIEJ CHWILI, kasuję je, chowam telefon do kieszeni i dostaję ponownie to samo powiadomienie. Nie wiem od jakiego czasu się to dzieje, ale kiedyś tak nie było, tzn. dostawałem tylko jedno powiadomienie.
0 Like
anonim2
Pathfinder
Opcje
Upday ma też inną nazwę. Chodzi zdaje się o Samsung Free, nie można do końca odinstalować, gdyż to aplikacja dostarczana z systemem. Można natomiast uśpić (wyłączyć) tę aplikację i może to pomóc z podwójnymi powiadomieniami. U mnie Upday jest włączony a Samsung Free wyłączony, powiadomienia otrzymuję pojedynczo. Samo Free dostępne przez przewinięcie ekranu w lewo działa standardowo.

Samsung Free wyłączamy przyciskiem Wyłącz na dole strony w karcie informacji o aplikacji.
EDIT: jednak nie da rady Free wyłączyć w A12. Jedynie upday. Działanie ograniczające wolny wybór z której aplikacji newsowej chcemy korzystać w panelu bocznym - monopolistyczne działania rodem z M$, szkoda.

Tą metodą można potraktować większość innych "śmieciowych" aplikacji, którymi Samsung nas raczy a nie pozwala do końca odinstalować. Jest skarga do UE na takie działanie producentów telefonów.Screenshot_20220123-233439_Settings_7557_1642977279.jpg
anonim2
Pathfinder
Opcje
I co gorsza - specjalnie stworzona by użytkownik nie mógł odinstalować. Można jedynie uśpić/wyłączyć przez co znika ikona i nie jest ładowana przez system ale fizycznie pozostaje na dysku. Swoją drogą w przypadku apki z newsami, przeglądarki chrome itd. jest to działanie monopolistyczne i niezgodne ze swobodą korzystania z urządzenia. Mam nadzieję że UE wymusi możliwość swobodnego usuwania podobnych śmieci od których nie zależy kluczowa funkcjonalność systemu a zajmują miejsce w pamięci telefonu.