Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Camera Light Sensor battery drain

(Temat utworzony: 09-02-2022 12:02 PM)
7187 Wyświetlenia
ŁukaszS24U
Explorer
Opcje
Od około tygodnia zauważyłem aplikacje Camera Light Sensor zużywającą baterię której nie było wcześniej. Na pewno nie było jej przed aktualizacją do androida 12 i one ui 4.0. 

Mam wyłączone wszystkie funkcję oprócz automatycznej jasność ekranu czyli:
- automatyczna jasność AOD (włączone tylko na powiadomienia) 
- wyciszanie gestem 
- ochrona przed przypadkowym dotknięciem. 

Wipe cache oraz czyszczenie pamięci samej aplikacji nie przynosi skutku. 
Czy ktoś ma podobne obserwacje lub wie jak rozwiązać problem? 

image

image

20 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ŁukaszS24U  Cześć

To może być związane z czujnikiem światła, spróbuj wyłączyć adaptacyjną jasność....

Co myślicie @Kacper2  @vdsl2  @mirudo24  @kamil40013 ?

Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ŁukaszS24U A czy korzystasz z funkcji Utrzymywania włączonego ekranu podczas oglądania? 

ŁukaszS24U
Explorer
Opcje
Adaptacyjna jasność to jedyna funkcja której potrzebuje i jej nie chce dezaktywować. Widocznie potrafi to działać poprawnie ponieważ problem pojawił się w ostatnich dniach.

Smart stay, odblokowanie twarzą wyłączone, tak samo jak gest wyciszenia mam i miałem wyłączone.

Hard reset również wolałbym zostawić jako ostateczność.

Edit: wipe cache oraz rapair apps, zrobione wczoraj nie przyniosło efektu.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ŁukaszS24U  rozumiem że jest potrzebna tą funkcja,  proponowałem aby na chwilę wyłączyć aby zdiagnozować czy to to odpowiada za to zużycie energii 

ŁukaszS24U
Explorer
Opcje
Wyłączę jasność adaptacyjną przy kolejnym cyklu ładowania żeby poprawnie ocenić wpływ. To co miałem włączone a wyłączyłem to jasność adaptacyjna przy AOD, jednak powinno to mieć marginalny wpływ, ponieważ miałem AOD włączone jedynie na nowe powiadomienia.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ŁukaszS24U  dobrze czekamy zatem na informacje

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ŁukaszS24U  a masz może zainstalowaną taką aplikacje?

Screenshot_20220209-124820_Google Play Store.jpg

ŁukaszS24U
Explorer
Opcje
Nie mam.
0 Like
ŁukaszS24U
Explorer
Opcje
Zużycie ~2% przy zużyciu 70% baterii. Jakiś progres jest jednak ciągle coś jest nie tak. Do porównania mam A32 i tam w ciągu całego dnia zużycie 0,3%.

Dodatkowo SOT raczej kiepski... Sieć przełączona na 4G, gdzie się da WiFi i WiFi calling, dark mode, praktycznie wszystko uśpione, powiadomienia jedynie z komunikatorów, AOD ograniczone. Jedyne z bajerów zostawione 120 Hz. Tylko ile to może wydłużyć SOT..?Screenshot_20220210-090100_Device care.jpgScreenshot_20220210-090111_Device care.jpg
0 Like