30-04-2024 11:30 AM
Posiadam dwa telefony, z których jeden używam jako telefon "na co dzień" (S10e), a drugi mam na rowerowe wypady (A3 2016).
W tym rowerowym nie mam karty SIM. Chcę go używać wyłącznie jako "licznik rowerowy" z mapami i monitoringiem parametrów jazdy. Synchronizację z Samsung Health robię po powrocie do domu.
Posiadam trzy czujniki ANT+ od Garmina: HRM (tętno), CAD (kadencja), SPD (prędkość). Pierwszym problemem było parowanie, ponieważ wszystkie trzy czujniki mogłem sprawować z telefonem dopiero po uzyskaniu połączenia z Internetem. Bez przejścia w tryb "online" po wejściu w menu "Akcesoria" nie można było niczego dodać, wyświetlany był komunikat "Brak połączenia sieciowego". Tak jak pisałem, nie mam karty SIM w rowerowym telefonie, więc parowanie musiałem przeprowadzić w domu, w zasięgu WiFi. Udało się - wszystkie trzy czujniki zostały wykryte i dodane.
No i tu pojawia się problem. Gdy uruchamiam trening - kolarstwo górskie - Samsung Health nie wyszukuje sparowanych akcesoriów CAD i SPD. HRM znajduje bez problemu.
Czujniki w aplikacji identyfikują się jako:
ANT BIKE SPD 20754
ANT BIKE CAD 63655
ANT HRM 40900
Uprzedzając pytania - tak, wiem że trzeba zakręcić korbą i kołem, żeby aktywować czujniki CAD/SPD inaczej bym nie sparował ich z telefonem
30-04-2024 12:53 PM
Znalazłem częściowe rozwiązanie. Czujniki SPD i CAD nie są wykrywane w treningu "Kolarstwo górskie", ale już w treningu "Kolarstwo" bez problemu są odnajdywane. Także jest to jakiś problem aplikacji.
30-04-2024 12:59 PM
30-04-2024 02:55 PM
30-04-2024 03:10 PM
Mam najnowszą dostępną wersję Samsung Health i "Kolarstwo górskie" jest tam dostępne jak najbardziej A że dla mnie nie ma większego znaczenia pod jaką nazwą będzie ten trening, bo nie posiadam szosy, to będę korzystał ze zwykłego Kolarstwa