Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak możliwość wyboru akcesorium gdy nie ma połączenia do Internetu

(Temat utworzony: 30-04-2024 11:30 AM)
201 Wyświetlenia
Woo Kasz
Journeyman
Opcje

Posiadam dwa telefony, z których jeden używam jako telefon "na co dzień" (S10e), a drugi mam na rowerowe wypady (A3 2016).

W tym rowerowym nie mam karty SIM. Chcę go używać wyłącznie jako "licznik rowerowy" z mapami i monitoringiem parametrów jazdy. Synchronizację z Samsung Health robię po powrocie do domu.

Posiadam trzy czujniki ANT+ od Garmina: HRM (tętno), CAD (kadencja), SPD (prędkość). Pierwszym problemem było parowanie, ponieważ wszystkie trzy czujniki mogłem sprawować z telefonem dopiero po uzyskaniu połączenia z Internetem. Bez przejścia w tryb "online" po wejściu w menu "Akcesoria" nie można było niczego dodać, wyświetlany był komunikat "Brak połączenia sieciowego". Tak jak pisałem, nie mam karty SIM w rowerowym telefonie, więc parowanie musiałem przeprowadzić w domu, w zasięgu WiFi. Udało się - wszystkie trzy czujniki zostały wykryte i dodane.

No i tu pojawia się problem. Gdy uruchamiam trening - kolarstwo górskie -  Samsung Health nie wyszukuje sparowanych akcesoriów CAD i SPD.  HRM znajduje bez problemu.

Czujniki w aplikacji identyfikują się jako:

ANT BIKE SPD 20754
ANT BIKE CAD 63655
ANT HRM 40900

Uprzedzając pytania - tak, wiem że trzeba zakręcić korbą i kołem, żeby aktywować czujniki CAD/SPD inaczej bym nie sparował ich z telefonem :smiling-face:

4 Odpowiedzi
Woo Kasz
Journeyman
Opcje

Znalazłem częściowe rozwiązanie. Czujniki SPD i CAD nie są wykrywane w treningu "Kolarstwo górskie", ale już w treningu "Kolarstwo" bez problemu są odnajdywane. Także jest to jakiś problem aplikacji.

0 Like
Danylewy
Troubleshooter
Opcje
Możesz zgłosić sugestie/błędy w zakładce wsparcie
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Pierwszą rzeczą jest brak Kolarstwa Górskiego w najnowszej wersji Samsung Health. Drugą, że od Galaxy S20 bodajże, Samsung porzucił wsparcie dla protokołu ANT+. Wspólny mianownik jest taki, że ogółem firma może całkowicie przestawać wspierać (nawet w starszych urządzeniach) ANT+ stąd problemy. Ale skoro działa na tym rodzaju treningu, który podałeś to spoko.
0 Like
Woo Kasz
Journeyman
Opcje

Mam najnowszą dostępną wersję Samsung Health i "Kolarstwo górskie" jest tam dostępne jak najbardziej :smiling-face: A że dla mnie nie ma większego znaczenia pod jaką nazwą będzie ten trening, bo nie posiadam szosy, to będę korzystał ze zwykłego Kolarstwa :smiling-face: