Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Aplikacja Telefon - dodawanie kontaktów, nie można zmienić domyślnej lokalizacji (A71, S10, Andek 12)

(Temat utworzony: 21-08-2022 05:10 PM)
1333 Wyświetlenia
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Odkryłem w A71, że - nie wiedzieć czemu, bez mojej ingerencji - część kontaktów znajduje się na koncie Google (tak miało być), a część w  lokalnej pamięci telefonu. Z tym sobie łatwo poradziłem, przenosząc wszystkie kontakty z pamięci lokalnej do Googla i teraz są wszystkie w jednym miejscu.

Niestety odkryłem również, że nowe kontakty dodawane poprzez apkę Telefon wciąż uparcie lądują w lokalnej pamięci telefonu. Nigdzie w tej apce nie mogę znaleźć opcji zmiany domyślnej lokalizacji. Natomiast zmiana domyślnej lokalizacji jest obecna w apce Kontakty (w razie czego mogę dokładniej opisać jak, podpowiem tylko, że po naciśnięciu trzech kreseczek). Jednak nowy kontakt domyślnie ląduje gdzie trzeba  tylko pod warunkiem, że jest dodawany właśnie w apce Kontakty. Zmiana  domyślnej lokalizacji w Kontaktach nie ma wpływu na lokalizację przy dodawaniu przez apkę Telefon.

Podobnie mam w S10, z tą tylko różnicą, że tu kontakty dodawane przez Telefon są wrzucane  na konto Google, czyli akurat tam gdzie chcę. Ale też nie można zmienić. A gdybym zmienił zdanie i chciał domyślnie zapisywać np. na koncie Samsung, albo w pamięci telefonu? 

Czy jest jakiś sposób zmiany domyślnej lokalizacji w  apce Telefon? Chciałbym dodawać przez tę apkę, skoro jest w niej taka możliwość. Po co specjalnie przechodzić do apki Kontakty?
Czy może pozostaje tylko zgłoszenie przez Samsung Members? 

Pozdrawiam.

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88, W aplikacji Telefon w trakcie dodawania kontaktu powinna być możliwość rozwinięcia listy z wyborem lokalizacji zapisu. Może to przegapiłeś ?

Screenshot_20220821-183144_Contacts.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 Odpowiedzi
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88, W aplikacji Telefon w trakcie dodawania kontaktu powinna być możliwość rozwinięcia listy z wyborem lokalizacji zapisu. Może to przegapiłeś ?

Screenshot_20220821-183144_Contacts.jpg

Stanley88
Voyager
Opcje

@kamil40013 : oczywiście, że przegapiłem 😁 Qrza twarz, zaćmienie.
Na swą obronę napiszę tyle, że głównym użytkownikiem A71 jest piękniejsza połowa, a ja tylko od czasu do czasu serwisantem 😉 Przy konfiguracji telefonu na pewno ustawiłem, żeby zapisywało do Google, nawet pamiętam sprawdzałem. Pewnie "się samo przestawiło", albo po jakiejś aktualizacji.
Dodatkowo  aktualnie ustawiona lokalizacja nazywała się Telefon, tak jak u Ciebie widać na screenie. Aplikacja też się wabi Telefon, więc myślałem, że to związek z nazwą apki...
Wiem, wiem,  to wszystko żadne tłumaczenie 😉
W każdym razie lokalizacje zapisu kontaktów już pod kontrolą.
Dzięki bardzo.
Pozdrawiam.

P.S. Wybrana lokalizacja, w miejscu tak jak przedstawiłeś na screenie jest zapamiętywana. Czyli będzie obowiązywała także dla następnych dodawanych kontaktów - dopóki jej nie zmienimy.

Homie45
Explorer
Opcje

image

Witam, kiedy chcę dodać nowy kontakt wyskakuje mi tekst jak na zdjęciu i nie mogę nic zrobić. Proszę o pomoc.
0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Spróbuj wyczyścić dane aplikacji Telefon, oraz Kontakty.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

botakjest
Pioneer
Opcje
U mojej znajomej był podobny błąd, chodziło o to że telefon nie chciał zapisywać kontaktów ani na pamięci telefonu ani na karcie sim, wystarczyła zmiana miejsca zapisu kontaktów na konto google Screenshot_20221126_220516_1000003826_1669496716.jpg
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Homie45 Gdzie kontakt jest zapisywany?

Homie45
Explorer
Opcje
Na karcie SIM mam wszystkie
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Homie45 Spróbuj zapisać kontakt np. na pamięci telefonu.

Homie45
Explorer
Opcje
Dzięki bardzo, Twoje rozwiązanie się sprawdziło ❤️