20-11-2019 11:41 PM — edytowano 21-11-2019 12:10 AM
Forum naszej społeczności podzielone jest na działy. Jednym z nich jest dział o nazwie „Aplikacje mobilne i usługi”. W dziale tym opisujemy nasze problemy z aplikacjami i ich funkcjonowaniem. Wspólnie staramy się również je rozwiązywać.
Na górze działu, przypiętych jest kilka poradników i opisów funkcjonalności ciekawych i użytecznych aplikacji. Postanowiłem stworzyć kolejny. Myślę, że o tyle przydatny, że będziemy mogli dzielić się w nim swoimi doświadczeniami i informacjami na temat ciekawych mini aplikacji.
Jak zapewne wszyscy wiedzą usługa Panelu EDGE pozwala na instalację mini aplikacji, do których mamy dostęp po przesunięciu uchwytu widocznego na krawędzi ekranu naszych telefonów. Co ciekawe, już same ustawienia uchwytu mają wiele funkcji. Są to:
- położenie uchwytu – po lewej lub prawej stronie ekranu,
- blokada pozycji uchwytu – nie musimy się martwić, że przypadkowo przesuniemy go w górę lub w
dół,
- styl, w tym kolor, przezroczystość oraz rozmiar,
- wibracja – telefon zawibruje po dotknięciu uchwytu.
Gdy już dostosujemy ustawienia uchwytu, warto zastanowić się z jakich paneli/mini aplikacji korzystać z jego pomocą. Czy z tych już predefiniowanych przez producenta telefonu, czy może z innych, które można samodzielnie doinstalować. Ja przedstawię te, które doinstalowałem i korzystam z nich na co dzień.
W moim panelu znajdują się następujące aplikacje: Ludzie, Inteligentny wybór, Pogoda, Kalendarz oraz Narzędzia. Poniżej grafiki je przedstawiające.
Ludzie
Inteligentny wybór
Pogoda
Kalendarz
Narzędzia
Panel Ludzie – pozwala na dodanie najczęściej używanych kontaktów, po kliknięciu w które możemy wysłać wiadomość lub wykonać połączenie.
Panel Inteligentny wybór – pozwala wykonać zdjęcie wycinka ekranu w zdefiniowanym kształcie lub nagrać animowanego gifa z działań widocznych/wykonywanych na ekranie.
Panel Pogoda – tu nie ma się nad czym rozwodzić, prezentuje pogodę dla wybranej przez nas lokalizacji.
Panel Kalendarz – krótko i na temat – wyświetla aktualną datę i miesiąc oraz miesiące poprzedni i następny.
Panel Narzędzia. Tej mini aplikacji chcę poświęcić więcej czasu, z uwagi na narzędzia w niej udostępnione i ich możliwości praktycznego wykorzystania.
To tu znajdziemy:
- kompas
Kompas
Przydatny podczas naszych pieszych wędrówek, czy np. w czasie wyjazdów na grzyby.
- licznik
Licznik
I tu mam problem z zastosowaniem.
Możemy sobie ustawić górna granicę licznika i coś np. policzyć klikając w przyciski. Po osiągnięciu granicy telefon zawibruje. Jeżeli macie pomysły na wykorzystanie licznika, napiszcie, może skorzystam.
- latarka
Latarka
Wiadomo, włączymy i wyłączymy diodę aparatu i posłużymy się nią jak latarką. Ale w tym narzędziu mamy łatwy dostęp do zwiększenia i zmniejszenia jej jasności.
Latarka włączona
Latarka ma jeszcze jedną ciekawa funkcję. Po kliknięciu w przycisk SOS wysyła świetlny sygnał wzywania pomocy SOS – będący skrótem od zawołania Save Our Souls – ratujcie nasze dusze.
Latarka - nadawany sygnał SOS
- poziomica
Poziomica
Narzędzie przydatne, gdy coś montujemy, ustawiamy i chcemy je dokładnie wypoziomować.
- linijka
Linijka
Mała, poręczna miara pozwalająca na pomiar krótkich odcinków, zarówno w centymetrach,
Linijka - centymetry
jak i calach.
Linijka - cale
I jak, zainspirowałem Was swoimi mini aplikacjami?
A może to właśnie Wy macie i używacie jeszcze ciekawszych, którymi chce się pochwalić?
Jeżeli tak, to zaprezentujcie je tu wraz z opisem ich funkcjonalności. Może uda się zainspirować innych do ich wykorzystania.
21-11-2019 12:12 AM — edytowano 21-11-2019 01:53 PM
@Szewcu72 Bardzo ciekawy temat. Ja korzystam z następujących paneli: Pogoda, Apps Edge, People Edge- związane z kontaktami, szybkie narzędzia m.in. latarka, muzyka, Reminder - związane z przypomnieniami. Poniżej parę zrzutów z niektórych paneli:
06-12-2023 03:52 PM
06-12-2023 06:18 PM
@majuta, O jakich dokładnie aplikacjach mówisz ? Podaj też model telefonu.
06-12-2023 06:21 PM
07-12-2023 01:20 PM
@majuta Możliwe, że niektóre apki są nieobsługiwane ze względów bezpieczeństwa. Spróbuj ją przeinstalować i spróbować dodać ponownie.
07-12-2023 01:23 PM
07-12-2023 01:41 PM
@majuta Nie różni się wersją oprogramowania? Sprawdźcie w ustawieniach oprogramowania, czy jest to ta sama wersja:
Ustawienia > Telefon - informacje > Informacje o oprogramowaniu.
07-12-2023 02:30 PM
@majuta, Wyczyść pamięć i dane aplikacji Edge panels oraz Ekran startowy One UI.