la 29-03-2023 10:19 AM
Salutare comunitate!
Am tot văzut pe comunitate diferite postări legate de Google Play System Updates și am zis să scriu un mic articol despre aceste actualizări pe care le trimite chiar Google pe telefoanele noastre.
Trebuie să recunosc că habar nu am avut despre ce fac exact și cât de importante sunt, până nu m-am documentat puțin.
O dată cu trecerea la Android 10, Google a decis să implementeze aceste actualizări de tip modular.
A creat 12 module de bază separate care pot fi actualizate de către Google fară să mai fie nevoie că aceste actualizări să fie trimise o dată cu actualizările de sistem (cele care conțin și patch-urile de securitate spre exemplu).
Proiectul s-a numit Mainline și puteți citi mai multe despre el online. O simplă căutare pe Google după “Project Mainline” va afișă multe articole care detaliază ce a făcut Google cu acest proiect.
Actualizările de sistem Google Play adresează și ele la rândul lor probleme legate de securitate însă nu fac același lucru pe care îl fac actualizările de sistem care actualizează patch-ul de securitate.
Orice dispozitiv care are cel puțin Android 10 poate primi actualizări Google Play, indiferent de nivelul patch-ului de securitate pe care îl are dispozitivul.
Dacă un dispozitiv nu mai primește actualizare de sistem sau a fost trecut pe un plan de actualizări bi-anul sau chiar mai rar, atunci când apare un risc major de securitate care afectează unul din modulele care pot fi actualizate de către Google, acel dispozitiv va primi o actualizare de sistem Google Play și va fi protejat fară să fie nevoie să primească o actualizare de sistem.
De ce anumite modele de telefoane nu primesc aceste actualizări în același timp peste tot, încă nu stiu și nici nu am găsit nimic online legat de asta. Este posibil ca anumite actualizări să fi fost create special pentru anumite zone sau anumite dispozitive, dar nu stiu exact.
Daca aflu, o să actualizez acest articol cu informația respectiva 🙂
Inițial au fost 12 module dar numărul lor a crescut cu fiecare versiune noua de Android.
În momentul de față sunt 25 de module pe care Google le poate actualiza prin Google Play.
Lista lor o puteți vedea mai jos și fiecare nume de modul duce direct la Google unde puteți citi despre fiecare în parte (dacă apăsați pe numele modulului):
Module Name |
Package Name |
com.google.android.adbd |
|
com.google.android.neuralnetworks |
|
com.google.android.captiveportallogin |
|
com.google.android.cellbroadcast |
|
com.google.android.conscrypt |
|
com.google.android.resolv |
|
com.google.android.documentsui |
|
com.google.android.ext.services |
|
com.google.android.extservices |
|
com.google.android.ipsec |
|
com.google.android.media.swcodec |
|
com.google.android.media |
|
com.google.android.mediaprovider |
|
com.google.android.modulemetadata |
|
com.google.android.networkstack |
|
com.google.android.networkstack.permissionconfig |
|
com.google.android.permissioncontroller |
|
com.google.android.permission |
|
com.google.android.sdkext |
|
com.google.android.os.statsd |
|
com.google.mainline.telemetry |
|
com.google.android.tethering |
|
com.google.android.tzdata |
|
Time Zone Data 2 |
com.google.android.tzdata2 |
com.google.android.wifi |
Noutăți în actualizările de sistem Google:
https://support.google.com/product-documentation/answer/11412553?hl=ro&ref_topic=11273470
Aflați mai multe despre serviciile Google Play:
la 29-03-2023 10:28 AM
Hello,
Foarte interesant articolul! Nu prea am dat importanță la aceste actualizări, dar uite ca sunt foarte utile. 🙂
la 29-03-2023 12:05 PM
la 29-03-2023 08:41 PM
la 29-03-2023 09:32 PM
la 29-03-2023 08:07 PM
la 29-03-2023 08:28 PM
la 29-03-2023 08:29 PM
Ce anume nu știi sa verifici?
la 29-03-2023 08:51 PM
29-03-2023 08:53 PM - editat 29-03-2023 08:53 PM
la 29-03-2023 08:55 PM
la 29-03-2023 08:59 PM